Lagbanner
Stadio Olimpico, 2021-10-24 18:00

Roma - Napoli

Inför Roma – Napoli: Revanschsugna vargar?

Inför Roma – Napoli: Revanschsugna vargar?

I den nionde omgången av Serie A reser ett serieledande Napoli till huvudstaden för att ta sig an Jose Mourinhos Roma i ett på flera sätt stekhett Derby del Sole.

Det vankas europeisk fotbollsfest när toppmatcherna avlöser varandra under söndagen. Derby del Sole mellan Roma och Napoli ska definitivt kategoriseras som en av dessa. Ett alltjämt hundraprocentigt Napoli är på jakt efter sin nionde raka ligaseger vilket i sådana fall hade inneburit nytt klubbrekord. Senast det hände var under Sarris glansdagar säsongen 17/18. Det blir också ett mer eller mindre kärt återseende för Luciano Spalletti som återvänder till den klubb han tränat vid två olika tillfällen. Säsongerna 06/07 och 07/08 lyckades italienaren vinna cupen för Roma och det återstår att se hur mycket kärlek som finns kvar för 62-åringen i den vinröda delen av huvudstaden.

Numera rattas Roma av Jose Mourinho. Efter en flygande start med tre raka segrar och flärdfull fotboll har det gått lite tyngre på slutet för portugisens manskap. Man placerar sig på fjärde plats i ligan med 15 inspelade poäng efter en snöplig förlust borta mot Juventus i senaste omgången. Det må väl vara hänt, men i veckans Europaspel åkte man på en riktig käftsmäll efter 1-6 mot det norska poplaget Bodö Glimt. Faktum är att detta var första gången ett Mourinho-lag släpper in sex bollar i en match. Visserligen spelade man med en hel del reserver, men portugisen var trots detta inte sen med att kasta sina spelare under bussen efter den hädiska insatsen.
– Jag tar på mig skulden. Det är mitt fel. De var bättre än vårt B-lag i dag. Jag övervärderade mina spelare, sa han till NRK.

När Mourinho fört sig med den typen av retorik tidigare har det ofta varit ett tecken på att sejouren i klubben börjat lida mot sitt slut. Det har jag svårt att tro nu med tanke på hur färsk han fortfarande är i Roma. Men en tydlig indikation på att allt inte är frid och fröjd.

Med Napoliögon sett går det att diskutera huruvida Romas 1-6-torsk verkligen var bra inför söndagens fajt. Vi bör nog räkna med ett otroligt revanschsugen hemmalag. Å andra sidan lär det faktumet hålla de våra på tå inför och under matchen. Det går att vrida och vända på det där men ett som är säkert är att det adderar en extra krydda inför ett redan hyperintressant fiendemöte.

I Napolis 3-0-seger mot Legia Warszawa fick spelare som Ruiz och Osimhen inleda på bänken. De kommer, tillsammans med Rrahmani, Rui och Ospina, av allt att döma vara tillbaka i elvan när bästa tänkbara lag nu ska mönstras. Politano bör få startplatsen ute till höger efter sitt briljanta inhopp senast. Matchen i matchen mellan Abraham och Osimhen, ligans kanske två mest intressanta anfallare, blir även den mycket spännande att följa.

Troliga startelvor:

Roma (4-2-3-1): Patricio; Karsdorp, Mancini, Ibanez, Vina; Veretout, Cristante; Zaniolo, Pellegrini, Mkhitaryan; Abraham.

Napoli (4-3-3): Ospina; Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Rui; Anguissa, Ruiz; Zielinski; Politano, Osimhen, Insigne.


Det är inte bara formmässigt som saker och ting talar för Napoli här. Om vi tittar på lagens tre senaste möten har de ljusblåa vunnit samtliga med en total målskillnad på 8-1. Senast man möttes på Stadio Olimpico var i mars då Mertens två mål avgjorde. Hur stor inverkan den typen av statistik har på den här matchen går att diskutera. Napoli bör med all rätt gälla som knappa favoriter men den här bataljen har i mina ögon alla möjligheter att ta vägen lite varstans. Kaffe kaka nio raka?

Avspark: Söndag 24/10 kl. 18:00
Arena: Stadio Olimpico
Domare: Davide Massa
Sändning: Cmore

Avanti!
 

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2021-10-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli