Lagbanner
Sista natten med gänget

Sista natten med gänget

I den avslutande omgången av Serie A reser Napoli norrut för bortamöte med sextondeplacerade Spezia. Men eftersom själva matchen inte gäller något finns det redan nu gott om tid för reflektion.

Under söndagen vankas det lunchmatch för Luciano Spallettis tredjeplacerade Napoli när man avslutar säsongen på Stadio Alberto Picco mot Thiago Mottas Spezia. Ett Spezia som återigen överträffat i princip alla förväntningar genom att med små medel lyckas hålla sig kvar i högstaligan.

Napoli å sin sida kommer till säsongsavslutningen med tre raka segrar samt 10-1 i målskillnad mot Sassuolo, Torino och Genoa. En lika svårdefinierad som svårsummerad Serie A-säsong ser ändå ut att kunna avslutas i dur. Klart är att de ljusblå syditalienarna kommer sluta trea i tabellen och säkra Champions League-spel med uppemot 16 poängs marginal. Därtill håller man Juventus på en armlängds avstånd och släpper hittills, tillsammans med serieledande Milan, in minst mål av alla lag i serien. Är det en jättebra säsong? Helt okej? Eller rentav svag? Det beror nog på vem du frågar och med vilka glasögon du tittar.

När jag fick frågan inför säsongen så svarade jag, utan minsta tvekan, att topp 4 och Champions League var det givna målet. Någon slags utopi vore väl kanske att vara med och hota om titeln hela vägen in i mål. Om laget nu löser Champions League-spel med ett drygt dussin poängs marginal och pressar (nåja) Milanoklubbarna i tabelltoppen ända in i maj, borde man inte vara jättenöjd? Borde det inte vara VG+ i betyg? Jo, kanske. Eller?

Det går ju samtidigt att argumentera för att om det var någon gång Napoli skulle bärga den där satans scudetton så var det nog ett sån här säsong. När det senaste decenniets stora gigant varit på dekis och tabellen toppas av ett lag som bara mäktat med 66 mål framåt. Inget scudettovinnande lag har gjort så få mål sedan just Milan vann 2010/2011. Med tanke på tappen av Lukaku och Calhanoglu har Inter gjort en bra säsong och Milan har överträffat allas förväntningar med en, i scudettomått mätt, rätt medioker spelartrupp. Napoli har, åtminstone i min bok, minst lika bra spelare och ett grundspel som borde kunna räcka längre givet konkurrensen. Sedan ska vi såklart väga in att detta är Spallettis första säsong i klubben och att han knappast gjort sig känd som någon titelgarant. Tittar man rent krasst på vårt poängsaldo är det i skrivande stund inte bättre än fjolårssäsongens då vi missade topp 4.

Som ni märker har jag väldigt svårt att värdera den här säsongen ur ett Napoliperspektiv. Jag landar nog ändå i att den på det stora hela är bra men med tanke på att ingen av konkurrenterna är crème de la crème hade man som obotlig optimist såklart drömt om något ännu större. Nu väntar någon form av nystart när Insigne och kanske Mertens gör sina sista(?) insatser för klubben. Våra två enda bandieras i den nuvarande truppen. Just fanbärare är annars ett släkte vi varit bortskämda med på sydkusten det senaste decenniet. Nu befinner sig Napoli i en T-korsning där det behöver göras en seriös ansträngning för att fortsätta haka på de randiga lagen i tabelltoppen. Jag har svårt att se att Milan, Inter och Juventus kommer bli sämre med tiden. Det finns en risk att Napoli blir en klubb som hamnar i bakvattnet om dessa fortsätter rusta och satsa stort. Därtill har vi en ägarfråga som i skrivande stund är en lika het som tröttsam potatis. Jag lämnar den pucken med att koncist konstatera att jag ser fram emot den dagen då Napoli får en ny ägare. Förhoppningsvis någon som har tydliga toppambitioner för klubben.

Hur som helst väntar en intressant napolitansk sommar såväl ur ett ägar- som mercatoperspektiv. Just det, jag höll nästan på att glömma att säsongen inte är färdigspelad ännu. Det här skulle ju vara en införrapport på Spezia. Av förståeliga skäl är den enskilda matchen mot Mottas mannar inte så prioriterad i ens medvetande. Låt oss hoppas att Insigne och Mertens, vars eventuella förlängning fortfarande är höljd i dunkel, får en fin sista natt med gänget. För vi vet ju hur själva matchen kommer att sluta. Det blir givetvis seger. Napoli är som bekant världens bästa lag när det inte längre gäller något. På den fronten har jag aldrig varit orolig.

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2022-05-21 22:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli