Lagbanner
Spaccanapoli (Del 3): Det blir vinst!
Kan bli en bra säsong 2021/2022

Spaccanapoli (Del 3): Det blir vinst!

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Del 3 av Spaccanapoli rundar av Napolis säsong 2020/2021 och ser framåt.

Gattusos säsong 20-21?

Payam: 
Fullt godkänt tabellmässigt. Dock ingen direkt romantik mellan hans taktiska upplägg, eller avsaknad av spelidé. Önskar honom all lycka i framtiden och hoppas han förblir den som låter högst. Personligheten är en favorit, vilket också syns på spelarna men jag tror att vi kan hitta en annan tränare som är omtyckt och har en tydlig idé med vad han vill åstadkomma på planen och förmedla den till spelarna. 

Clarence: 
OK. Varken mer eller mindre. Mitt stora problem med Gattuso, som jag tror många delar, är att han bara duger till en viss nivå. Att komma in efter ett haveri (lex Ancelotti) för valfritt Serie A-lag, och då rädda vad som räddas kan, tror jag att han definitivt är kapabel att göra i framtiden. Den typen av uppdrag eller att ta över någon av de större provinsklubbarna, det är Gattusos nivå. Men att styra över någon av storklubbarna, då är han ute på för djupt vatten. I Napoli når han upp till ett glastak som han hittills visat sig oförmögen att spräcka, och att ha fortsatt med Gattuso hade varit att som höjdhoppare fästa vikter vid anklarna inför ett hopp. Rent spelmässigt har jag flertalet problem med Gattuso. Ofta fick jag gamla Benitez-vibbar när den gamle spanjoren på slutet av sin sejour bara trillade boll utan att komma någonvart. Idefattigt, spretande och framförallt temposvagt. Nej, Gattuso har mycket att jobba på om han någon dag ämnar bli en av de riktigt stora tränarna.

Todd: 
Sett till att mina ingångsförväntningar var ganska låga får han väl ändå godkänt. Även om det såhär direkt efter Veronamatchen smärtar. Med den form vi var i skulle det ju bara bli CL.

Edin: 
Ungefär som förväntat får man väl säga. Höga toppar och djupa dalar. Han ska ändå ha credd för att ha hittat någon form av eget spel med boll under våren. Det trodde man inte på förhand.

Fredrik:
Med den här truppen borde tränaren ha fått ut mer och åtminstone att ha ordnat en CL-plats. Gattusos för mig idéfattiga offensiv och oklara fotboll har tydligen inte räckt till. Vi har sett att Osimhen har passat in bra men flera spelare har inte lyft sig utan snarare varit svagare än förväntat, tex Fabian Ruiz och Manolas. Gattuso har inte fått de att lyfta. Tränare klev in som en caretaker, löste en bra sommar i fjol, ordnar en liknande slutplacering i år. Det var tydligt från början att Gattuso endast var en tillfällig lösning och nu är det dags att gå separata vägar.

Solo:
Det blir väl OK på det stora hela. Att inte ta sig till Champions League direkt är en riktig besvikelse. Laget har kvalitén och äntligen trodde man att Gattuso hittat en taktik som funkade, oklart dock vad den var för förmågan att ändra matchbilden fanns inte i slutet heller. Gattuso gjorde det bra på det stora hela, men slutbeyget dras ner av den missade Champions league platsen. Tyvärr.

Summera Napolis säsong

Payam: 
Vill inte säga att vi faller på målsnöret för vi har under hela säsongen snubblat fler gånger än på de senaste 5 säsongerna sammanlagt. Det råkade vara lite corona i år vilket ledde till att det sammanföll med ganska många andra bortsjabblingar av våra motståndare. Sammantaget skulle jag säga att Napolis säsong varit som en punktering som man reparerat men liksom inte helt och hållet så luften går inte riktigt ur men är likväl pyspunka så även om det rullar så är det inte särskilt smidigt. Luften fortsätter att pysa ut och vi har flera matcher under våren som fortsatt att visa detta. 


