Lagbanner
2020-01-26 20:45

Napoli - Juventus

Inför Napoli – Juventus: Mästarna på besök

Inför Napoli – Juventus: Mästarna på besök

I den 21:a omgången av Serie A tar ett fjortondeplacerat Napoli emot tabellettan Juventus på San Paolo och för första gången sedan flytten från Neapel återvänder Maurizio Sarri till sin gamla hemmaarena.

Efter sju sorger, åtta bedrövelser och en fullständigt galen tillställning på San Paolo kunde Napoli 1-0-besegra ett formtoppat Lazio och avancera till semifinal i Coppa Italia. En seger, insats och kampvilja vi inte varit bortskämda med den här säsongen och för första gången under Gennaro Gattusos ledning såg vi ett lag som krigade för varandra och klubbmärket på bröstet. Kurvornas bojkott var dessutom till ända vilket säkerligen bidrog och än mer viktigt var det därför att man kunde leverera ett resultat som gjorde supportrarna stolta.

Nu återstår det att se om man kan rida vidare på den här vågen. Om insatsen var början på en liten nytändning i Napolilägret eller endast någon slags konstgjord andning får vi nog svar på inom de närmaste veckorna. Nu närmast väntar en av årets tuffaste matcher när serieledande Juventus kommer på besök under söndagskvällen. En motståndare Napoli bara besegrat en gång de senaste åtta försöken.

Turinlaget kommer till San Paolo i sannerligen gott slag. Man har nio raka segermatcher i tre olika tävlingar där man i veckan, precis som Napoli, kvalificerade sig för semifinal i cupen via 3-1 hemma mot Roma. Ligan leder man med fyra poängs marginal ner till Inter och har därigenom goda möjligheter till en nionde raka scudetto. Det går att argumentera för att den stora fixstjärnan, Cristiano Ronaldo, inledde sejouren i Juventus relativt svagt men att portugisen trappat upp på senare tid har inte undgått någon. I Serie A har 34-åringen mäktat med elva mål de senaste sju matcherna. Senast han gick mållös från en ligamatch var i november månad. Vi kan således räkna med att Napolis svajiga backlinje kommer ställas på ordentliga prov här. Sarris maskin har sannerligen börjar tugga igång och det blir spännande att se hur man tar sig an den här matchen rent taktiskt när den kedjerökande 61-åringen för första gången återvänder till sin gamla hemmaarena.

Napoli å sin sida kommer till spel med lite nyvunnen luft i lungorna. Detta efter att som första italienska lag besegra Lazio sedan Inter i september. Om segern var rättvis tvistar de lärda men vi kan i alla fall konstatera att den var viktig. För läget, känslan och självförtroendet i hela föreningen. Från spelare och tränare till stad och supportrar. Med vinsten kom också en del andra positiva saker. Vi var inne på lagets insats och grintan ovan. Så även den upphörda bojkotten i kurvorna. På spelarnivå fick vi riktigt positiva vibbar från nyförvärvet Demme som var en av planens stora giganter. Även Insigne tycktes reinkarnerad. Inte bara för målet utan också arbetsinsatsen och sättet han tacklade kaptensrollen på. Vi ska verkligen inte sväva iväg här men visst såg det bättre ut. Sedan om det var en temporär höjning eller ett embryo till någonting återstår att se.

Napoli har fortsatt skador på viktiga spelare som Malcuit, Ghoulam, Allan, Mertens och Koulibaly. Tunga avbräck i den här typen av match. Startelvan lär se liknande ut som mot Lazio med den skillnaden att Ruiz lär ersätta Lobotka på centralt mittfält. Det spekuleras också i att Maksimovic eventuellt kan vara redo för spel och isåfall lär han bilda mittbackspar med Manolas medan Di Lorenzo flyttas ut till höger till förmån för den smått bedrövlige Hysaj.

Preliminära startelvor:
Napoli (4-3-3): Ospina; Hysaj, Manolas, Di Lorenzo, Rui; Ruiz, Demme, Zielinski; Callejon, Milik, Insigne.

Juventus (4-3-1-2): Szczesny; Cuadrado, Bonucci, De Ligt, Sandro; Bentancur, Pjanic, Matuidi; Ramsey; Dybala, Ronaldo.

Nog för att det här inte längre är ett toppmöte tabellmässigt. Napoli har i tre av de fyra senaste säsongerna varit tvåa bakom Juventus i ligan. Men det är andra tider nu. På så sätt gäller inte mötet lika mycket. Men låt oss lägga det åt sidan för en sekund och hoppas på en riktig brakföreställning med en eldig atmosfär likt tidigare möten laget emellan. Ingredienserna finns ju där någonstans. Kurvorna tillbaka. Sarri tillbaka.

Låt oss se supportarna ställa sig bakom laget och spelarna lämna sina bara själar ute på planen. Jag vill se en insats värdig det napolitanska klubbmärket. Jag vill inte se matchen och tänka att det är fullt rimligt att avståndet upp till Juventus är tredubbelt jämfört med vad det är ner till Serie B.

Avanti!

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2020-01-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli