Lagbanner
Mapei Stadium, 2023-02-17 20:45

Sassuolo - Napoli
0 - 2

Sassuolo 0 - 2 Napoli: Matchrapport
The wizards of Napoli levererar på nytt.

Sassuolo 0 - 2 Napoli: Matchrapport

Trollkarlarna Kvara och Osimhen ser till att 15 poängs ledning är intakt och nu får resterande fortsätta jaga temporärt 18 poängs ledning.

Inför matchen var jag något fundersam kring motivation och fokus på matchen inför kommande CL-spel. Spalletti fortsätter att imponera genom sina spelare som idag strålade av självförtroende. Särskilt fint spelat av den inte så otippade duon Kvara/Osimhen, som också stal showen allra mest. Napoli fortsätter med att skörda sina poäng utan att se särskilt svettiga ut och jag vill ändå jämför hur det hade kunnat se ut i ett Napoli runt 2010-2018 där de här matcherna nästan alltid brukade innebära ett Napoli som var loja, slarviga och rentav dåliga emellanåt. Det som är det allra mest iögonfallande och imponerande av Napoli 22/23 är inte högstanivån - den har inte ändrats så mycket - utan det är stabiliteten och lyftet i lägstanivån. Att ha ett stabilt mittlås och kontinuerligt jämna mittfältare som inte blandar och ger hela tiden (Manolas, Fabian, Allan osv osv) i kombination med att faktiskt skärpa till de spelare som saknat den där fokusen för att kunna leverera och hålla huvudet kallt (Osimhen, MarioRui) har resulterat i att alla stjärnor står rätt och D10S har kallat på de kosmiska gudarna för att åter erövra något som varit ouppnåeligt sedan länge. 

Nu till matchen.

Primo tempo
Napoli gjorde som man gjort senaste halvåret och startade med högt tempo och pressade direkt efter bolltapp. Redan efter några minuter såg man att Kvara och Osimhen var sugna på spel idag. Det skulle inte heller krävas många minuter innan Kvaratskhelia, i 12', ställer hela Sassuolos försvar redan från mittlinjen med en läcker första touch och därefter elegant flyter igenom försvaret fram till boxen där han enkelt bredsidar in bollen invid Consiglis vänstra stolprot. 1-0. Nu kändes det som att Sassuolo skulle ha uppförsbacke men hemmalaget hade en spelare på plan som också var spelsugen och intresserad av en utmaning i Armand Laurienté, som också imponerat stort även tidigare i säsongen. Direkt efter avspark kom så Laurienté flygande på vänsterkanten efter ett långt uppspel där han sedan enkelt gör sig av med DiLo och sedan ställer Meret helt och hållet med ett lågt avslut mot första stolpen. Hade kunnat stå 1-1 men denna gång fick vi tacka stolpen för sin placering. Efter detta fortsatte Napoli att spela sitt spel och efter ytterligare 12 minuter kommer en långboll mot Osimhen som listigt fuskar bakom försvaret som helt missar nicken vid halvplan och därefter driver han enkelt igenom och gör nästan samma som Kvara fast spegelvänt. Tyvärr blev det 1-1 i stolpträffar, även här var Consigli helt borta vid avslutet. Osimhen skulle dock få göra ett riktigt klassmål efter ytterligare några minuter när Rrahmani sätter en boll på djupet som Osimhen löper på och vinner mot 2 försvarande Sassuolospelare men kommer lite för snävt mot kortlinjen. Då brukar man i regel dra en chipp mot mål eller spela snett-inåt-bakåt, om man inte heter Osimhen vill säga för då drar man ett stenhårt vristskott mot första stolpen och ställer alla på pottkanten. 2-0 i 33'. Men det var ju den där Laurienté som skulle fortsätta vara besvärlig, i 40' får Frattesi bollen strax utanför straffområdet och drar en, till synes, ogenomtänkt chipp mot höger kortsida men Olivera snubblar till och missar bollen för att en helt ren Laurienté också löpt bakom hela försvaret och sätter enkelt bollen i nät. VAR uppmärksammar dock domaren på att Olivera visserligen snubblar men att han gör det efter kontakt med offside-stående Defrel vilket också resulterar i ett helt korrekt bortdömt mål då det påverkat spelet. Efter detta spelade resterande minuter av första halvlek utan några större händelser av intresse.

Secondo tempo
Andra halvlek bjöd inte på avsevärt mycket dramatik men både en och två halvchanser av bägge lagen. Det mest spännande som hände var i slutminuterna när Simeone och Lozano stod för ett riktigt fint spel där mexikanaren slog ett helt perfekt inlägg som Simeone nickade med kraft ner i backen. Consigli stod denna gång väldigt nära men kunde inte riktigt läsa bollbanan och bollen går i krysset efter studs. Tyvärr, för avbytarduon, så blev det också korrekt bortdömt då Lozano, i förstaläget, var offside. I andra halvlek började Spalletti att pö om pö byta av viktiga spelare för att spara lite energi inför nästa viktiga slag. Sassuolo bjuder upp i första halvlek men i andra ser man betydligt tröttare och slarvigare ut. Berardi saknades enormt på deras högerkant och med honom i matchen hade man på riktigt kunnat stå för både det ena och det andra tillsammans med Laurienté. 

Återigen en stabil vinst och återigen två herrar som totalt dominerar och spelar på en helt annan nivå för tillfället - Kvasimhen är Europas hetaste anfallskombination för tillfället. Näst på tur en tripp till regniga (?) Frankfurt för att spela första utslagsmatchen i CL-slutspelet.

Sassuolo (4-3-3): 
Consigli
Zortea - Erlic - Ruan - Rogerio
Frattesi - Maxime Lopez - Matheus Hnerique
Bajrami - Defrel - Laurienté

Napoli (4-3-3): 
Meret
Di Lorenzo - Rrahmani - Kim - Olivera
Anguissa - Lobotka - Elmas
Politano - Osimhen - Kvaratskhelia

Forza Napoli Sempre!

Payam Zehtab2023-02-17 23:42:58
Author

Fler artiklar om Napoli