Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2023-04-12 21:00

Milan - Napoli

Inför Milan-Napoli: Historisk kvartsfinal

Inför Milan-Napoli: Historisk kvartsfinal

Napoli reser till Milano för att ge sig i kast med klubbens första Champions League-kvartsfinal genom tiderna.

Efter 0-4-debaclet mot just Milan för tio dagar sedan studsade Napoli tillbaka resultatmässigt när man under långfredagen bortabesegrade Lecce med 2-1. Med nio matcher kvar av Serie A-säsongen är distansen ner till andraplacerade Lazio således fortfarande 16 poäng och lägetär alltjämt under kontroll i Scudetto-spurten. Därigenom kan Spalletti och hans mannar nu lägga allt krut på dubbelmötet mot Milan.

Det här blir första gången som lagen möts i europeiskt cupspel. För Napoli är det också första gången i den här fasen av turneringen. Milan är som bekant betydligt mer rutinerade i de här sammanhangen då man vunnit titeln hela sju gånger, senast 2006/2007. Senast man kvar i kvartsfinal var säsongen 2011/2012 då man föll mot Barcelona. Man tog sig till den här kvartsfinalen genom att komma tvåa i en grupp innehållandes Chelsea, Salzburg och Dinamo Zagreb innan man via totalt 1-0 slog ut ett blekt Tottenham i åttondelen.

Om Napolis situation i ligan känns relativt stressfri så går det inte att säga samma sak om Milan. Efter 0-0 hemma mot Empoli är man i dagsläget blott en poäng ifrån att missa Champions League-spel nästa säsong och det kommer bli en kamp hela vägen in i mål mellan ett antal klubbar gällande vilka som kniper de sista CL-platserna. De regerande mästarna blandar och ger den här säsongen, både sett till resultat och prestation. I 4-0-segern mot Napoli såg laget oerhört vasst, effektivt och välmående ut. Samtidigt var det lagets första seger sedan i februari då man misslyckats med att i tur ordning besegra Fiorentina, Salernitana, Udinese och Empoli. Därför är det svårt att veta vilket Milan som dyker upp på San Siro under onsdagskvällen.

Ser vi till säsongen i stort har Napoli varit klasser bättre än Milan. Men jag tror alla som såg mötet på Maradona förstår att det här inte kommer bli någon promenad i parken. Långt ifrån. Det kommer bli stenhårt över 180 minuter, det är jag helt övertygad om. I synnerhet när spelarna vet om att en semifinalbiljett mot antingen Inter eller Benfica ligger i potten. Möjligheten att få spela en Champions League-final senare i vår är helt plötsligt inte så avlägsen.

Förhoppningen är att 0-4-förlusten kommer att fungera som någon slags tändvätska för Napoli-spelarna och således var det där torsken kanske inte förgäves. Även om 0-4 inte är siffror att leka med. Det hade varit något annat om man förlorat men att det var en jämn match. Den här gången var det utskåpning från Piolis rödsvarta gubbar och Napoli behöver nu steppa upp och hitta den energi, intensitet och flärd vi blivit så bortskämda med under säsongen. Att de offensiva kombinationerna sitter, att relationerna är på plats och att försvaret är sådär vattentätt som det varit under hela säsongen.

Att laget måste kliva ut på San Siro utan Osimhen försvårar såklart saker och ting rejält sett till hur otroligt bra nigerianen varit hela säsongen. Också sett till samspelet han haft med Kvaratskhelia som inte alls varit lika het sedan landslagsuppehållet. När andrahandsvalet Simeone inte heller är tillgänglig står hoppet till den, mot Lecce, så iskalle Raspadori. Detta om nu Spalletti inte väljer att rucka om i elvan och spela med någon typ av falsk nia. Av den anledningen tror jag att det är kanonbra att Napoli inleder på bortaplan. Då behöver man inte ösa på framåt från första sekund utan kan snarare försöka tygla Milan och ta sig hem till Kampanien med ett bra resultat inför returen, förhoppningsvis då med Osimhen i truppen. Hade man börjat hemma hade approachen till matchen behövt vara en annan.

Det blir intressant att se hur den taktiskt flexible Spalletti väljer att angripa matchen. Därtill hur han ska få stopp på framför allt Rafael Leao som fick göra lite vad han ville senast lagen möttes. Brassen må vara ojämn men när han har dagen är det få, om en någon, som stoppar honom. Låt oss hoppas att han nu haft sin dag mot Napoli.

Möjliga startelvor:
Milan (4-3-2-1): Maignan; Calabria, Tomori, Kjaer, Hernandez; Tonali, Krunic, Bennacer; Diaz, Leao; Giroud.
Napoli (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Kim, Rrahmani, Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Lozano, Raspadori, Kvaratskhelia.

Den här upplagan av Napoli har goda minnen från just San Siro där man vunnit de tre senaste mötena med Milan. I höstas avgick napolitanarna med segern efter Simeone satt pannan till med dryga tio minuter kvar på matchuret. Seger även här hade såklart varit både önskvärt och optimalt, även om första prioritet är att sätta sig i ett gynnsamt läge inför returen om en vecka. Forza Napoli!

Avspark: Onsdag 12 april kl 21:00
Arena: San Siro
Domare: István Kovács (Rumänien)
TV-sändning: Cmore

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2023-04-12 10:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli