Lagbanner
2021-03-21 20:45

Roma - Napoli

Inför Roma-Napoli

Inför Roma-Napoli

Napoli tar frecciarossan upp till den eviga staden för stormötet med Roma. En 6-poängsmatch i ordets rätta bemärkelse, som Napoli gör bäst i att vinna för att verkligen hoppa på champions league-tåget.

IL derby del sole, solens derby, står för dörren med biljetten till den sista champions-league platsen i potten till kvällens vinnare. Förvisso är det 10 matcher kvar att spela efter detta möte med Roma ikväll, så att dela ut slutgiltiga europa-platser kan eventuellt vara förgäves. Det räcker med att kolla på den resa lag som Milan, Lazio och Sassuolo gjort denna säsong, i negativ bemärkelse, och för all del kolla på den resa i positiv bemärkelse som Juventus och inte minst Napoli gjort för att inse att platserna denna säsong inte är nedskrivna i sten. 

Sedan Aurelio De Laurentiis stod med kniven riktad mot Gattusos strupe har laget gått betydligt bättre. Även om uttåget ur Europa League samt förlusten mot Atalanta står som smutsiga fläckar på den senaste tidens vinsttavla, så har onekligen resultaten gått i positiv riktning sedan vinsten mot Juventus. På frågan om Napoli skulle falla eller bygga på vinsten mot Juventus tycktes det första svaret laget gav vara det förra, men kom sedan att visa sig vara det senare, åtminstone för tillfället. Inför Roma-matchen kommer nu Napoli med en relativt stark grund att stå på, som stärks ytterligare av den senaste vinsten mot Milan, och förhoppningsvis fortsätter Napoli ikväll på den inslagna vägen, och bortröjer alla giltiga tvivel om fuskbyggen.

Som sagt kommer Napoli från en viktig seger mot Milan i senaste omgången. Även om det, om man blint bara kollar på tabellen, är en väldigt stark vinst kan man trots allt ha sina tvivel. Ett Milan utan Zlatan har trots allt visat sig gå relativt bra, men Piolis signum i att falla ned i djupa dalar av förluster verkar nu göra sig påmint. Med det sagt så såg Napoli stabila ut mot de rödsvarta, och särskilt glädjande var Koulibalys uppståndelse till den Koulibaly som vi lärde känna huserandes i Maurizio Sarris fyrbackslinje. Osimhen gjorde även ett starkt inhopp, även om matchbilden må ha varit till nigerianens fördel.

Detta Roma som Napoli nu ställs mot är, likt Napoli, ett ganska svårtippat sådant. Vinst mot Shaktar och enda avancerande italienska lag i europaspelet blandas med förluster mot bottengäng som Parma. Till kvällens match saknas även två av de absolut mest tongivande spelarna i giallorossi, nämligen Henrikh Mkhitaryan samt Jordan Veretout. Kvar står de vinrödas hopp till spelare som Dzeko och El Shaarawy, och undertecknad är åtminstone glad att slippa ge sitt hopp i en såpass viktig match till spelare likt dessa.

Med dessa fakta i bakhuvudet kan man onekligen tycka att Napoli går in i detta möte som ganska klara favoriter. Som den pessimist jag är vill jag dock påpeka den gamla klyschan att derbyn är derbyn, och som tidigare påpekat så är detta års Serie A-tabell en rejäl berg och dalbana. För den dramatiskt lagda kan man dock säga att sista tåget från CL-perrongen lämnar ikväll. Atalanta har redan sin biljett, och inväntar nu bara vilket av de två storstadlagen som kommer ta den sista.


Förväntade startelvor:

Roma (3-4-2-1): Lopez; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Cristante, Villar, Spinazzola; Pellegrini, El Sharaawy; Dzeko

Napoli (4-2-3-1): Ospina; Hysaj, Manolas, Koulibaly, Rui; Demme, Ruiz; Politano, Zielinski, Insigne; Osimhen


Avspark 20:45, Stadio Olimpico

Clarence Thunberg2021-03-21 11:20:00
Author

Fler artiklar om Napoli