Milan - Napoli
1 - 0

Milan 1-0 Napoli: Underläge i halvtid

Efter en kväll med dålig utdelning förlorade Napoli det första kvartsfinalmötet mot Milan. Dessutom åkte man på två tunga avstängningar inför nästa veckas retur.

Det blev ett tufft, smågrinigt och rätt händelserikt första kvartsfinalmöte på San Siro mellan Milan och Napoli. Gästerna gjorde totalt sett en bra match och skapade gott om lägen för att göra både ett och två mål. Men när motståndarmålvakten storspelade och Milan tog vara på en av sina chanser slutade det istället med uddamålsförlust inför returen om en vecka.

Napoli inledde bäst och kom ut med hög press och mycket energi. Redan efter 20 minuter hade man avslossat fem eller sex skott mot Milanmålet. Bästa chansen kom redan i första minuten då Kvaratskhelias skott räddades på mållinjen.

Efter 25 minuter skapade Milan sitt dittills bästa läge då Rafael Leao ryckte sig loss från halva plan och sköt tätt utanför Merets vänstra stolpe. Det var främst på det sättet Milan skulle komma att anfalla. På snabba omställningar via nämnda Leao eller Brahim Diaz.

Efter att matchbilden jämnat ut sig och det hela stått och vägt en bra bit in i den första halvleken kom matchens enda mål. Diaz vände bort Napolimittfältet och fick därigenom en ocean att löpa på innan han släppte på Leao som i sin tur hittade Ismael Bennacer som sköt 1-0 via Merit som i ärlighetens namn kanske borde ha tagit det skottet. Mentalt tungt bara fem minuter före paus.

Tyngre hade det kunnat bli om Simon Kjaers nick inte hade gått i ribbans underkant bara minuter senare då Milan, via energi från målet, skapat ett antal hörnor på rad. Halvtidsvisslan ljöd och Spallettis mannar kunde samla ny kraft.

Napoli kom återigen ut som det bättre laget i andra halvlek med högre energi och ett gäng hörnor som resultat av detta. Det blir så väldigt tydligt att den sista spetsen saknas när Osimhen är borta och varken Lozano eller Elmas, som fick starta som anfallare, inte har dagen. Kvaratskhelia gör en bra match men det blir väldigt mycket enmansorkester när georgiern tar sig fram och då slutar det oftast med att han fastnar på gubbe tre eller fyra istället för att kunna hitta Osimhen som får stå för slutprodukten.

Med dryga kvarten kvar inleddes ett par olycksminuter för Napolis del. Först åkte Anguissa på två billiga men klumpiga gula kort. Utvisning och avstängd i returen. Därefter vann Kim en, vad vi trodde, helt regelrätt nickduell som dock blåstes av och när protesterna blev för vildsinta åkte även han på gult kort och är avstängd om en vecka. Klantigt agerat av såväl Anguissa som Kim men domare Kovacs gjorde kanske inte heller sina bästa minuter i karriären där.

Med tio minuter kvar och en man mindre gällde det primärt att rida ut stormen för Spalletti och se till att åka hem med bara 0-1 på tavlan. Det blev extra tydligt när man också bytte ut Kvaraskhelia. Trots detta lyckades Napoli skapa två jättelägen genom Di Lorenzo och inbytte Olivera. Maignan i hemmamålet stod dock återigen pall. Milan å sin sida lyckades inte skapa några stora lägen efter utvisningen och bör nog ändå vara nöjda med resultatet när domaren blåste i slutvisslan.

Givet prestationen hade man såklart önskat ett bättre resultat inför returen. Att vända 0-1 på hemmaplan är dock givetvis görbart. Särskilt för denna Napoli-upplaga. Om i princip hela centrallinjen saknas blir det däremot svettigt. Förhoppningsvis och troligen är Osimhen tillbaka om en vecka och då bör det bli rejäl skillnad i offensiv slutprodukt. Prestationen idag lovade mer, men udden saknades.

Nu gäller det att vila rätt spelare mot Hellas i helgen, käka taggtråd och gå all in i returen. Full gas!