Lagbanner
Spaccanapoli: Fullt godkänd start på säsongen

Spaccanapoli: Fullt godkänd start på säsongen

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Hur ser du på Napolis säsongsinledning?

Todd Åkesson: 
Det är svårt att vara annat än nöjd med seriestarten, särskilt med tanke på att ingångsförväntningarna inte varit skyhöga från min sida. I de två matcher laget förlorat på planen (AZ och Sassuolo) har vi haft ett kraftigt spelövertag vilket gör dessa "plumpar" acceptabla på ett annat sätt jämfört med om vi hade varit helt iskalla och utspelade. Värvningen av Osimhen har visat sig vara klockren hittills.

Fredrik Kreüger:
Det har varit bättre än förväntat och Napoli har poängmässigt gjort det de ska. Gattusos lag ser bättre ut än tidigare även om det fortfarande finns en del av det där oklara i spelet som vi såg förra säsongen. I kombination med att övriga topplag hackar har ett hopp väckts om att Napoli ska kunna ta en CL-plats. Så, det känns klart mer positivt än före säsongen.

Payam Zehtab: 
Ligan - fullt godkänd. Vi blandar skönspel med grisiga segrar och, hittills, en förlust på plan. Saknar lite mer konsistens i matcherna överlag men när vi är bra så är vi riktigt farliga. Återigen saknas det kliniska framför mål men jag tror bara att det handlar om lite tid innan Osimhen/Petagna börjar stänka in några mål utöver våra dvärgar. Europaspelet har sett långt ifrån övertygande ut men även här får jag ge laget godkänt, vi har 6/9 poäng och goda chanser att kunna gå vidare samt fortsätta på samma sätt i ligan.

Edin Bajramovic: 
Tycker att Napoli inlett positivt, trots nederlaget mot Sassuolo senast. Inför säsongen tvivlade jag på att Napoli skulle kunna hota om topp 4 men Gattusos bygge är stabilare än väntat. I ligan har man sett riktigt bra ut och mot Sassuolo förtjänade man egentligen mer än noll poäng sett till spelet. Det bådar gott inför framtiden och jag tror att vi får se ett Napoli som slåss på flera fronter ända in på våren, även om en ligatitel fortsatt känns avlägsen.

Solonapoli:
Bättre än förväntat. "Ozzy" Osimhen har väl kanske inte fått det genomslag jag hade hoppats på, men å andra sidan inser jag att jag kanske ställer alldeles för höga krav på pojkvaskern. Men han sliter och drar isär försvar vilket varit positivt. Han behöver dock göra fler mål. Hoppas det kommer.
Och som vanligt har vi oerhört svårt att få hål på lag som "parkerar bussen" och kontrar ihjäl oss. Förstår inte varför det ska vara så svårt att komma över. Vi gjorde det under Sarris andra år, men sen föll det tillbaks igen.



Efter uppehållet väntar ett fortsatt hårt schema med nio matcher på 32 dagar. Hur gör Napoli för att lösa det så att laget får ut mest av den perioden? Har Gattuso funnit de bästa rotationerna kring det täta schemat?

Todd Åkesson:
I och med att truppen är såpass bred och skadefri (peppar peppar) tycker jag att man fortsatt kan rotera ganska kraftigt i Europaspelet där reserverna visat att de kan göra det bra. Jag tror det är viktigt att ha en hyfsat fast förstaelva i ligaspelet men att växelvis låta några av dessa vila i EL. En viss rotation är väldigt sund för såväl konkurrenssituation som skaderisk.

Fredrik Kreüger:
Hittills har rotationerna fungerat hyfsat bra, jag skulle gärna se lite mer av Rrahmani, Ghoulam och Elmas. Ett mindre prioriterat EL ger klart bättre möjligheter till rotation än viktiga CL, så det är bra om Gattuso utnyttjar det. Sedan är frågan om det räcker med fyra eller om det krävs sex poäng för att gå vidare ur gruppen (för det ska Napoli göra). Vore bra om den sista omgången var betydelselös då Napoli måste fortsätta fokusera på Serie A. Schemat kräver mycket av lagen, även för de med bra trupper. 

Payam Zehtab: 
Skulle gärna vilja se Ghoulam, Rrahmani, Demme, Lobotka, Malcuit och Zielinski användas mer och även att de får starta i någon/några ligamatcher. Tycker framför allt att det vi fått se från Ghoulam i hans inhopp har sett väldigt lovande ut. Jag har dock, till min egna stora förvåning, väldigt lite att klaga på gällande nuvarande vänsterback - Hysaj. Han har inte briljerat men ändå bidragit med vissa kvalitéer framåt och MYCKET stabilare än portugisen vars namn jag ej nämner. Lägg därtill att albanen faktiskt kan hålla huvudet kyligt och inte dra på sig onödiga kort för tjafs i varannan match så har vi en spelduglig, om inte bra, vänsterback - just nu. Jag tycker att Gattuso visat mer av sin önskade spelstil med hög press, mycket passningar för att leta öppningar men vi behöver också komma till bättre avslut, även om vi avslutar mest i ligan så är det på tok för dålig kvalitet och/eller dåliga vinklar på avsluten. Rino får, i mina ögon, gärna våga rotera fler spelare än han gjort hittills. 

