Lagbanner
Stadio San Paolo, Napoli, 2022-03-06 20:45

Napoli - Milan

Prepartita Napoli - Milan

Prepartita Napoli - Milan

Ett nästan helt skadefritt Napoli tar emot Zlatans Milan inför säsongens hittills kanske viktigaste match. Med Inter som har en match mindre spelad är det som står på spel ikväll troligtvis endast en temporär eventuell serieledning, men symboliken i den får inte underskattas.


Förvisso återstår ytterligare några stormöten, bland annat Atalanta och Roma är kvar att beta av, men det är nog inte att överdriva att säga att detta mycket väl kan komma att bli säsongens viktigaste match av det som kvarstår. Napoli och Milan, de två lag som för merparten av denna säsong hade en egen liten tävling om förstaplatsen i ligan, där resterande lag i Serie A inte var bjudna, har nu tvingats bjuda in både det ena och det andra laget. Numera är ligan ett titelrace mellan de båda Milanolagen och Napoli, och beroende på hur man ser på det även Juventus som, på sedvanligt vis, på något sätt, lyckats klamra sig fast och åtminstone inte helt spelat bort sig från titeln.

Men Napoli och Milan, vad de kommer de båda lagen in med för senaste bagage till denna match? Tja, om vi börjar med vårt kära himmelsblå lag så var förra helgen en uppvisning jag så här i skrivande stund inte kan minnas senast jag var med om. Kanske var det den där, nu till historien ödesdigra matchen, mot Juventus 2018 - då alla napolitanare faktiskt hade rimliga hopp till att tro att Kalidou Koulibaly hade nickat hem… ja, ni vet vad, i den där sista minuten. Även om det i den matchen inte rörde sig om en ledning som blev en kvittering som sedan blev en vinst, så kan jag inte minnas någon match sedan den känslan av ett matchvinnande mål i sista sekunden infann sig hos undertecknad, fram tills förra helgen då.

Matchen mot Lazio var ett styrkebesked jag inte var beredd på. Och spelet är väl inte det jag vill lägga störst fokus på här. Även om det överlag såg bra, eller åtminstone okej ut, så är det Fabian Ruiz mål som egentligen är det enda man som Napolisupporter behöver ta med sig. För när Pedro, givetvis superläckert, smällde in kvitteringen i den 88:onde minuten så vet jag att alla vi som varit med ett tag nog knappast kan säga att det var förvånande. Att efter det hoppas på ett sista mål var lite som att hoppas på att jultomten skulle klättra ner från skorstenen. Men kanske är det bara att tacka vår gamla filosof Maurizio Sarri för det, på il sarrismos sedvanliga vis, aldrig hemåtbackande lag han styr över. Kanske var det just den lilla dörröppning som behövdes för att Spallettis mannar skulle komma över den där tröskeln.

Efter en ganska så tung Februari-månad, som ditintills bara bjudit på en vinst, tre oavgjorda och en brakförlust mot Barcelona, så var nog det precis vad som behövdes. Ett februari som annars sällan bjudit på full trupp fortsätter förvisso på samma inslagna väg, om än betydligt mindre så ikväll. Endast Kevin Malcuit och Axel Tuanzebe saknas i kvällens 23-mannatrupp, och även om några av de namn som trots allt befinner sig på den listan inte är helt hundra för spel, så är åtminstone inhopp att vänta. Diego Demme, som tyvärr fått se sin aktiekurs falla från den ganska så höga höjd den befann sig på förra samt förrförra säsongen, ger plats i startelvan åt Stanislav Lobotka som denna säsong får sägas ha återuppstått från de döda. Backlinjen är den sedvanliga, och anfallet ser Politano starta ute till höger ackompanjerad av Zielinski, Insigne och på topp Osimhen.

Milan då? Ja, även om det känns lite konstigt att säga det så är det inte en given suck, följt av ett konstaterande “tyvärr”, som infinner sig när det bekräftas att Zlatan åker med de rödsvarta ned till Vesuvius. Zlatans roll eller icke-roll i säsongens Milan har varit lite konfunderande, var står han egentligen? Och är detta det allt mer exponentiella närmandet av slutet? Klart är i alla fall att ibra åker ned till kvällens match, troligtvis för att byta av en i hans ställe vikarierande Giroud. Zlatan är däremot inte den jag är mest rädd inför kvällens match, utan snarare Rafael Leao. Portugisen har haft en mycket fin månad och kan mycket väl komma att göra livet jobbigt för Di Lorenzo på högerkanten ikväll.

Med risk för att använda en kanske lite väl använd klyscha, står Napoli och Milan lite inför ett vägskäl ikväll. Om man tittar på Napoli och de båda Milanoklubbarnas kvarvarande spelschema kan man, enligt mig, konstatera att Inter befinner sig i mitten mellan de båda vad gäller svårighetsgrad på spelschemat. Vad gäller högkalibriga lag som återstår är det givetvis Napoli som åker på smällen att ha flest sådana kvar att spela mot, men även om Milan till synes i jämförelsen har “sämst” lag kvar att möta, så har de nog svårast avslutande spelschema, om man ser till de fyra/fem sista matcherna. Klart är i alla fall att de båda lag som ikväll entrar Stadio Diego Armando Maradona har mycket att spela för, och likt förra helgen hoppas jag att Napoli återigen kan överraska mig med känslor från förr.

Clarence Thunberg Kalt2022-03-06 15:35:01
Author

Fler artiklar om Napoli