Lagbanner
Stadio Comunale Luigi Ferraris, 2021-09-23 18:30

Sampdoria - Napoli

Inför Sampdoria – Napoli: Bortafajt mot favoritmotstånd

Inför Sampdoria – Napoli: Bortafajt mot favoritmotstånd

Napoli reser norrut för att ta sig an Sampdoria på Stadio Luigi Ferraris. Man gör det med full pott och fyra raka ligasegrar i ryggen.

Med 12 poäng i bagaget återfinns Napoli i ensam majestät uppe i tabelltopp inför den femte omgången av Serie A. Visst har Spallettis mannar imponerat resultatmässigt men dessutom har spelet i stora perioder sett riktigt bra ut. Ett, i stora drag, ramstarkt försvar har kryddats med ligans kanske läckraste innermittfält i Ruiz/Anguissa och framåt känns nyckelspelarna synnerligen inspirerade och fulla av liv. Då ska vi också påminna oss om att viktiga pjäser som Mertens, Zielinski och Demme av olika anledningen inte kunnat nyttjas i säsongsupptakten.

Något som också glatt supportrarna är att marginalspelare som Ounas, Petagna och Lozano alla gjort fina inhopp i matcherna och tycks, trots limiterad speltid, hittat sina roller under Spalletti. Den sistnämnde kom så sent som i måndags in och satte spiken i Udinese-kistan med en 4-0-pärla i krysset. Att laget efter blott fyra ligamatcher redan har nio olika målskyttar vittnar om den oerhörda bredd tillika kvalitet som finns i truppens offensiva led.

En fin start och något att bygga på, absolut. Det är dock Napoli vi talar om och således är vägen från himmel till helvete kort. Det vet vi av erfarenhet om inte annat. Låt oss njuta av stundens harmoni och konstatera att ligainledningen bådar gott samt att det blir spännande att följa lagets fortsatta framfart.

I kommande fajt väntas Zielinski få sin första ligastart sedan skadan, vilket i sådana fall rimligen bör förpassa Elmas till bänken. Även Manolas kan komma att få chansen i mittlåset på bekostnad av målnickaren Rrahmani. I övrigt väntas Spalletti formera samma spelare som mot Udinese. Vilket i min bok är helt rätt då man såhär initialt, både säsongs- och tränarmässigt, bör vilja sätta en hyfsat kontinuerlig startelva.

Här närmast väntar Roberto D’Aversas Sampdoria på bortagräs under torsdagskvällen. Den tidigare Parmatränaren tog sin första trepoängare hos sin nya arbetsgivare i den senaste omgången när nykomlingen Empoli 3-0-besegrades på Stadio Carlo Castellani. Dessförinnan hade laget två kryss mot Inter och Sassuolo samt en premiärtorsk mot Milan. Givet det på pappret tuffa inledningsschemat får fem poäng på fyra matcher anses godkänt med Sampdoriamått mätt.

Efter två mållösa matcher har man nu till synes också börjat få fart på målskyttet då man gjort fem kassar på 180 minuter. I segern mot Empoli klev Sassuolo-förvärvet Francesco Caputo fram med två pytsar. 34-åringen kommer, av alla rapporter att döma, bilda anfallspar med den fyra år äldre napolitanaren Fabio Quagliarella mot just Napoli. I övrigt förfogar man över två namnstarka yttrar i Antonio Candreva och det danska stjärnskottet Mikkel Damsgaard som gemene man fick upp ögonen för under sommarens EM-slutspel. I svenskväg kan vi rapportera att Albin Ekdal var tillbaka senast och fick ett 22 minuter långt inhopp efter smällen mot Spanien i VM-kvalet. En del medier, bland annat Gazzettan, rapporterar att den 32-årige mittfältaren väntas starta mot Napoli.

Troliga startelvor:

Sampdoria (4-4-2): Audero; Bereszynski, Yoshida, Colley, Augello; Candreva, Ekdal, Thorsby, Damsgaard; Caputo, Quagliarella.

Napoli (4-2-3-1): Ospina; Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Rui; Anguissa, Ruiz; Politano, Zielinski, Insigne, Osimhen.

Avspark: Torsdag 23 september kl 18.30
Arena: Stadio Luigi Ferraris
Domare: Paolo Valeri
TV-sändning: CMore

Om vi tittar rent historisk har Napoli oförskämt bra statistik mot just Sampdoria. På de 20 senaste mötena lagen emellan har Genualaget bara lyckats vinna vid ett enda tillfälle. På dessa 20 matcher har Napoli å sin sida gått segrande hela 16 gånger. Dessutom har det för vana att bli mycket mål när lagen drabbar samman.

Om vi lite naivt ska luta oss mot historiens vingslag blir det alltså målfest och Napoliseger. Inte mig emot.
 

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2021-09-23 08:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli