Lagbanner
2021-02-28 18:00

Napoli - Benevento

Inför Napoli - Benevento: Är vi ens favoriter?

Inför Napoli - Benevento: Är vi ens favoriter?

Napolis identitetskris fortsätter men matcherna duggar precis lika tätt som innan. Härnäst är det ett ojämnt Benevento som gästar Stadio Diego Maradona. Tre poäng är såklart ett måste.

Kommer ihåg en tid, för inte alltför länge sedan, då man oironiskt kunde beskriva Stadio Diego Maradona som en “hemmaborg” i texter som denna. Den tiden känns nu väldigt, väldigt avlägsen.

Det kanske känns som skitsnack att börja prata om att Napoli befinner sig i en kris, eftersom man fortfarande är inblandade i striden om topp 4. Åtminstone poängmässigt. Men så är det faktiskt. Formkurvan sluttar brantare nedåt än en dubbel-svart backe i Åre. Det lilla embryo till spelidé Gattuso lyckades implementera för ett år sedan, det vill säga att parkera bussen, är numera ett minne blott. Dessutom är skadelistan lång och listan över formsvaga icke-bidragande skitspelare ännu längre.

Kommer även ihåg en annan grej, som numera känns avlägset långt borta sett från dagens perspektiv. Att det fanns en tid för inte så länge sedan då den napolitanska opinionen faktiskt var splittrad när det kom till frågan om Aurelio De Laurentiis. En halva, med ultrasrörelsen i spetsen, såg honom som en megalomanisk idiot som med lite tur lyckats föra en klassisk storklubb tillbaka till finrummet och nu skodde sig och sin familj på vinningarna istället för att fortsätta investera. Den andra halvan såg honom som en hjälte, en stor man som plockat upp spillrorna av SSC Napoli ur gyttjan och med dessa återskapat en storklubb i Serie A. 

Gissa vilken faktion som fått rätt i slutändan? 

I den småskaliga, svenska debatten kring detta ämne har diskussionen också gått att följa i mikroformat genom åren. Framförallt på måndagar i ett visst fotbollsprogram som tidigare var tydligt SvenskaFans-kopplat. En viss expert med initialerna M.Å. (som råkar ha lite Napoli-hjärta) har åtminstone sedan 2016 ifrågasatt huruvida De Laurentiis är rätt person att sitta vid rodret när Napoli behöver ta det famösa “nästa steget”. En annan expert (En människa som denne skribent för övrigt har en stor kärlek för och vars tankar kring den italienska fotbollen jag värdesätter högt) har suttit i soffan mittemot och försvarat ADL’s gärning och fingerspitzgefuhl, särskilt när det kommer till tränarvärvningar. 

Nåväl, nu sitter vi med två tränare i rad som visat sig vara en total jävla katastrof. Vill även påminna er alla som läser detta om att Sarri ville stanna men knuffades bort av De Laurentiis. Räcker väl så för att få de flesta att förstå vilken sorts ledare vi har att göra med när det kommer till kritan.

Jag har väl inte mindre innanför pannbenet än att jag förstår att en betydande andel av de som läser denna text gärna hade sett en “riktig” inför-text. Något om skadeläge, analys av motstånd och så vidare. Men motivationen för att skriva detta existerar inte just nu. Liknande mentalt läge existerar för övrigt i hela klubben. Hela Neapel och SSC Napoli väntar bara på sommaren så att Gattuso kan sparkas och någon ny anställas. 

Så även för denna skribent, som utöver detta även väntar på något större - att Aurelio De Laurentiis trillar av pinn. Morbid tanke? Absolut. Men Aurelio styr SSC Napoli som en diktator på livstid. Vi kan anställa nya tränare, visst. Men om denna nya tränare får för sig att han är anställd för att VINNA VIKTIGA TITLAR? Då försvinner han, likt Sarri gjorde när han fick för sig att klaga på att klubben hämtade in stora namn som Ounas och Younes när man slogs om titeln mot Juventus.

Vi får väl se vad som händer när den dagen kommer. Klart är i alla fall att slutet är nära. ADL syns inte längre till på Napolis matcher där han tidigare var ever-present, istället är det hans son Edoardo som sitter på läktaren och blickar ut över trupperna. Heir-apparent och allt det där. Är han lika gniden som farsan lär det bli jävligt trist att vara Napoli-supporter det närmsta trettio åren. Ryktet på stan är att han är en bortskämd jubelidiot men den som lever får se.

Match mot Benevento imorn alltså. Sänds på Cmore 18.00. Är du neutral och funderar att kolla för “Napoli spelade ju så fin fotboll förut”? Tänk om.

Själv har jag numera en enkel formel för huruvida det är värt att ens kolla. Spelar någon av Bakayoko eller Hysaj från start så spenderar jag min tid på annat. Bortskämt och illojalt? Kalla det vad du vill. Har ingen lust att må dåligt i flera dagar efter match längre. För så hårt tar det faktiskt att se detta skämt till lag försöka prestera.

Avanti Napoli. Krossa Benevento imorgon, är man inte åtminstone störst i Kampanien kan man lika gärna lägga ner verksamheten.

Edin Bajramovic2021-02-27 22:03:00
Author

Fler artiklar om Napoli