1 - 2

Lazio 1 - 2 Napoli: Bortavinst i huvudstaden
Dundermål ska firas

En långt ifrån stabil insats men likväl otroligt viktig seger.

Inför matchen var det en del frågetecken kring Napolis form efter två raka oavgjorda matcher med den senaste på hemmaplan(!) mot Lecce(!!!). Hursomhelst blev det en något mer väntad startelva i dagens match och förutom en möjlig "Osimhen-skada" på Lozano så var matchen på det stora hela positiv.

Primo tempo
Napoli åkte på en otroligt snabb kalldusch när Felipe Anderson, bara efter 3 minuter, fick in bollen strax utanför straffområdet och först blev man lite nervös över att det var Immobile som fick den men pustade ut när man såg att det var Zaccagni. En touch och vändning + helt okej skott = 1-0 Lazio. Jag var nog lika förvånad som Meret över att skottet ens kom och att det gick i mål. Efter målet såg Napoli väldigt slarviga ut och som att man tappat sin Mojo (inte den rosa sörjan i Austin Powers). Det skulle krävas lite georgisk jävlaranamma framåt minut 30 när Kvara missade en gyllene chans att göra ett riktigt klassiskt mål med en, inte helt godkänd, Maradona-snurr och sedan fick hela Provedels vänstra stolpe att ångra sin existens. Därefter hade Napoli sista Kvar(a)ten helt på sin sida. Resten av laget verkade också mer spelsugna och när en hörna från vänster i 37', signerad Zielinskis högerdoja, kom farandes mot boxen knoppade Kim ner bollen i andra stolpen och Provedel skopade ut bollen. Efter alldeles för många sekunder blåser dock domaren att bollen faktiskt var över linjen. 1-1 och matchen lever igen. Efter kvitteringen var Napoli totalt överlägsna och skapade flera chanser innan halvleken var spelad. Det blev tyvärr ett längre avbrott precis vid 45 minuter när Lozano drog en riktigt snärtig nick rakt i tinningen på Marusic. Först såg det rätt illa ut för Marusic med synligt, och mycket, blod men efter reprisbilderna såg man att det tog värre på Lozano. Sjukvårdarna signalerade ganska snabbt att det krävdes byte och Lozano fick bli skjutsad ut på bår - nu hoppas vi bara att mexikanen slipper bli Zorro-broder med Osimhen och klarar sig från större skador. Politano fick hoppa in och domaren lade till några minuter men ingen såg särskilt taggad ut sista 3-4 minuterna.

Secondo tempo
Napoli började andra halvlek som man skulle ha startat första - med fart och vilja. Det var mycket boll fram till Kvara som var riktigt sugen på att komma med i målprotokollet igen. Ibland kanske han borde ha släppt bollen till Osimhen men jag förstår också georgierns vilja att visa vad han kan för det verkar ju vara en del. Första 10 minuterna i andra halvlek kändes det som att Napoli hade 3-4 riktigt bra lägen och Kvara missade ett "öppet läge" som han skapade själv och också när han fick en stenhård passning snett-inåt-bakåt i perfekt volleyhöjd av Zielinski. Det såg inte ut att bli Kvaras kväll men han fick åtminstone månadens spelare i sin första spelade månad så det var ju roligt för honom - tänkte jag. Sen fick han en lite mer kompispassning snett-inåt-bakåt i 61' och stänkte in den bakom en helt chanslös Provedel, 1-2. Efter målet blev det återigen en del chanser men Lazio hittade också mer flyt i sin offensiv och sista 10-15 minuterna kändes det som att det lika gärna hade kunnat bli oavgjort som 3 mål till av Napoli. MEN, vi höll undan och Spalletti visar att han på allvar präntat in i spelarna att inte riskera något i viktiga matcher. Det kan båda gott för framtida matcher på flera fronter.

Näst på schemat är hemmamatch mot Liverpool i första CL-matchen på ett tag. Det känns roligt att vara tillbaka i finrummet men vi får se hur Spalletti och hans mannar kan hantera Klopp & co.