Lagbanner
Spaccanapoli: Bra känsla inför våren

Spaccanapoli: Bra känsla inför våren

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Spaccanapoli är tillbaks igen och delar av redaktionen har taggat till igen.

Vilken är din känsla inför avslutningen av säsongen? Vad tror du om Napoli?

Payam: 
Känns som att det är upplagt för en ganska typisk Napoli-avslutning där vi har alla möjligheter att kunna påverka vårt eget öde men lyckas snubbla på mållinjen. En stor, och möjligen signifikant, skillnad jämfört med tidigare säsonger är Spallettis mentalitet som inneburit betydligt fler grisvinster och färre poängtapp mot lagen på nedre halvan. Jag hoppas att laget kan hålla kylan och göra sitt jobb för jag är säker på att Milanolagen inte kommer gå 100%iga resterande matcher och tjuvarna kommer fortsätta knacka på men jag tror inte dom kommer ikapp. Summan blir att hoppet lever men känslan är dålig utifrån bedömning av lagets förmåga i måste-lägen tidigare säsonger. 

Todd: 
Känslan är att vi just nu tar våra poäng även om spelet känns långt ifrån bländande. Osimhen har visserligen gjort fyra mål på två matcher men i övrigt är det många spelare som har en bit upp till formtoppen. Man lyckades ändå, bortsett den sura Milan-torsken, knyta ihop säcken rätt bra kring den senaste periodens matcher och tar 9 av 12 poäng efter uttåget i Europa League. Förhoppningsvis kan vi ladda batterierna nu och sedan skjuta ny fart in i avslutningen. Tre poäng upp till serieledning i en toppstrid där inget lag imponerar spelmässigt just nu. Omöjligt är det inte, men vi måste höja oss.

Clarence: 
Frågan känns nästintill omöjlig att besvara för tillfället. Inter har på pappret en, ganska så marginell, fördel i kvarvarande matcher enligt mig. Milan och Napoli har väl ungefär samma svårhet i spelschemat, med skillnaden att Napolis kvarvarande mest tuffa del kommer under denna första halva av det som återstår att spela, medans Milan kommer i den avslutande halvan. Även Juventus är ju (sjukt nog) att betrakta som högst delaktiga i denna toppstrid, och även om den gamla damen sakta närmat sig ett tag nu så känns de fortfarande för dåliga spelmässigt för att ta hem scudetton - framför allt med tanke på att de är det lag som har svårast spelschema kvar enligt mig. 
Så, Napoli då. Rent spelmässigt känns det som att vi tappat ganska mycket av det spel som vi inledde säsongen med, som var ett självklart sådant och som innebar att vi dominerade i princip alla matcher spelmässigt. Det spelet, och den självklarheten, har sakteligen försvunnit under säsongen och spelet har istället kommit att bli betydligt mindre dominerande och spelfröjdigt och istället mer juventus-eskt. Om det är en bra sak eller inte, inför denna återstående del av säsongen, vet jag faktiskt inte. Å ena sidan tar vi poäng utan att nödvändigtvis imponera spelmässigt, å andra sidan spelar vi mer eller mindre dåligt med tillägget att vissa spelare tappat formen ganska så rejält också. Jag tror, som svar på frågan, att av Napoli-erfarenhet att döma, att vi inte kommer ha det som krävs och hålla ut för återstoden av säsongen. En champions league-plats borde däremot vara att betrakta som klar.


Fredrik:
Det är ett bra läge såklart med ett hyfsat spelschema som väntar. CL-platsen är i stort sett klar och frågan är snarare hur högt en vågar spänna tron och bågen? Scudetto? Topptvå? I den här sista två månaderna av säsongen har Napoli en fördel av att helt slippa spel i andra cuper vilket kanske passar nu. Inget annat stör de ljusblå. Sedan är känslan att inget av lagen i toppen kommer att gå rent utan kan landa in mellan fem-sju vinster. Jag tror Napoli kan fixa topptre, är det lika jämnt efter de kommande tre matcherna finns chans till topptvå.

Solonapoli:
Jag är väldigt säker på serieseger. Är övertygad om att Milan och Inter kommer tappa framöver och så länge vi plockar segrar där vi ska ta segrar då är guldet hemma.


Närmast efter uppehållet väntar tuffa möten i Atalanta, Roma och Fiorentina. Vad tror du om utgången i dessa matcher?

