Lagbanner
Via del Mare, 2023-04-07 19:00

Lecce - Napoli

Prepartita Lecce - Napoli

Prepartita Lecce - Napoli

Det besvärade Lecce står för motståndet i kvällens match när Napoli ska hitta tillbaka till vinnarspåret efter Milan-debaclet. De rödgula från klacken ståtar med fem förluster på de fem senaste, Napoli ståtar från senast med årets käftsmäll. Önskvärt eller inte, så är det Lecce som står för motståndet och förhoppningsvis gör Napoli proceduren med laget från Puglia så som man gjort med de flesta av motstånd denna säsong. Man städar av dom.

Man skulle kunna tro att i tider som dessa, när Napoli befinner sig där man befinner sig, så skulle saker och ting rulla på lite enklare, smidigare och framförallt mer glädjande. Det visar sig, åtminstone för tillfället, vara för mycket att begära. I en stad där få saker någonsin är så enkla som de vid en första anblick kanske kan tyckas vara, så är det kanske å andra sidan inte så förvånande heller.

Jag behöver nog upplysa få personer om det som hände i söndags på Maradona. Svårt är det väl att hitta en större och mer oväntad "skräll" än det som hände mellan Napoli och Milan i senaste omgången, och om man blickar tillbaka över det som hänt denna säsong i Europa så är det väl egentligen bara Liverpools 7-0-vinst mot United som toppar det. Kontentan är dock densamma. För få var det väl som trodde att Milan, i den risiga form de befann sig i, skulle göra det de gjorde mot Napoli, med tanke på den form som de befann sig i.

Hur går man vidare efter en sådan förlust? Oftast är känslan att när storförluster likt denna händer infinner sig alltid två slags vägar, med två slags typer av personer, som menar på att den ena eller den andra stigen är den som kommer fortlöpa. Alltså den som ens lag kommer vandra, med andra ord. Oftast brukar också de där stigarna vara väldigt dinstinkta, och de är mer eller mindre alltid desamma till sin form. Den ena stigen spår framför sig en nytändning, en eld i baken, och förespråkarna för denna intalar sig att den storförlust som man just åkt på egentligen är till det positiva. Att det är precis vad man behöver, för nu minsann kommer man aldrig avvika från stigen igen.

Och så har du den andra sidan. Den lite mer pessimistiska och mörka stigen, om du så vill. De som vid dessa tillfällen ser framför sig att det är denna stig som laget kommer slå in på, ser oftast bara en stig fylld av misär och misslyckanden. Storförlusten är i dessa lägen droppen som får bägaren att rinna över, eller den första dominobrickan som faller som får allting att rasa.

Vilken stig ser jag, och alla andra Napolisupportrar, framför mig? Vilken väg kommer vi egentligen slå in på? Egentligen är väl sanningen också den att stigarna kanske inte alltid är så utstakade, fastställda, som jag ovan gav sken av. Klubbar, lag och supportrar har lika många från varandra olika situationer, som det finns fotbollar på jorden.

Varje storförlust är i sig unik, varje säsong, klubb och läge likaså. Och Napoli befinner sig i ett ganska lustigt sådant. Som texten började, så sa jag att man skulle kunna tro att saker och ting skulle flyta på lite mer sömlöst numera i Napoli-land. Som också fastslaget är detta något vi som Napolisupportrar sällan dock får uppleva.

Förlusten mot Milan är det som sagt få som nog har missat. Vad som däremot kan ha passerat revy för vissa är de protester och den stämning som numera råder mellan Aurelio De Laurentiis och supportrarna. Framför allt Curva A och B. Som vanligt handlar det om utökade restriktioner för fansen och kanske ännu mindre överraskande, ökade biljettpriser.

Detta är i sig också en skiva som återupprepar sig för femtioelfte gången. Om sanningen ska fram så har nog den där skivan varit repad från start, så det som händer nu är knappast någon ovanlighet. Det ovanliga i det ligger istället i den position som klubben nu befinner sig i. Första gången någonsin i en kvartsfinal i Champions League, första gången någonsin som man leder ligan med ett försprång på 16 poäng. Man skulle kunna tro, naivt eller ej, att en sådan situation skulle leda till att den där skivan för en gångs skulle skulla spinna på, utan hack och avbrott i musiken.

Att begära det verkar i dagsläget som en önskan lite för stor, lite för oåtkomlig. Napoli har fortfarande inte vunnit den där ligan, och än så länge är det ända historiska man klarat av denna säsong att ta sig till den där CL-kvarten. Det är nu dags för Napoli att vakna till liv igen, efter förra omgångens milanesiska örfil. Vilken av stigarna som laget tänker slå in på får vi eventuellt reda på ikväll.

Förhoppningsvis slår laget in på den första av de två. Och förhoppningsvis så väntar för en gångs skulle lite harmoni, med musik utan avbrott, vid vägs ände.

Clarence Thunberg Kalt2023-04-07 13:10:48
Author

Fler artiklar om Napoli