Lagbanner
Lägeskoll: Napoli

Lägeskoll: Napoli

SvenskaFans tar tempen på ett gäng klubbar inför säsongspremiären som står för dörren.

Todd Åkesson - Napoli-redaktionen

För första gången sedan 89/90 tog Napoli hem en efterlängtad ligatitel förra säsongen. Hur bygger man vidare på det?

- Det givna svaret hade varit att behålla den sportsliga ledningen. Men eftersom både tränare Spalletti och sportchef Giuntoli lämnat klubben lär mycket bli nytt till den kommande säsongen. Lägg därtill Kim som dragit till Bayern München. Förhoppningsvis kan man på ett hyfsat sätt behålla övrig stomme i laget. Vad som händer med Osimhen och Kvaratskhelia känns tämligen avgörande kring vad vi ska kunna förvänta oss av Napoli säsongen 2023/2024.

Behövs det något nytt på spelarfronten för att en ny scudetto ska vara möjlig?
- Kim har som sagt lämnat och hans ersättare finns i nuläget inte i truppen. Sedan kommer det bli svårt (läs omöjligt) att få samma träff på ett, på förhand, så oskrivet kort som Kim. Sådan "flax" har man nog inte två gånger i rad, i synnerhet inte när sportchefen är utbytt. I övrigt handlar det som sagt om vilka som lämnar. Bortsett mittbackssituationen så har man ett fortsatt rätt slagkraftigt lag att ställa på banan. Även om jag är av åsikten att man bör byta ut ett par spelare i startelvan inför varje ny säsong, trots att man vunnit ligan.

En av lagets viktigaste spelare mittbacken  har lämnat för Bayern München. Vad betyder ett sånt tapp?
- Förstås oerhört mycket. han var en av lagets tre bästa spelare i fjol. Lite från ingenstans. Sedan ska det bli spännande att se om han faktiskt är såhär bra eller om det var Spalletti som gav honom de perfekta verktygen och en skräddarsydd roll. Just nu saknas en ledare i mittlåset och Rrahmani behöver en ny lekkamrat då såväl Jesus som Östigård endast får ses som halvhyfsade substitut i ett förmodat topplag. Klubben fick in 50 miljoner euro på Kim-affären, kommer De Laurentiis vara villig att lägga en del av de pengarna på en ersättare?



Victor Oshimen ryktas till Saudiarabien och Napoli ska ha blivit erbjudna en stor summa för att släppa sin guldklimp. Vad har du att säga om den situationen?
- Jag skulle bli väldigt förvånad om både Osimhen och Kvaratskhelia blir kvar. I början av sommarens hade jag kanske hoppats att någon av dessa stannar. Mycket kan hända såhär en knapp månad kvar av fönstret och det vore förstås ett oerhört tapp rent spelmässigt att bli av med Osimhen. Hans prestationer under fjolårssäsongen ersätter man bara inte i en handvändning. Å andra sidan är det nu man kan få som mest betalt för honom.

Hur är läget i laget just nu med drygt en vecka kvar till säsongsstart?
- Jag tycker det är väldigt svårt att säga. Det är över tio år sedan Garcia vann dubbeln med Lille och sedan dess känns det inte som att han gjort braksuccé någonstans. Vilken typ av fotboll vill han spela? Hur väl passar det spelarmaterialet? Kan spelarna återigen kräma ur max? Hur pass mycket bättre kommer övriga toppkonkurrenter vara? Frågetecknen är i nuläget fler än svaren. Om jag tvingas gissa skulle jag säga att Napoli landar någonstans topp 4. Men ytterligare en scudetto? Just nu ser jag inte att blixten slår ner två gånger.

SvenskaFans.com2023-08-13 18:00:00

Fler artiklar om Napoli