Edin Bajramovic: 
Känns som att Gattuso funnit en bra balans i rotationerna, där får vi placera honom någonstans mittemellan Sarri och Ancelotti. Framförallt så känns inhopparna på något sätt mycket mer taggade nu än tidigare, Gattusos jobb med att få hela truppen att dra åt samma håll är beundransvärt. Lyckas vi bara undvika skador under landslagsuppehållen så tror jag att Napoli är bättre rustade för att hantera spelschemat än många av konkurrenterna. Dessutom så har man inte Champions att tänka på utan kan lufta reserverna i EL.

Solonapoli:
Rotationen har väl varit fullt godkänd. Der känns vidare som att Europa inte prioriteras och därför kan man ställa upp med ett mer reservbetonat lag där.


Några reflektioner kring inledningen av Serie As inledning så här långt?

Todd Åkesson:
Den stora reflektionen jag gör är att det, en sådan här underlig säsong, verkligen finns slagläge. Utöver Milan, som jag tror kommer dala med tiden, har inget lag riktigt imponerat eller stuckit ifrån poängmässigt. Inter har svårt att växla igång, Lazio och Atalanta är än så länge klart sämre än föregående säsong medan det är slående hur beroende Juventus är av Ronaldo. Om Napoli fortsätter tugga på och undviker onödiga dippar/poängtapp tror jag verkligen att vi har möjlighet att vara med och slåss om det när det nalkas vår. Även fast det är väldigt, väldigt långt dit.

Fredrik Kreüger:
Det har sett ut lite som i allsvenskan detta år (absolut inga jämförelser i övrigt) - det tappas en del poäng hit och dit. Det är inget lag som trampar igång och fortsätter det så här kan vi se en rekordlåg poängskörd hos mästarna och framförallt övriga topplag i maj. Dock är det placeringar i tabellen som avgör så det gäller att ha flytet och vinna i rätt matcher ifall det blir så jämt att inbördes möten bestämmer slutresultatet.
Sedan får vi hoppas att situationen med Coviden inte blir så dålig så att ligan behöver stoppas, men än så länge har det fungerat (förutom den 4 oktober).


Payam Zehtab: 
Svårt att dra några riktiga slutsatser då vi fortfarande är i startgroparna men jag hoppas och, som vanligt, tror att vi kan placera oss på CL-plats till kommande säsong. Utropstecken hittills får väl vara Sassuolo, har vi en ny Atalanta på gång? Atalanta och Juventus ser dock inte lika vassa ut i år som tidigare men som sagt, vi är ännu i startgroparna och de randiga från norr har ju en vana att gå om de flesta till slut ändå (med eller utan skrivbordsvinster). Jag går inte ens in på matchen som inte blev av då jag fortfarande hoppas att någon kan ändra på domen, även om det ser mycket tveksamt ut. Överlag tror jag att vi har ett överpresterande Milan och Sassuolo, underpresterande Juventus, Lazio, Inter och Atalanta och jag förväntar mig att tabellen kommer att ändras till förmån för de fyra senare nämnda, samt Napoli. Sen får vi se hur det tar sig framöver.

Edin Bajramovic: 
Mycket har ju handlat om skrivbordssegern till Juventus, hade Napoli spelat matchen i det formläget man befann sig i så hade det faktiskt kunnat sluta med tre pinnar. Det lär överklagas in absurdum och självklart så hoppas man ju att matchen till slut går av stapeln. Känns dock osannolikt.
Det är annars anmärkningsvärt hur pass lite de två förhandsfavoriterna, inter och Juve, imponerat så här långt. Många ställer sig nog frågan om det kan vara läge för ett annat lag att blanda sig in i scudettostriden, men jag tror ändå till slut att Milan och Napoli får nöja sig med en CL-plats. Eventuellt skulle Atalanta, som ligger längre fram i sitt projekt, kunna vara med och fajtas men det känns osannolikt. I övrigt så känns nästan bottenstriden mest spännande i år. Har bestämt mig för att punktmarkera Spezia och Benevento, aldrig en tråkig stund när de två är inblandade. Vi får se om energin räcker hela säsongen.


Solonapoli:
Ett svagare Juventus har givetvis gynnat andra lag som Milan t ex.
Inter, Atalanta och Lazio verkar dock inte ha hittat tillbaks till formen från förra året, men Roma verkar komma krypandes. Jag tror säsongen kommer bli väldigt jämn året ut. Denna säsong är i alla fall inte Juventus en lika klar seriesegrare som förr. Inte ens tvåan och trean är lika klar heller.


Spaccanapoli återkommer med mer aktuella frågeställningar.

Redaktionen2020-11-15 17:11:00
Author

Fler artiklar om Napoli