Lagbanner
Stadio Alberto Picco, 2023-02-05 12:30

Spezia - Napoli

Inför Spezia – Napoli: Ligurisk lunchmacka

Inför Spezia – Napoli: Ligurisk lunchmacka

Napoli reser norrut för bortamöte med Spezia på Stadio Alberto Picci i den 21:a omgången av Serie A.

Efter Cholito Simeones sena och snygga avgörande mot Roma förra helgen drygade Napoli ut serieledningen till hela 13 poäng. De flesta, nästa uteslutande utomstående, börjar på allvar spekulera kring att saker och ting nu är avgjorda. Där är vi givetvis inte ännu och mycket, till och med väldigt mycket, kan hända på 18 omgångar där det finns massor av poäng att spela om. Däremot behöver ju trenden vända för de närmast jagande bakom Spallettis mannar. Napoli kan definitivt komma in i sämre perioder med en del tappade poäng. Problemet för de andra lagen är att de själva är där just nu. Det drälls poäng åt höger och vänster mot alla möjliga typer av motstånd medan Napoli ångar vidare på ett närmast felfritt sätt. Här och nu talar precis allt för Napoli, som härifrån på många sätt är sin egen största fiende. Även om jag med all önskvärd tydlighet vill understryka att det är så in i Norden mycket fotboll kvar att spela.

Nu närmast väntar tre matcher mot lag som alla för stunden är bland ligans fem sämsta sett till poängskörd. En perfekt möjlighet att fortsatt hålla fötterna på jorden och göra det som krävs för att håva in de poäng som krävs. Först ut ska Napoli till den liguriska kusten och den mysiga hamnstaden La Spezia. Stadio Alberto Picci är en gemytlig liten arena beläget intill såväl hamn som militärbas. Sedan Spezias uppflyttning 2021 har Napoli varit där två gånger och vunnit båda matcherna med en total målskillnad på 7-1.

Luca Gottis Spezia befinner sig för stunden på 17:e plats i Serie A-tabellen. Efter uppehållet gick man obesegrade i tre raka matcher medan man i de senaste tre tappat formen. Man kommer närmast från en 0-2-förlust borta mot Bologna. Lagets skyttekung och kanske också bästa spelare har under säsongen varit M’Bala Nzola. Den 26-årige angolanska anfallaren, som gjort nio Serie A-mål hittills, har dock gått skadat de två senaste matcherna. Han går en kamp mot klockan för att kunna medverka mot Napoli. Att han inleder från start direkt efter sin vadskada känns osannolikt och istället lär uzbeken Eldor Shomurodov, som man lånat in från Roma, få debutera i Spezia-tröjan. I övrigt ska vi nämna Emil Holm som gjort en fin säsong såhär långt. Den svenske wingbacken har bland annat lockat till sig intresse från större klubbar. Den skadeförföljde Albin Ekdal har varit in och ut ur såväl startelva som trupp på sistone för Spezia.

Luciano Spalletti får fortsatt vara bortskämd med en oförskämt kurant trupp. Till Spezia-matchen finns, i skrivande stund, inga frågetecken utan samtliga spelare är uttagningsbara. Med drygt tre veckor kvar till Champions League-slutspel finns ingen större anledning till några kraftiga rotationer ännu utan startelvan lär bli snarlik den som mönstrades mot Roma i söndags.

Troliga startelvor:
Spezia (3-5-1-1): Dragowski; Amian. Caldara, Nikolaou; Holm, Bourabia, Ampadu, Agudelo, Reca; Maldini; Shomurodov.
Napoli: (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Rrahmani, Kim, Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Lozano, Osimhen, Kvaratskhelia.


En pittoresk bortfajt under söndagslunchen känns på förhand väldigt tilltalande. Seger med en eller ett par bollar samt bibehållen vilopuls vore önskvärt.

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2023-02-04 20:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli