Lagbanner
Spaccanapoli: Gattusos vara eller icke vara

Spaccanapoli: Gattusos vara eller icke vara

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Elva omgångar återstår - hur är din prognos för Napolis avslut?

Payam: 
Svårt att säga. Formen har aldrig riktigt toppats men vi har haft många svängande matcher. Baserat på spelschemat för både Napoli och omkringliggande lag är jag ändå ganska optimistisk inför CL-plats. De stora matcherna bör vara de som definitivt ger fingervisning kring slutplacering. Juventus, Inter och Lazio spelas alla i April och framåt slutet av månaden borde vi ha ett bra hum om det blir CL eller EL 21/22. Jag har inte släppt hoppet om CL ännu.

Todd: 
Efter ett par starka insatser och viktiga segrar i mars ser prognosen ljusare ut än på länge inför avslutningen. Napoli bör ha goda chanser att blanda sig i CL-diskussionen även om ett par omgångar. Vi möter Juve och Inter i ganska tät följd snart och vi bör kanske vinna åtminstone någon av dessa matcher för att verkligen ge oss själva chansen. Min förutsägelse sedan i höstas har varit att Milan kommer dala och att vi i grunden är ett bättre lag än dem. Jag tror vi tillslut löser CL-platsen på deras bekostnad.

Clarence: 
Jag ser det som en helt öppen kamp om plats 4 (och 3) nu, som kan sluta hur som helst. Och det är såklart mellan oss och Atalanta samt juve som den kampen står. Huvudstadslagen har jag räknat bort, då Roma fortfarande har ett Europaspel att delta i, samt att både Lazio och Roma har ett ganska tufft schema för återstoden av säsongen. Lägger du även till de båda lagens lite svajiga form tycker jag att man kan se det som att de nu lämnat matchen om Champions League-platserna, om även det fortfarande finns en liten chans där. Så, Napoli, Atalanta och Juve alltså. 3 lag, ska bli två. Om jag måste sia om det tror jag tyvärr att vi, Napoli, kommer bli det lag som faller ifrån här. Även om den senaste tiden påvisat en positiv kurva, med några väldigt viktiga skalper, så tror jag inte vi kommer nå hela vägen. Varför? Dels har juve, men framför allt Atalanta, stabilare lagbyggen. Atalanta har en mer sammanhållen grupp som nu är utan Europaspel och juventus må ha haft sina gupp denna säsong, men de är fortfarande juventus. De tre lagens återstående spelscheman är ganska jämlika tycker jag, även om Atalanta kanske har en liten fördel där. Avslutningsvis får vi såklart inte glömma att både Napoli och Atalanta har varsitt möte med den gamla damen kvar, där utfallen i dessa matcher potentiellt kommer spela väldigt stor roll.

Fredrik:
Det luktar en femteplats. Dock känns det som Napoli kliver in i sista delen av säsongen med bra förutsättningar - skadade spelare är tillbaka, laget slipper det dubbla schemat med cupspel, det kan finnas mer än ett embryo till en stigande formkurva osv. De sista matcherna har givit nio poäng och det har sett bra ut.
Men det lär säkert krävas minst åtta vinster, samt en ickeförlust mot Juve för att på allvar kunna hota lagen ovanför om fjärdeplatsen och många segrar i rad har inte varit detta Napolis signum. Ojämnheten och ovissheten var Napoli står är inte borta bara för att klubben just nu har lyckats ordna tre raka.

Edin: 
Svårt att sia om. Laget befinner sig i bra form just nu och särskilt förtroendeingivande är det faktum att Koulibaly spelar sin bästa fotboll på över ett års tid. Men känslan är att detta inte är en permanent kvalitetshöjning. Botten kan falla ur när som helst och lär väl göra det minst en gång till innan säsongen är slut. Tror fortfarande att vi till slut missar topp 4, på håret.

