Lagbanner
Stadio Arechi, 2023-01-21 18:00

Salernitana - Napoli

Prepartita Salernitana - Napoli

Prepartita Salernitana - Napoli

Kampanien-derby väntar när Napoli åker några kilometer ner längs kusten för att gästa Salernitana på Stadio Arechi.

Det är ett Napoli som med överväldigande självförtroende ställer upp mot Salernitana i det närmaste vi kommer ett Neapel-derby. Därav kan också en eventuell "derby-logik" appliceras på detta möte, som bortsett från dess intressanta inför-händelser, som vi strax ska ögna igenom snabbt, kan förutspås bli ett sådant där derby där logik och liknande försvinner ut genom fönstret. Det är bara matchen som räknas, och den har i sig sin egna historia att skrivas.

Men vad har hänt på senaste inför detta möte då? Ja, ur ett Napoliperspektiv är det säkerligen få som missat vad som hänt. En i alla avseenden historisk vinst mot ett gästande Juventus på Armando Maradona, och ett därmed utökat försprång i ligan efter att Milan endast lyckades få med sig en poäng från Via del Mare. Nio poäng ligger man nu framför nyss nämnda ligatvåa Milan, och formen verkar återigen vara tillbaka på rätt spår.

Men hur är det egentligen med den fär formen? Relativt få matcher har ju trots allt spelats sen det långa vinteruppehållet kom till sitt slut. Ett vinteruppehåll som ur Napoli-perspektiv inte var direkt lyckat, även om det bara handlade om tveksamma resultat och insatser i träningsmatcher.

En förlust mot Inter följde därpå, vilket jag egentligen inte känner någon vidare "surhet" kvar efter. Snarare var det kanske bra att den där icke-förlust-streaken bröts, så att fokus kunde sluta läggas på den och dess därtill allt mer tilltagande press.

Sampdoria och framför allt Juventus avverkades därefter, vilket var exakt det man ville se som respons på den där första förlusten. Och slutligen kom coppan, med dess oväntade och något tveksamma uttåg mit Cremonese, av alla lag.

Hur mycket som den där Cremonese-förlusten egentligen kommer spela roll får vi om några timmar eventuellt reda på. Kommer det leda till ytterligare en respons likt den som kom efter Inter-förlusten? Förhoppningsvis är det så, och förhoppningsvis så visar Napoli därmed att coppan bara var en bisats - och att momentumet från Juventus-matchen egentligen är den stig som Napoli numer vandrar på.

Salernitana kommer å andra sidan från en allt annat än stoltsam 8-2 förlust mot Atalanta. Siffrorna låter jag därmed tala för sig själva, men om det är något att vara glad över eller något som bör få en att börja vrida på sig i stolen låter jag vara osagt. Klart är i alla fall att Salernitana kommer kliva ut på sin hemmaplan med en förmodad annan press och eld i baken än vad som annars hade varit fallet.

Jag hoppas bara att Napolis eld brinner så mycket starkare, och att Salernitana, lillkusinen några kilometer ner på kusten, återigen blir påminda om sin rang i hierarkin.

Clarence Thunberg Kalt2023-01-21 16:46:02
Author

Fler artiklar om Napoli