Lagbanner
Stadio Diego Armando Maradona, 2022-10-12 18:45

Napoli - Ajax

Inför Napoli – Ajax: Ett anfallsdilemma att avundas

Inför Napoli – Ajax: Ett anfallsdilemma att avundas

Ett Napoli som fortsatt flyger på moln tar emot Ajax i den fjärde gruppspelsomgången av Champions League. Vid seger säkras avancemanget matematiskt.

Luciano Spallettis Napoli följde upp 6-1-kölhalningen i Amstersam med att bortaslå Cremonese med 4-1 i helgen. Segern var, sett över 90 minuter, klart rättvis även om matchen avgjordes sent. Trepoängaren var Napolis åttonde raka och därigenom är man fortsatt obesegrade 12 matcher in på säsongen. Vad är det egentligen som händer?

Ett Napoli som flyger ur startblocken tidigt på säsongen har vi sett förut. Det är nästan mer regel än undantag på senare år. Men det här känns på riktigt som något annat än det vi tidigare bevittnat. Nyförvärven har kommit närmast perfekt in i laget och de spelare vi, eller åtminstone jag, trodde var bra breddvärvningar har visat sin spets per omgående. Det vi ska komma ihåg i all den här Napolihysterin är att den kanske största stjärnan, Victor Osimhen, inte ens deltagit i de sex senaste fajterna.

Det är fortfarande på tok för tidigt för att såväl drömma som att dra några definitiva slutsatser mer än att säga att det i nuläget ser väldigt lovande ut i takt med att flera av de stora inhemska konkurrenterna sladdar rejält. En match i taget, klyschigt men välbehövligt kan man tro.

En match i taget var det. Dags för returmöte mot Ajax. Jag har fortfarande svårt att få grepp om matchen för en vecka sedan. Var det Napoli som var överjävligt bra eller Ajax som var tokgenerösa? Vi får kanske landa i något slags mellanmjöksalternativ. Inget lag har någonsin gjort fem mål mot Ajax på Johan Cruijff Arena, men Napoli gjorde alltså sex. Ajax släppte in lika många mål som man gjort i de nio föregående matcherna. Nu i helgen höll man dessutom på att tappa en 3-0-ledning till poängtapp mot nykomlingen tillika jumbon Volendam men räddades av en VAR-koll i slutminuterna. Det är med andra ord svårt att veta vart exakt man har Ajax såhär två månader in i säsongen. De skulle lika gärna kunna komma upp med en femplusinsats nu i returen, det skulle inte förvåna.

Klart är i alla fall att Alfred Schreuder och hans Ajax behöver försöka vinna på Maradona under onsdagskvällen. Vid kryss kan bara ett mirakel ta de förbi Napoli i tabellen medan en förlust innebär en matematisk omöjlighet och att det då är Liverpool man måste gå om för att få slutspela i vår. Till följd av utvisningen senast saknar man den stora nyckeln och lagkaptenen Dusan Tadic. Ytterligare ett tufft slag för holländarna.

Napoli å sin sida kan troligen, bortsett från Osimhens lår som lär behöva lite mer tid, mönstra bästa manskap. Detta förutsatt att Rrahmanis Cremonese-smäll inte var alltför allvarlig. När det här skrivs har inga skaderapporter kommit men gissningsvis väljer man inte att chansa med 28-åringen mot Ajax. Gissningsvis kliver Östigård in i hans ställe. Zielinski roterades i helgen och kommer med största säkerhet nu vara tillbaka i elvan. Sedan är frågan vem som får fronta anfallet. Raspadori har varit suverän med tre mål i sina två CL-matcher men Simeone bannemej är inte långt bakom. Mål som inhoppare i tre av de fyra senaste matcherna och frågan är om inte Cholito förtjänat en startchans här. Jag röstar för det. Förstå vilket lyxproblem om dessa båda konserverar formen lagom till Osimhens återkomst. Då kommer nigerianen behöva förtjäna sin startplats.

Vid seger säkrar som sagt Napoli slutspelsavancemanget. Man ger sig därutöver en kanonchans på gruppsegern parallellt med att ett formsvagt Liverpool ska åka till Glasgow och möta ett, vad vi hoppas och tror, taggat Rangers. Således bör tre poäng vara i fokus här även om ett kryss, med tanke på förutsättningarna, inte är ett dåligt resultat. Låt oss smida medan järnet är fullkomligt glödhett.

Troliga startelvor:
Napoli (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Kim, Östigård, Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Politano, Simeone, Kvaratskhelia.
Ajax (4-3-3): Pasveer; Rensch, Timber, Bassey, Blind; Berghuis, Alvarez, Taylor; Bergwijn, Kudus, Brobbey.

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2022-10-12 09:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli