Lagbanner
Stadio Diego Armando Maradona, 2023-01-29 20:45

Napoli - Roma

Inför Napoli - Roma: "Scudetton är deras"

Inför Napoli - Roma: "Scudetton är deras"

Under söndagskvällen tar ligaledande Napoli emot ett formstarkt Roma i Derby del Sole.

Med 19 Serie A-omgångar i ryggen är vi exakt halvvägs genom ligasäsongen. Saker och ting hade inte kunnat se bättre ut med Napoli-ögon sett. 0-1-förlusten mot Inter, säsongens hittills enda, har följts upp med tre bra och stabila insatser mot i tur och ordning Sampdoria, Juventus och Salernitana. Däremellan har B-laget hunnit med att åka ur Coppa Italia, helt perfekt. När den andra halvan av säsongen nu inleds gästas ligaledarna av ett Roma i fin form. 

José Mourinhos lag är obesegrade sedan omstarten. Utöver en lika stark som oväntad upphämtning till 2-2 borta mot Milan har man vunnit fyra matcher, däribland ett cupavancemang. Förutom två insläppta mål i Milano har man hållit nollan mot Bologna, Genoa, Fiorentina och Spezia. Denna resultatrad har tagit huvudstadslaget, som verkligen blandat och gett under den första halvan av säsongen, upp på femteplats i tabellen. Blott en poäng bakom Milan på andraplats. En stor anledning till detta är att man fått tillbaka Paulo Dybala från skada. Argentinaren är i storform för dagen och av Romas fem senaste mål har 29-åringen stått för tre själv samt assisterat till de övriga två. Till följd av Dybalas succéartade comeback har också Tammy Abraham börjat komma igång efter en trög säsongsinledning fylld med sumpade målchanser. Ytterbacken Celik är avstängd mot Napoli och lär, enligt de flesta rapporter, ersättas av Spinazzola.

Om saker och ting börjar se bättre ut för Roma så har de fortfarande en bit upp till Napoli som alltjämt svävar bland molnen. Det mesta, för att inte säga allt, flyter på för napolitanarna som i skrivande stund leder ligan med tolv poäng. Frågar du Mourinho så hävdar den nyblivne 60-åringen, på klassiskt Mourinho-manér, att ligan är avgjord.
– Jag säger att Napoli redan har vunnit Scudetton, välförtjänt, så jag gratulerar dem. De är ett utmärkt lag med en bra tränare, har tolv poäng ner och ingen kan hota dem. Scudetton är deras, säger Mourinho enligt Football-Italia och fortsätter.

– Om du frågar mig kommer Roma att stå i deras väg, säger jag nej. Vi åker dit för att försöka få ett resultat men det ändrar inte det faktum att de redan vunnit Scudetton.

Det återstår att se om Mourinhos utspel kan få Napoli att darra på manschetten. Med en månad kvar till Champions League-slutspel har man, på pappret, här sin tuffaste uppgift mot just Roma då det är ligans två mest formstarka lag som ställs mot varandra. Sett till nutidshistoria talar dock mycket för Napoli då man bara förlorat en av de nio senaste mötena med Spallettis gamla arbetsgivare och därigenom kan man stoltsera med ett smickrade Derby del Sole-facit. När lagen möttes i höstas avgjorde Osimhen med ett riktigt klassmål. Den skytteligaledande nigerianen lär nu återigen ackompanjeras av Kvaratskhelia som väntas vara tillbaka i startelvan efter förra helgens insjuknande. Om Lozano, Politano eller Elmas tar den sista anfallsplatsen återstår att se. Spalletti har en skadefri trupp av välja bland.

Troliga startelvor:
Napoli (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Kim, Rrahmani, Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Politano, Osimhen, Kvaratskhelia.

Roma (3-4-2-1): Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Zalewski, Cristante, Matic, Spinazzola; Dybala, Pellegrini; Abraham.


Om Napoli är bollförande och något mer offensivt viktade vore det ingen större kioskvältare till matchbild. På förhand är nog Mourinho mer än nöjd med en poäng här. Att portugisen väljer att ligga lite lägre med laget initialt för att ställa om vid väl valda tillfällen är nog en ganska kvalificerad gissning. Sedan blir det upp till Napoli att göra något av bollen i offensiv tredjedel. Med tanke på hur det sett ut hittills och självförtroendet som finns i hela truppen är det en matchbild som kan komma att bli rätt trevlig för Spallettis lag. Rörelsen, initiativtagandet, den individuella skickligheten och förmågan att kontinuerligt attackera rätt ytor har varit häpnadsväckande bra under säsongens första halva. Fortsätter det så?

UR ARKIVET: Napolis skytteking Victor Osimhen tvåmålsskytt i EL.
 

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2023-01-29 09:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli