Lagbanner
Stadio Diego Armando Maradona, 2023-09-02 20:45

Napoli - Lazio

Prepartita Napoli - Lazio

Prepartita Napoli - Lazio

Rudi Garcias första stora test, ritorno för Sarri, ritorno (förmodad) för Kvaratskhelia i startelvan och mycket mer. Kvällens match lovar mycket på förhand, och är likaså Napolis och Rudi Garcias första stora test.

Ja, självklart är det säsongens första stora test. Det är per definition det när Lazio kommer på besök, även om de ljusblå från huvudstaden har haft en minst sagt tuff säsongsstart. Som vanligt ska man inte göra en höna av en fjäder, och i synnerhet inte när endast två matcher har spelats hittills. Faktum är dock att Lazio åker ner till Stadio Diego Armando Maradona med två förluster i bagaget - och det mot lag som Lecce och Genoa.

Förutom förluster i bagaget kommer de även ner med nya spelare, kanske framför allt Matteo Guendouzi som blev klar i dagarna. Tidigare i fönstret har de dessutom plockat in den tidigare Napoli-kopplade japanen Daichi Kamada. Så visst är det givet de senaste resultaten ett sargat Lazio kommer ner, men sett till det transferfönster man gjort skulle undertecknad säga att det är allt annat än ett sargat Lazio som kommer ner på besök.

För Napolis del blev det tillslut Jesper Lindström, dansken och den tidigare lagkramraten till nyss nämnda Kamada, från Eintracht Frankfurt, som ansluter. Prislappen? Ca 30 miljoner euro, och riktigt än har jag inte förstått värvningen. I samband med detta lämnade (äntligen!) Lozano som återvänder till Holland och PSV. Om Lindström kommer in som ersättare för Lozano, eller som ersättare för den missade värvningen av Gabri Veiga är halvt oklart. Troligtvis är det på högerkanten han är tilltänkt, och kommer, husera. Trots det är det som en av två släpande anfallare, och alltså inte som högerytter, som dansken har spelat de senaste säsongerna i Eintracht Frankfurt. 

Eventuellt är det Rudi Garcias tanke med lagbygget, tillsammans med klubbledningen/ADL, att truppen ska vara utformad så här. Flertalet spelare i truppen är ju faktiskt spelare som har en mer eller mindre utpräglad position, men som är lika bra eller åtminstone fungerar på andra positioner. Förutom nyss nämnde Lindstrom har vi ju Eljif Elmas, som kanske är själva sinnebilden av en allround-spelare, Giacomo Raspadori, Alessio Zerbin, Jens Cajuste och lagkapten Di Lorenzo. Till skillnad från Spalletti-eran, där alla spelare hade väldigt tydliga roller och positionsbyten knappast var vanligt förekommande, så är kanske denna nya franskledda era tänkt att vara en mycket mer hybrid sådan. 

Återstår att se, antar jag. Även om det ikväll troligtvis blir "back to basics" i form av startelvan, som sig bör, så kommer det bli intressant att följa. Skador har trots allt gett upphov till lite mer rotation än vad som nog annars hade varit fallet i denna säsongsinledning. Då tänker jag såklart främst på Anguissa och Kvaratskhelia, som båda nu är tillbaka och förmodligen startar ikväll. 

On a last note, som det heter på engelska, så ska det bli intressant att följa kvällens match ur en taktisk synpunkt också. Till skillnad från den taktik och spel som rådde under Spalletti så har Garcias första tid präglats av en betydligt direktare fotboll. Alltså, direktare i den form att så fort laget har erövrat bollen så är det inte säker och relativt långsam anfallsuppbyggnad som står på tapeten längre. Förvisso är Garcia också en possession-orienterad tränare, men en betydligt mer firekt sådan. En slags blandning mellan spansk totalfotboll och tysk framåt-fotboll, ungefär. Det kanske tydligaste beviset på detta ser åtminstone jag i de betydligt fler djupledsbollar som numera sätts på Osimhen, och som jag fortsatt ser fram emot att se komma.

Det ska bli intressant att se om dessa djupledsbollar kommer få någon utdelning ikväll. Det är trots allt ett Sarri-lag som kommer på besök, och vi alla vet vad det betyder i termer av spelsätt och hur laget ställer upp. Utöver il Sarrismo så är det dessutom Alessio Romagnoli som ska försöka hänga med när Victor Osimhen tar fart i djupled. 

I'll leave it at that...

Clarence Thunberg Kalt2023-09-02 13:05:24
Author

Fler artiklar om Napoli