Payam:
Svåra matcher, framför allt första matchen där vi blir utan både K2 och Osimhen pga för många gula men som det ser ut just nu är också DiLo väldigt oklart om hans knäskada kommer tillåta spel den närmsta tiden - inte bra! Allt som allt tror jag att vi tar 4-6p men jag hoppas på 7-9p för att hoppet ska leva. 

Todd: 
Som du är inne på, tre riktigt tuffa matcher innan spelschemat blir aningen lättare i avslutningen. Således nyckelfajter för utgången av säsongen där jag tror vi behöver lösa minst två segrar. Osimhen och Rrahmani kommer saknas pga avstängning mot Atalanta, det är tuffa avbräck. Jag säger ändå att vi löser ett kryss i Bergamo och därefter minst fyra poäng i hemmamatcherna mot Fio och Roma. Hur väl detta står sig hänger ju på vad Milan, Inter och Juventus gör under samma period.

Clarence: 
Tuffa matcher, som börjar med ett möte mot Bergamascerna utan Di Lorenzo och Osimhen. Framför allt den första är enligt mig att betrakta som det största tappet där, vilket många kanske förvånas av. Även om Osimhen tog hem segern åt oss senast med sin doppietta, så har hans spel den senaste tiden - och egentligen under hela säsongen - lämnat ganska så mycket att önska. Inte för att han rent ut av varit dålig, utan kanske snarare för att förväntningarna var högre ställda (skadorna till trots, jag vet). Att äntligen få se Mertens från start är således något jag ser fram emot, då jag i många av de senaste matcherna blivit frustrerad över att Spalletti inte gett vår lille belgare fler minuter. Di Lorenzo är däremot ett större tapp utan fullgod ersättare, som dessutom inte bara missar Atalanta-matchen utan också de resterande två (och kanske lite mer). Där oroar jag mig.

Om man ser till de tre lagen är jag i nuläget mest skraj inför Roma-mötet. Mourinho lär få vind i seglen efter den klara derby-segern, och det känns just nu som ett tufft lag att behöva tampas med. Fiorentina och Atalanta är ju inte sköna de heller, och jag betraktar de båda lagen som ungefär jämlika för stunden, där Atalanta kanske är lite mer jobbiga. Vad tror jag då? Tja, jag skulle väl tippa på att utgången blir 4 poäng från de tre matcherna. Kammar vi hem 6 poäng är det enlig mig klart godkänt, och där 3 poäng är ett ganska så tufft slag i magen. Förvisso får vi inte låta de här tre matcherna sänka oss. Som sagt är det vi som står först på tur i att få de kvarvarande tuffa matcherna avklarade, Milan och de andra kommer ha att möta de lag som vi möter nu som avslutning istället. Att därför, vid en dålig kommande resultatrad, låta detta sänka oss helt (som jag är rädd för att det kan göra) är alltså inte något att göra. Jag antar att vad jag här vädjar till är någon slags "leap of faith". Vi får väl se hur det går...


Fredrik:
Nu ändrades förutsättningarna inför Atalanta med tre ordinarie startspelare borta i Osimhen, Rrahmani och Di Lorenzo vilket såklart gör det svårare för Napoli att ta alla tre poäng. Med de tre är jag säker på att Napoli hade plockat med sig alla tre poängen, nu är det mer ovisst. Dock kan Mertens kliva fram och kanske även firma Zielinski/Insigne. Det viktiga är dock att Spalletti kan lösa defensiven med vem som kompanjerar Koulibaly. Även om Juan Jesus gjorde ett godkänt vik i vintras så är han inte helt trygg. I vilket fall så borde Napoli kunna ta hem en poäng från Bergamo. Atalanta har sina skador och framförallt tror jag de kommer ha sina huvuden i kommande Europamatch.

Mot Roma och Fiorentina kan Napoli lika gärna vinna som kryssa. Det är knepiga matcher. Men visst är Napoli nu i rätt slag och ska inte förlora någon av dessa tre matcher? Eller vad vill Roma? Sju poäng vore fantastiskt men fem eller sex poäng är bra och kanske mer realistiskt. 


Solonapoli:
Blir såklart väldigt tufft men ingenting är omöjligt. Vi bör ta 7/9 poäng. Defensiven blir nyckeln och kan den hållas ihop så ska detta gå med.

Spaccanapoli återvänder senare i vår.

Redaktionen2022-03-24 21:29:00
Author

Fler artiklar om Napoli