Clarence: 
Om man bara ser till tabellplats 5, så är det likt Gattusos betyg ovan OK. Sett till att de randiga lagen nu är tillbaka på riktigt i toppstriden och att Atalanta fortsätter att ånga på så kan man inte vara alltför missnöjd med en femteplacering. Det som mest grämer mig dock är att om man kollar närmare på säsongen, så tycker jag mig finna flera tillfällen då vi (och detta landar mest på Gattuso och till viss del spelarmaterialet) ska kunna göra mycket mer av tillfällena som gavs. Jag tänker på tappade resultat mot mitten/bottenlag som bara är rent utav slarviga, och jag tänker på det faktum att även om Milan och juventus förvisso är tillbaka i toppen (i Milans fall då), så är det nog få säsonger som man får ett så bra läge att faktiskt slå dom och komma före. Både Milan och Juventus kommer rusta upp och rusta om och jag kan inte tänka mig att de nästa, och kommande säsonger, kommer försämras. Detsamma gäller Inter och Atalanta, där känslan just nu är att de bara kommer fortsätta ånga på framåt. Beroende på hur man ser på mr. Mourinho kommer Roma nu också komma bakifrån, och ett Lazio med vissa justeringar ser jag en potential i. Jag ska inte säga att det här var sista chansen att sikta på en ligatitel eller Champions League-plats, men så som läget ändå var i år undrar jag om vi kommande säsonger kommer få en lika tacksam uppgift att försöka lösa det. Så, sett till de faktumen är jag besviken och smått orolig inför framtiden, men om man bara stirrar sig blint på tabellen är en femteplacering OK. 

Todd: 
Det räcker väl med att säga att det är Napoli? Höjden riktigt bra men i korta perioder bottenlöst dåligt. Dessa korta perioder fäller ofta avgörandet i det långa loppet. Samtidigt som Inter och Milan gaskat upp sig. Då hårdnar konkurrensen. De senaste tio säsongerna hade det här räckt för topp 4.

Edin: 
På det stora hela är säsongen en besvikelse. Truppen är som sagt bättre än någonsin och med en annan tränare vid rodret hade Napoli kunnat säkra en CL-plats. Eller bättre.

Fredrik:
Mycket står och faller med den missade CL-platsen i söndags. Ser vi på säsongen utifrån alla premisser runt omkring är en femteplats godkänd, Napoli var trots allt galet nära att ordna toppfyra vilket var målet. Ser vi på säsongen i sin helhet är det mycket som är för svagt. Det är en bra inledning med en handfull matcher samt en bra avslutande tredjedel av 20-21. Det fanns visserligen skador och covid som har påverkat men sett till trupp borde CL-platsen varit säkrad tidigare. Under flera månader var det inte roligt att titta på Napoli överhuvudtaget, det fanns ingen edge och spänning och inget hopp om att en toppfyraplacering var möjlig. Det har varit en tråkig säsong helt enkelt. Den sista tredjedelen har varit mer intressant och givit lite spänning och hade Napoli bara klarat av att vinna i söndags skulle jag ändå kunna ge ett högre sammanfattande betyg. 

Solo:
Alltså, jag är ju egentligen bara glad att de är i Serie A. Jag är av den gamla skolan som är van vid Napoli Soccer och dessförinnan följt via text-tv att Schweiz hade snubbar som kunde bomba in bollar. Så ur den aspekten är jag glad att laget är kvar i den högsta ligan. Men, vi har haft momentum i så många år att verkligen skaka om maktbalansen i Italien, om än bara för några år, men utebliven satsning och dåliga värvningar, med snabba tränarlösningar och en bångstyrig ADL har tyvärr försatt oss i den där limbon vi hamnade i för några år sen. Ur den aspekten, är jag såklart besviken över missad Champions League plats. T o m vansinning ibland.

Din prognos inför nästa säsong?

Payam: 
Beror väldigt mycket på transfersäsongen, inte minst när det gäller vem som sitter på bänken. Ett år till i EL kan vara något som avskräcker vissa spelare men med rätt namn på bänken så kan nog de flesta övertalas att stanna kvar. Om jag ska sia, vilket jag historiskt är ganska dålig på när det gäller Napoli, så skulle jag tro på en skakig start men förhoppningsvis lite mer stabilitet från senhösten och en viktig top4 placering till maj 2022.


