2020-06-28 19:30

Napoli - Spal
3 - 1

Napoli 3-1 SPAL

Napoli gjorde en bra match hemma på San Paolo, där SPAL besegrades med 3-1. Ett resultat som var i underkant.

På förhand var förutsättningarna klara - Napoli spelar i stort sett bara för hedern i ligan eftersom Atalanta kopplat ett fast grepp om fjärdeplatsen. SPAL kom på besök och i en sådan match, utan någon publik på läktarna, hade Napoli ursäktats för att slå av på takten något.

Så blev det däremot inte. I första halvlek presterar Napoli istället sin vackraste fotboll på mycket länge, med ett flödande anfallsspel som påminde mer om Sarri eller Zeman än Gattuso-grinta. Insigne flöt fram på sin kant, Mertens såg rivig ut, Callejon löpte kopiöst och Fabbe R dominerade på mitten. Det tog bara några minuter innan just Ruiz serverat Mertens ett friläge med en lurig passning och belgaren kunde enkelt chippa bollen över en chanslös SPAL-målvakt.

Napoli fortsatte att anfalla och borde egentligen ha gjort ett par mål till under inledningen. Kanske var dominansen för stor, för Hysaj stod och sov under en av SPALs få utflykter på offensiv planhalva och plötsligt var det kvitterat. Napoli-lånet Petagna (aka Petflaskan) serverades en boll från kanten och rullade in den i mål bakom en chanslös Meret. Det ska bli spännande att se Petagna i Napoli nästa år - magkänslan säger att han är alldeles för oteknisk men han har definitivt andra kvaliteer som kanske väger upp. Bra targetspelare och giftig i boxen kan vara bra egenskaper att sitta på när resten av anfallet mäter c:a 169 centimeter i genomsnitt.

Som tur är ledde kvitteringen inte till någon nervositet utan Napoli fortsatte att gasa på. Mustaschbeprydde Callejon, som precis kommit överens med klubben om att spela klart säsongen gratis (!), gjorde ett äkta Callejon-mål och plötsligt ledde Napoli igen. 3-1 borde ha kommit innan paus, men Insignes mål dömdes bort för en hårfin offside.

I andra halvlek arbetar sig SPAL in i matchen något, men det är fortfarande Napoli som styr och ställer. Till slut kommer även "il gol della sicurezza". Fabian, kanske matchens lirare, får till slut sin andra assist när han serverar inbytte Amin Younes ett perfekt inlägg.

Summa summarum: Kul med vinst, men ännu roligare att det kommer efter lite fin fotboll. Redan på torsdag ska Napoli upp till Bergamo för att möta Atalanta, men känslan är att inte ens en seger där skulle innebära att kampen om CL öppnas upp igen. Avståndet är trots allt hela 12 pinnar.
Nåja, nu ror vi den här säsongen i mål och blickar fram emot en ännu bättre höst. Förhoppningsvis med supportrar på arenorna.