Lagbanner
Stadio Diego Armando Maradona (Napoli), 2021-12-04 20:45

Napoli - Atalanta

Inför Napoli-Atalanta: Med skadeskjutet självförtroende

Inför Napoli-Atalanta: Med skadeskjutet självförtroende

All hell breaks loose, och som mister Luciano Spalletti beskriver det har Napoli blivit träffade av en storm. Samtidigt kommer Gasperinis Atalanta och knackar på både Stadio Diego Armando Maradona-dörren och serieledningsdörren. Kuling, storm, orkan. Så lyder de meteorologiska superlativen, och när Napoli tar emot Atalanta på lördag kväll är det orkan det blåser upp till.


Ja, åtminstone ur en Napoli-synvinkel. Svårt är det att benämna situationen Napoli nu befinner sig i än just det, orkan. Fem av truppens mest framstående spelare den här säsongen kommer inte beträda gräset lördag kväll för att försöka fäkta bort de lag som nu närmar sig den förstaplats de ljusblå så länge prenumererat på. Lorenzo Insigne, Kalidou Koulibaly, Victor Osimhen, Andre Anguissa och Fabian Ruiz är namn uppskrivna på den skadelista som är värdig nog att göra en skräckfilm av.

Så hur hamnade vi egentligen här? För vad som känns som några dagar, någon vecka, sedan så var Serie A 2021/22 ett race mellan Milan och Napoli. Juventus var alldeles för långt bak, Roma började få grus i maskineriet, Atalanta knegade på tyst i bakgrunden och Inter började se bättre och bättre ut men var ändå inte riktigt där. Och nu står vi här. Milan alltjämt en poäng bakom, men nu även ackompanjerade av Inter två poäng bakom och Atalanta fem. Lägg därtill att det Juventus-gap som tidigare var på 16 poäng nu “bara” är på 12 poäng, vilket i en svartvitrandig Serie A-värld är allt annat än ointagbart.

Undertecknad har nog definitivt gjort sig skyldig till att nonchalant ha grävt ned huvudet i sanden lite för mycket. Förvisso har jag tidigare skrivit om att det är allt för tidigt att, såklart, börja utse titelkandidater och dela ut pokaler nu. Innan den i Italien så uppmärksammade campioni d’inverno, det vill säga vintermästaren, korats så bör man med all önskvärd tydlighet hålla sig borta från att uttala sig alltför mycket om eventuella mästare. Och även då är jag av åsikten att det fortfarande är för tidigt att uttala sig om mästare hit och mästare dit. Apropå vintermästare så vill jag minnas ett roligt, eller rättare sagt mindre roligt, sidospår - nämligen att Napoli var det första laget på 15 år att “sumpa” en ligatitel efter att ha blivit just vintermästare. Detta var räknat med säsongen 2015/16, varpå vi två säsonger efter det (2017/18) lyckades återupprepa den bedriften. Napoli, Napoli, Napoli…

Givetvis finns det också betydligt mer skonsamma lag att möta i en sådan situation som vi nu befinner oss i än Atalanta. Gian Piero Gasperini är nu inne på sin sjätte säsong som tränare för Atalanta, ett kontrakt som han även i dagarna förlängde fram till 2024. Frågan är vid det här laget definitivt uttjatad, men hur detta lilla lag från den lilla stad som är Bergamo fortsätter att flyga är ett under. Atalanta är som det man brukar säga kring ett bi; de ska inte kunna flyga, men de gör det ändå.

Och nu ligger de alltså 5 poäng bakom oss. På Atalantas skadelista återfinns endast Robin Gosens, som förvisso inte är något insignifikant namn att ha där, men som trots allt ersätts av danskarnas EM-succe Joakim Mähle, som än så länge agerar ställföreträdande Gosens med bravur. Nej, istället kommer man till spel med en Pasalic i högform. Kroaten står hittills markerad för sju mål och fem assist från sin offensiva mittfältsposition, och är utan tvekan en av ligans för tillfället hetaste spelare. Lägg därtill ett (som den cyniker jag är, förmodat) gol del ex från Duvan Zapata, och läget inför ser givetvis allt annat än ljust ut.

Så till vad eller vem sätter då alla napolitani sin tilltro till? Dries Mertens, vår adopterade lilla napolitanska belgare som tillsammans med Pasalic är en av de där hetaste spelarna i ligan just nu? Eller kanske blir det Piotr Zielinski, eller varför inte Amir Rrahmani? Ja, den relativt närliggande framtiden får väl utvisa vem denne eventuelle spelare blir som leder oss ur den här orkanen. Själv kan jag bara hoppas att den som imorgon gör det bär en ljusblå dräkt, och inte en blåsvart sådan.

Clarence Thunberg2021-12-03 20:17:43
Author

Fler artiklar om Napoli