Clarence: 
Oj, framtiden känns höljd i dunkel. Om man bortser från argumentationen ovan om de andra lagen, och bara kollar på Napoli, så känns det svårt att göra några riktiga spaningar. Det enda som nu är klart är att Gattuso lämnar, men vem som kommer ta över är ju högst oklart. Bland de namn som florerat ser jag ingen som är ett steg ned från Gattuso, men några av dom är ett steg i sidled (lex Spalletti). Dessvärre är det ju mer eller mindre klart att min toppkandidat, De Zerbi, väljer gruvorna i Ukraina framför havet i Neapel, vilket är synd, men å andra sidan kanske bra med tanke på att intresset från storklubbarna i Italien trots allt var så svagt (vad ser de som vi andra inte ser?). Så på tränarfronten ska det bli spännande att se vem som kommer in och skönt att få bort Gattuso. Även om mina alltjämt negativa toner mot Gattuso gör sig tydliga här på forumet är det ingenting jämfört med min avsaknad av tro i Giuntoli. Den sportchefen hade gärna fått lämna för både en och två säsonger sedan om det varit upp till mig, men dessvärre gör väl hans relation med ADL honom svår att peta bort. Så många dussinspelare har under Giuntoli tagits in, och så många dussinspelare har tillåtits vara kvar. Spelare som Rrahmani, Manolas, Lobotka, Politano, och Petagna köps in och spelare som Mario Rui, Hysaj, och Maksimovic finns kvar i truppen. Även om det funkade i Carpi så var hans track record där alldeles för kort, och att sedan gå in och köra samma stil i Napoli, det funkar helt enkelt inte. I och med att Giuntoli åtminstone kommer sitta kvar under kommande säsong så tycker jag det är ganska svårt att sia om en framtida prognos, då den kan sticka lite vart som helst med han vid rodret. Det har inte varit några starka och konkreta rykten om spelare in, utan snarare cirkulerar det lite oroväckande uppgifter om spelare som kan lämna, som t.ex. Koulibaly, Insigne och Zielinski. Nej, kommande säsong är verkligen svårtydd, men det som är säkert är att vem som nu tillsätts som tränare kommer att vara den viktigaste värvningen för säsongen, och förhoppningsvis träffar vi denna gång rätt här. 

Todd (Red.anm. Todd Rundgren svarade innan det blev klart med att Gattuso lämnade)
Mycket hänger på vad som händer med Gattuso. Allt talar väl för att han får lämna nu. Vem kommer då in? Hur vill den tränaren spela? Tar vi ett framtidsnamn eller en dinosaurie? Känslan är att det riskerar att bli en mellanmjölkssommar med, på sin höjd, lite alibivärvningar. Det kan vara läge att skeppa K2, om vi fortfarande kan få en skaplig sudd för honom. Som någon skrev på Twitter: Ny säsong, nya omöjligheter.

Edin: 
Vi fortsätter dala i den inhemska maktordningen och missar CL ännu en gång.

Fredrik:
Mycket beror på tränare tror jag. Det blir en ny, men vem? Vågar ADL chansa med nytt och hungrigt namn? Eller ta en rutinerad? Jag tar gärna Allegri eller Filippo Inzaghi, annars kanske det vore bättre med något helt nytt - typ Italiano eller Conceicao som det har ryktats om. Jag tror ändå att den luft som gått ur i dessa dagar snart går att fylla på igen. Napoli är en aspirant på att jaga CL-plats igen till nästa säsong och jag har svårt att se att det skulle fortsätta nedåt. Jag kan tänka mig sälja en av de det går att få bra betalt för, men att se till att behålla övriga. Tror att en slimmad trupp och en bra tränare kan ge bra möjligheter till en bättre placering nästa säsong.

Solo:
Det blir vinst. Är övertygad om att vi gör en Leicester och skicar det stora långfingret så långt norröver det bara går. Vi kommer också vinna serien på ett sätt som andra lag kommer att avundas över. Men så är det. Napoli är unikt och inget slår det.

Spaccanapoli återkommer igen inom kort.

Redaktionen2021-05-26 20:10:00
Author

Fler artiklar om Napoli