Lagbanner

-

Inför Napoli - Barcelona: Säsongens största match är här
Att Messi har problem med Gudens arv i landslaget är sen gammalt. Vi får hoppas att det är en faktor även imorgon.

Inför Napoli - Barcelona: Säsongens största match är här

Det är äntligen dags för åttondelsfinal i Champions League. Barcelona står för motståndet när Leo Messi ska göra entré på Maradonas hemmaborg. Klarar Napoli av att skrälla eller blir det Barca som drar det längsta strået?

Senza Paura - Utan rädsla!

Så lyder sloganen som rullats ut i Napolis sociala medier under helgen. Kompletterat med passande citat av motiverande karaktär och lite lökiga videos. Frågan är hur mycket det hjälper när världens bästa fotbollsspelare kommer på besök?

För det mesta i Barcelona kretsar ju kring honom, Lionel Messi. Vår husgud Diego Maradona var utan tvekan en större karaktär och ledare men rent sportsligt är det svårt att argumentera mot att Messi är från en annan planet. Fyra mål mot Eibar i helgen, varav tre stycken redan i den första halvleken, vittnar om en spelare som toppat formen inför de viktiga utslagsmatcherna i Champions. Till vår stora olycka.

Det finns ju dock en baksida med det hela. Det är lite “Zlatan i landslaget”-feeling över FC Barcelona: frågan är om klubben någonsin varit lika beroende av en enskild spelare som den är nu? Känslan när man rattar in Barca på Cmore är att argentinaren står för precis allt i offensiv väg, särskilt nu när Ousmane Dembele och Luis Suarez är skadade. Rino Gattuso var i sin intervju idag noga med att poängtera att Barcelona har fler spelare än Messi som man måste försvara sig mot, men till och med Barcas supportrar kan nog hålla med om att katalanerna just nu står och faller med sin nummer tio.

Napoli är inte ensamma om att ha bytt tränare under säsongen ty det har Barcelona också gjort. Till slut tröttnade man på Valverdes raka fotboll och plockade in Quique Setién. En tränare som aldrig haft en storklubb tidigare men som uppskattats för sitt extrema fokus på bollinnehav - hans Real Betis slog även Barcelona med 3-4 på Camp Nou förra säsongen vilket fick många att höja på ögonbrynen. Till skillnad från Valverde är Setién en fotbollsideolog vars spel ligger nära vad många skulle anse vara Barcas DNA, men erfarenhet från den allra högsta nivån har han inte. Lite av Spaniens Roberto De Zerbi, för er med bättre koll på Serie A än La Liga.

Sedan tränarskiftet har Barcelona blandat och gett. Bollinnehavet har ofta varit mer än 70% och svagare motstånd som Legánes och Eibar har man helt enkelt blåst av banan. Mot tuffare motstånd har det gått lite sämre, då man torskat på bortaplan mot både Athletic Bilbao och Valencia. Hemma mot överraskningslaget Getafe vann man knappt. Det saknas en defensiv trygghet i laget och man är lite misstagsbenägna när man försöker spela sig ur precis alla situationer. Något för Napoli att utnyttja?

Förväntade startelvor:

Napoli (4-3-3):
Ospina; Di Lorenzo, Maksimovic, Manolas, Mario Rui; Fabián, Demme, Zielinski; Callejón, Mertens, Insigne.

Koulibaly besväras fortfarande av sin lårskada och är inte uttagen i truppen. Otroligt tungt avbräck såklart även om Kolan inte varit lika dominant under hösten som tidigare. I övrigt är startelvan den väntade. Fabián Ruiz (Ses i en blåröd tröja nästa säsong?) bör ha spelat till sig en startplats igen efter några fina prestationer och framåt i planen lär dvärgtrion starta om man tänker på vilka som vilades/byttes ut i helgen.

Barcelona (4-3-3):
Ter Stegen; Semedo, Pique, Umtiti, Firpo; De Jong, Busquets, Artur; Messi, Griezmann, Fati.

Även Barcelona är skadedrabbade, då framförallt Jordi Alba och Luis Suarez missar matchen. Två spelare som vanligtvis kan avlasta Messi i offensiven. I övrigt är det ett starkt lag som mönstras, framförallt framåt i planen - men backlinjen är potentiellt sårbar. 

Man avundas inte Gattusos situation, för han har ett svårt val framför sig. Ska Napoli pressa Barcelona över hela planen för att störa deras speluppbyggnad, något som Valencia och Getafe redan visat kan störa katalanerna? Eller ska man använda samma matchplan som funkade mot Inter i cupen, nämligen att backa hemåt och försvara sig långt ner i planen?

Båda alternativen kan vara vägvinnande men i slutändan är en total avsaknad av dumma misstag Napolis enda chans till att få med sig ett resultat. Vilket inte känns jätteskönt med spelare som Maksimovic, Ospina och Mario Rui i försvaret. Jag killgissar att Napoli åtminstone kommer inleda matchen något framåtlutade för att försöka stressa fram en målchans - hamnar man för långt nedåt i planen för tidigt kan det bli jobbigt att hålla ut i nittio minuter. 

Kan Napoli fajta sig till åtminstone 30% bollinnehav? Tänder Manolas till och stångar in ännu en hörna mot Barcelona, som han gjorde i Romatröjan för någon säsong sedan? Kommer Napolis ultras ens till San Paolo eller blir det bojkott? Och hur i h-lvete ska sopan Mario Rui lyckas stoppa Leo Messi? Frågorna är många, svaren är få och inför-match-ångesten är monumental. 

Det är bara att plocka fram era era starkaste jinx-ritualer; Titta på Maradona-klipp, käka turpizza, på med de där kallingarna du hade på dig till cupfinalen 2012, kliv ur sängen på rätt sida etc. etc. så kanske, KANSKE vår kollektiva ångest är stark nog för att en liten argentinsk man ska missa sina garanterade målchanser nere i Neapel under tisdagskvällen. Eller så bjuder Mario Rui på tre straffar och tar ett rött men då har vi fanimej gjort allt vi kunnat!

Forza Napoli, låt detta bli en match att minnas!

Edin Bajramovic2020-02-24 22:16:00
Author

Fler artiklar om Napoli