Lagbanner
Stadio Olimpico, 2022-10-23 20:45

Roma - Napoli

Inför Roma – Napoli: Solderby i huvudstaden

Inför Roma – Napoli: Solderby i huvudstaden

Med tio raka segrar i ryggen reser Napoli till huvudstaden för att ta sig an tabellfyran Roma i Derby del Sole.

Efter ett tufft spelschema med fem matcher på 16 dagar har Napolitruppen fått lite vila i veckan. Trots fortsatt fläckfria resultat och smidig rotation är det viktigt att hålla så många spelare som möjligt kuranta fram till VM-uppehållet. Rrahmani och Anguissa, två av säsongsupptaktens bästa och viktigaste spelare, dras alltjämt med skador och listan med frånvarande nyckelpjäser får mer än gärna stanna där. Nu vankas två matcher i veckan fram till VM. Sju fajter på 20 dagar blir något att bita i, även om det såklart kommer gå att rotera en del i de två Champions League-matcher som återstår i gruppspelet i och med det redan säkrade avancemanget.

Nu närmast väntar söndagskvällsmatch mot Roma på bortaplan. Ett tufft test mot en motståndare som också varvat ligaspel med europeiskt cupspel. Jose Mourinhos mannar parkerar som tidigare nämnt på en fjärdeplats i ligan efter tio spelade omgångar. Fyra poäng bakom tabelltoppande Napoli. Huvudstadslaget bollades inför säsongen upp som seriösa titelutmanare. Mycket tack vare sin fina sommarmercato där spelare som Dybala, Wijnaldum, Matic och Belotti anslöt. Sedan dess har man blandat och gett en del i ligaspelet. Man har visserligen tre raka i ligan och däribland en stark 2-1-seger borta mot Inter. Men man har också förlorat med 0-4 mot Udinese. Med andra ord är det svårt att veta exakt var man har säsongens Roma-upplaga. Att de har en trupp för att slåss i toppen tror jag ingen ifrågasätter. Däremot behöver man kanske hitta en större jämnhet i prestationerna. Det stora prestigeförvärvet Paulo Dybala har inlett fint med fem mål och två assist på åtta framträdanden men saknades senast mot Sampdoria till följd av den skada han ådrog sig i samband med straffsparken mot Lecce. Även Wijndalum går skadad till följd av ett brutet kindben.

Napoli kommer som sagt med Anguissa och Rrahmani på sin skadelista men också med tio raka trepoängare i bagaget. Luciano Spallettis mannar är alltjämt obesegrade under säsongsinledningens 14 matcher. I och med Juan Jesus mål mot Bologna har hela 15 olika spelare redan hittat nätet under säsongen för Napoli. En imponerande siffra som skvallar om både om både bredd och offensiv potens. Nu har man även Osimhen redo för spel igen. Nigerianen byttes in och avgjorde senast mot Bologna, precis som han gjorde mot Ajax i matchen dessförinnan. Min känsla är dock att man inte vill chansa med honom och sett till den anfallsbesättning som finns kan han gott och väl agera inhoppare någon match till.

Förra säsongen slutade båda matcherna mellan Napoli och Roma med kryss men sett till de senaste åren har Napoli varit starkast då man endast förlorat ett av de åtta senaste mötena lagen emellan. Känslan här att det är Roma som är i störst behov av de tre poängen, i synnerhet på hemmaplan, och lär således behöva försöka kliva framåt. Napoli å sin sida bör vara väldigt trygga i den situation man satt sig i och kan på så vis spela aningen mer avslappnat och nyttja sina frejdiga offensiva spelare i exempelvis kontringsspelet. Det finns dock några små frågetecken inför matchen. Klarar Jesus av att hantera Abraham inför sin gamla hemmapublik? Vem ersätter Anguissa (Ndombele eller Elmas) och hur fyller man dennes stora skor? Ska Osimhen spela från start med tanke på skadan samt Raspadoris facit? Vem får chansen på högerkanten, Politano eller Lozano?

Möjliga laguppställningar:
Roma (3-4-2-1): Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Zalweski, Cristante, Matic, Spinazzola; Zaniolo, Pellegrini; Abraham.
Napoli (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Kim, Jesus, Rui; Ndombele, Lobotka, Zielinski; Politano, Raspadori, Kvaratskhelia.

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2022-10-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli