Lagbanner
2021-01-20 21:30

Juventus - Napoli
2 - 0

Napoli 0-2 Juventus: Förlust i supercupfinalen

Napoli 0-2 Juventus: Förlust i supercupfinalen

Napoli föll mot Juventus i en chansfattig supercupfinal.

Förutsättningarna var något olika hos de två klubbarna inför match, där Juventus kanske hade lite mer att förlora. Även om supercupen är en hittepå-titel så hade det nog blåst ganska kallt kring Pirlos gäng om man hade förlorat, i och med tabelläget i Serie A. Napoli å andra sidan ligger ganska fördelaktigt till sett till hur ojämnt laget faktiskt varit emellanåt och supercupen hade nog mer setts om en trevlig bonus om den rotts i hamn.

När det kom till startelvorna var det inga konstigheter, båda tränarna mönstrade i stort sett bästa möjliga lag. Särskilt kul för oss svenskar var det faktum att Dejan Kulusevski fanns med i den svartvita elvan, på topp bredvid en Ronaldo i tveksam form.

Om startelvorna lovade mycket så levde själva matchen kanske inte riktigt upp till förväntningarna. Det blev en väldigt taktiskt präglad tillställning i första halvlek, där Juventus hade mer av bollen men inte lyckades penetrera genom ett samlat Napoli. Å andra sidan hade inte heller Napoli särskilt stora framgångar i offensiv väg. När bollen väl vanns, nära det egna målet, gick det ofta för långsamt när den skulle transporteras över till vänsterkanten där man mest väntade på briljanta aktioner från Insigne. När dessa inte kom så skapades inte heller många målchanser. Samma mönster som tidigare under säsongen, med andra ord.

Napoli skulle till slut skapa en riktigt fin chans, då Demme bröt mönstret och tog sig in i straffområdet ute till vänster. Ett hårt inlägg måttades mot Lozano som fick kontakt, men Sczcezny lyckades med en magnifik räddning och 0-0 fick stå sig till pausvilan.

I andra halvlek så försökte Napoli öppna upp lite mer, men levde farligt när Juventus gick upp i press. Ospina hamnade ett par gånger i obekväma situationer men lyckades spela sig ur på ett adekvat sätt. De klara målchanserna lös dock med sin frånvaro. Närmst att göra mål kom Manolas, tyvärr för Napolis del var det i fel ände av planen då hans styrning på ett inlägg smet precis utanför Ospinas högra stolpe.

På den efterföljande hörnan gick det inte mycket bättre. Bollen seglade in i straffområdet, träffade Bakayoko i bröstet och studsade ner framför Ronaldo som kunde sätta ett distinkt avslut i mål. Typiskt såklart att han ska svara upp med ett viktigt mål efter ett par mindre bra insatser. Olyckligt för Napoli som fram tills dess inte hade släppt till särskilt mycket.

Tyvärr uteblev reaktionen och anfallsspelet såg lika trögt ut som i första halvlek. Lozano skapade en del när han fick lägen en mot en ute på sin kant, men för det mesta gick bollen runt mellan backlinjen och Insigne. Napoli skulle till slut få chansen från straffpunkten. Mertens smet in framför McKennie när denne försökte rensa bollen långt, blev nersparkad och straffen var regelmässigt självklar. Självklart söker Mertens straffen i första hand vilket är trist men regelrätt.

Med tio minuter kvar stegade därmed lagkaptenen Insigne upp till straffpunkten. Insigne, som varit så säker från elva meter hittills den här säsongen. Självklart så valde han att försöka sätta den i krysset och lika självklart var det att bollen seglade utanför stolpen och upp på den tomma bortaläktaren. 

Efter missen försöker Napoli forcera men kommer aldrig riktigt nära. Så går det när anfallsvapnet man har på bänken heter Fernando Llorente. Istället kan Juventus kontra in 2-0 på stopptid genom Morata.

Efter matchen zoomade kamerorna in på en gråtande Insigne och självklart så känner man för vår kapten. Har han en vana att vika sig i stormatcherna eller får han bara alldeles för mycket ansvar? Jag lutar åt det senare, Insigne mår som bäst när han har större spelare runt sig. Just nu är tyngden av att vara stadens son och lagets bästa spelare alldeles för mycket för honom att bära.

Som supporter är det inte lika tufft. Supercupen betyder inte särskilt mycket om man ska vara ärlig, även om det hade varit ett fint kvitto på lagets förmåga om vi faktiskt hade lyckats vinna. Nu cementeras snarare Napolis status som ett lag som inte håller för den absoluta toppen i Italien. Men det visste vi ju egentligen redan.

Edin Bajramovic2021-01-21 15:35:12
Author

Fler artiklar om Napoli