Lagbanner
Stadio Diego Armando Maradona, 2023-05-21 18:00

Napoli - Inter

Prepartita Napoli - Inter

Prepartita Napoli - Inter

Det är återigen dags för toppmöte på Armando Maradona, och denna gång är det de blåsvarta från Milano som tar sig ner till Neapel. Napoli får nu, efter säkrad ligatitel, chans till revansch mot ett Inter som som å sin sida kämpar för att säkra en Champions League-plats. Ett Napoli med scudetto-bakfylla och ett Inter med kniven mot strupen gör ikväll upp om poängen, i vad som för Napolis del blir den sista stormatchen för denna säsong.

Chans till revansch ja. Om ni har glömt det så var det alltså Inter som var det första laget att spräcka Napolis chanser att à la Arsenal göra en "invincibles"-säsong. Ännu var det givetvis från Napolitanskt håll alldeles för tidigt att börja prata om sådant redan då, i den där 16:e omgången av Serie A, spelandes i ett kallt Milano. Napoli hade skjutit ut sig likt en kanonkula i början av säsongen, och Inter kom att bli det första storlag som lyckades sakta ner farten på just den kanonkula som var Napoli. Edin Dzeko i den 56:e minuten, och 1-0 på resultattavlan slutade historian som då.

Som vi alla vet kom det dock att visa sig att det bara var en ytterst temporär nedsaktning av det kanonaktiga Napoli, jag behöver knappast upprepa allt vad som hänt efter dess. Först nu är det egentligen som kanonkulan återigen börjat skta ner, och det ganska rejält. Vilket inte är så konstigt, utan kanske snarare fullkomligt logiskt och väntat, givet den senaste tidens faktiska händelser. Och då syftar jag inte nödvändigtvis på den högst förväntade Napolitanska campione-bakfyllan. Den hade en vilsen Premier League-supporter också kunat gissa sig till. Jag syftar egentligen kanske lika mycket på Spallettis matchande av truppen.

Den gamla käpphästen, ja. Inget lag, ingen tränare, är perfekt. Det kommer alltid finnas saker att utveckla, och framförallt saker att diskutera. Erik Hamrens gamla kända "ordspråk" att det i det här landet (läs, Sverige) finns tio miljoner förbundskaptener gör sig väl påmint. Och även om Hamren i den här kontexten pratade om det svenska landslaget, och Sveriges tyckare och tänkare, så är citatet egentligen betydligt mer beskrivande för det Land, och framför allt den stad, som vi på det här forumet berör. Italien. Napoli. Trots säkrad ligatitel har det de senaste matcherna varit mer eller mindre samma startelva som spelat under hela säsongen. Egentligen är det, givetvis, inget som spelar någon roll nu när ligatiteln är säkrad, och detta är inte heller menat som någon hård kritik mot Spalletti i detta skede och i denna tidpunkt. Det är snarare menat som en eventuell förklaring till den senaste tidens halvdana spel. För hur trötta är egentligen spelarna, och då framför allt den startelva som i princip varit lika fast som betong, så här på slutskedet av säsongen?

Nåväl, i en sådan match som ikväll ska spelas är det kanske inte läge att sätta in Gaetano, Zedadka och resten av gänget. Kvällens match är en match som likt alla stormatcher kräver respekten av att ha det bästa laget på plan. Och som i inledningen sagt, så är det också en chans till revansch. En chans, som man gör gott i att ta, i den näst sista hemmamatchen denna scudetto-säsong.

Hur har det sett ut för Inters del då? Även där har det såklart varit svårt för Italien-utomstående att missa deras framfart, i alla fall i Champions League. I ligan har de flesta kanske inte lika bra koll, och om jag tidigare i texten liknade Napoli vid en kanonkula så har inter denna säsong mer varit att likna vid en... Aktie? Och inte vilken aktie som helst i så fall, utan en ganska så volatil sådan. Dalarna har under säsongen hittills summerat till hela elva förluster, medans toppen givetvis är den säkrade finalplatsen i Champions League.

Och även om det under en tid var rejält svettigt för Inters del så har de numera ryckt upp sig, inberäknat ligan också. Seger i senaste milanoderbyt och vinster mot Roma och Lazio, för att ta några exempel på senaste. Så när Napoli och Inter nu strålar samman nere i Neapel vet jag inte vad jag ska sätta oddsen till. Ett Inter som har allt att spela för, och som dessutom har en riktigt stark form i ryggen, mot ett Napoli som redan är klara mästare i Italien. Om man ställer upp förutsättningarna inför på det viset, ja, då låter det onekligen som att det nog är Inter som kommer in i detta möte med favoritskapet.

Den mest objektiva aktören i detta sammanhang, dvs oddsmarknaden, verkar dock hålla favoritskapet på Napoli. Kanske ser de, utöver hemmaplansfördel och de gamla vanliga förutsättningarna, samma sak som jag ser? Att få chansen till att, åtminstone sett till vad man kan göra i ligan, få sabotera för Inters kommande säsong genom att putta ner de från CL-platserna.

Och det hörrni, det är ett bränsle inför matchen as good as any.

Clarence Thunberg Kalt2023-05-21 13:56:00
Author

Fler artiklar om Napoli