Lagbanner
Spaccanapoli: Del 1, reflektioner efter halva säsongen
Två av de bästa denna säsong

Spaccanapoli: Del 1, reflektioner efter halva säsongen

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Reflektioner efter halva säsongen?

Fredrik:
Samtliga i redaktionen hade inför säsongen en tveksamhet till Gattuso. Genom hela säsongen har vi sett att den tveksamheten var befogad. Visserligen, ja, Napoli såg starkt ut första de första fem omgångarna. Vilket gjorde att jag kände en klar möjlighet till CL-plats. Kanske hade Gattuso skruvat på rätt saker och höjt ett snäpp? Men sedan såg vi att så inte var fallet och dipparna, poängtappen och den oklara offensiva taktiken fortfarande var kvar. Fram till årsskiftet räddades Napoli poängmässigt av att övriga topplag också tappade, 2021 har Inter, Atalanta, Lazio och troligtvis även Juventus växlat upp och i nuläget ser det inte ut som Napoli kan nå CL. Vilket måste vara säsongens enda viktiga mål.

Todd: 
Efter halva serien har Napoli bra häng på CL-platserna, vilket enligt många var den rimliga målsättningen inför säsongen. Dessutom är man vidare i alla cuper. Resultatmässigt helt ok alltså. Däremot lämnar spelet i majoriteten av matcherna en hel del övrigt att önska. Vinsterna och målen kommer till följd av energi och individuella prestationer, något jag tror blir svårt att bygga på i längden.


Payam: 
Status quo när det gäller det mesta i klubben jämfört med föregående säsong. När vi skiner är vi stjärnor men när det blåser lite så faller vi väldigt lätt. Spelsystemet(?) är fortsatt i fokus pga dess tydliga avsaknad, spelarna är väldigt ojämna och det enda återkommande är väl Gattusos ilska över inställningen och attityden hos spelarna. Jag hade hoppats på framsteg utifrån 6 tidigare månader och att Gattuso fått chansen att värva lite mer enligt eget tycke. 

Edin: 
Att det gått ungefär som förväntat. Flera av de större lagen, däribland vi, har blandat och gett. Gattusos spelmodell har kört fast lite grann och vi lyckas inte få en kontinuitet i vare sig offensiven eller defensiven. På det stora hela har säsongen varit en besvikelse, för truppen är bättre än någonsin. Hade vi haft samma mentala styrka i truppen som under exv. Mazzarri så hade vi hotat om titeln.

Solo:
Jag är lite överraskad att vi ligger där vi ligger. Efter att jag slutat tittat på laget för ett tag (efter Spezia) så minns jag hur chockad jag var att laget inte låg i någon amatörserie. Jag har aldrig sett något sämre. Någonsin. Så jag är rätt nöjd ändå över topp 10 placeringen. Överraskande bra, får vi igång målskyttet på ett jämnare plan med och börjar spela enkelt försvarsspel så kanske laget t o m kan ta en Europa-plats.


Vilket nyförvärv har glänst mest?

Fredrik:
Ingen har glänst. Osimhen visade bra intentioner och det lovar mycket. Hittills har han främst visat sig vara viktig för laget i det offensiva spelet. Ett helt nytt hot. Han har varit saknad under sin frånvaro. Utan honom känns det som de senaste årens gamla vanliga visa på anfallssidan, med Gattusokryddan på det. Trötthet. Så Osimhen är jätteviktig som förnyelse av anfallsspelet.

Men Osimhen har inte slagit igenom än i målskytte och nu verkar säsongen förstöras av axelskadan från november. Eller? Hoppas inte...

Petagna gör hittills för lite mål sett till att han fått ganska mycket speltid. Tycker inte att han utnyttjar sin tyngd i dueller inne i straffområdet, istället för att stångas och skjuta vänder Petagna hellre bakåt och passar bollen. Våga ta mer avslut.


Todd: 
Osimhen har varit riktigt bra men bara spelat sju matcher i ligan pga skada. Petagna och Bakayoko har i perioder varit rätt nyttiga i sina respektive roller så de får dela på den konkurrensfattiga utmärkelsen. Jag tror vi alla kommer säga Osimhen när säsongen är färdigspelad.

Payam: 
Osimhen? Vet inte om vi räknar Politano men de andra spelarna har blandat rätt friskt. Jag tycker själv att Bakayoko stått för stundvis mycket trevlig fotboll men han har också haft lite för djupa dalar. Osimhen har inte heller direkt glänst men han är väl den som, hittills, glittrar till mest. 

Edin: 
Hirving Lozano har sett ut som en helt annan spelare än under sin debutsäsong, så jag klassar honom som ett nyförvärv. Oj så nyttig han har varit med sin löpstyrka. Dessutom regnar poängen in på regelbunden basis och det är guld värt i ett Napoli där egentligen ingen annan kunnat bidra med kontinuerliga mål.

Solo:
Oh-I-Saw-Red utan tvekan.


Vilka spelare har gjort bäst insats hittills?

Fredrik:
Svårt, inget har varit jättebra. Får dela mellan Di Lorenzo och Insigne. Kaptenen har verkligen inte glänst, men han har varit jämnare denna säsong och det på plussidan. Får även ge ett plus till Lozano som har steppat upp. Dock tycker jag han ser väldigt tafflig ut med bollen. 

Todd: 
Sett till tidigare säsong säger jag Lozano. Mexikanaren tycks ha fått en nytändning. 12 mål i alla tävlingar efter halva säsongen är mer dubbelt så många som under hela fjolårssässen. Vill även slå ett slag för Zielinski som jag är mycket svag för.

Payam: 
Insigne har stått för bitvis magiska insatser men jag tycker faktiskt att Lozano varit den riktiga spetsen än så länge denna säsong. Jag har också varit väldigt nöjd med Demmes insatser när han fått chansen. Just det - mitt näst bästa hatobjekt Hysaj har stått för sin bästa säsong på väldigt länge, det ska han absolut ha cred för. 

Edin: 
Insigne har varit lagets bästa spelare under hösten och förtjänar beröm. Får mycket skit för att han avslutar dåligt men i ärlighetens namn så tyder det på ett systemfel när ligans kanske bästa framspelare även förväntas bidra med 15-20 kassar. Tyngden på kaptenens axlar har varit enorm det senaste året och jag tycker att han i åtta matcher av tio klarar av att bära upp den. Jag lessnar också ofta på Insigne men i nuläget har vi större problem i klubben än hans målsumpande, till skillnad från tidigare.

Solo:
Lagets egna Losec, Hirving "Hirvy Hurray" Lozano. Han har varit pigg, löpt rätt, gjort mål och jobbat som en gnu. Gillar det han börjar utvecklas till. Kan bli en ny Mertens/Calle.


 

Redaktionen2021-01-31 17:31:00
Author

Fler artiklar om Napoli