Solo:
Jag är mer positiv till en bra avslutning nu än vad jag var tidigare i år. Men, jag anser fortfarande att problemen man haft tidigare under säsongen inte löst sig än. De skalper man ändå skrapat ihop är riktigt bra, men samtidigt inte övertygande och försvaret har trots hållna nollor här och där varit föremål för nervositet. Och spelet har i sig varit stundtals defensivt vilket jag inte gillar. Återigen, presspelet har blivit sekundärt de senaste 3-4 åren och det märks tydligt med tanke på att Napoli inte längre är det spelförande laget vilket de alltid var innan. Jag skulle bli överraskad om man når högre än en femteplats, men så klart väldigt glatt överraskad.

Det känns givet att Gattuso lämnar i sommar oavsett utgång av årets säsong.  Ska han vara kvar om Napoli når CL?

Payam: 
Nej - har inget mer att säga om Gattuso än det som tidigare rabblats. 
+Grinta - bra! 
-Taktik - obefintlig! 


Todd:
Jag tycker han ska lämna oavsett. Periodvis har han gjort bra resultat och jag har verkligen ingenting emot Rino som karaktär. Men i min bok har det aldrig varit mannen som tar Napoli vidare på lång sikt.

Clarence: 
På denna fråga blir svaret ett ganska kort och bestämt nej. Jag tycker inte att alla Napolis snedsteg och tillkortakommanden de senaste 1,5 åren bara kan tillskrivas Gattuso. President De Laurentiis har sannerligen sin del i det men kanske framförallt enligt mig, herr direttore sportivo, Giuntoli. Med det sagt så har Gattuso som bäst presterat OK. Mestadels har spelet varit varken bu eller bä, med undantag för vissa ljusglimtar, men Napoli har aldrig riktigt hittat ett eget spel under Gattuso. När nu lag som Inter och Milan är tillbaka i toppen, och Atalanta ihärdigt hänger sig kvar där kommer Napoli behöva en tränare som gör vin av vatten, mer eller mindre. Napoli kommer i de flesta fall inte kunna tävla med de randiga lagen från norr när den gamla balansen är återskapad, så alternativa konkurrensfördelar måste hittas. Det är också här som tränaren kommer in. Att göra vin av vatten var precis det Maurizio Sarri gjorde med Napoli, både spel och spelarmässigt, och det anser jag att vi kommer behöva de kommande åren om vi ska blanda oss i någon form av toppstrid, och inte bara vara ett lag som dansar på repet mellan Champions League/Europa League/ingenting alls. Fundamentalt måste man ställa sig frågan om alternativet till Gattuso är bättre eller sämre, och där är svaret enligt mig ett klart ja, vilket vi kommer in på i nästa fråga.

Fredrik:
Han ska givetvis lämna vad som än sker. Det var en kortsiktig lösning efter att Ancelotti hade havererat. Gattuso skulle kunna med ett enormt flyt nu nå en CL-plats (även om jag tror det blir svårt) men vi vet att han är klar med Napoli. Det är för statiskt, det är för fantasilöst framåt, det är överlag för svagt med denna spelartrupp. 
Gattuso kommer inte längre med detta material och han lär inte få nya spelare. Då är det bättre med nya ögon, nya idéer som kan jobba med denna trupp.  Jag är övertygad om att även ADL även har insett detta. 


Edin: 
Nej. Man ska inte låta sig förföras av de senaste två matcherna. För att ta ytterligare ett kliv trots ekonomiskt underläge jämfört med de randiga lagen så behöver Napoli en coach som kan få spelarna att överprestera. En coach med en tydlig spelidé. Alltså inte Gattuso även om jag tycker om honom som person.

Solo:
Nej, han ska ut och då menar jag inte detta med en underton av ilska. Faktum kvarstår dock och det är att karln saknar en spelidé som för Napoli framåt. Jag gillar dock honom som person, eller den uppfattningen jag har av honom och om han avslutar sin sejour med en Europaplats hos Napoli så ser jag det som en hyfsat lyckad tid för honom.

Vid eventuellt och troligt tränarbyte ryktas det bla. om Italiano, Inzaghi, De Zerbi och Sarri. Vem vill du se?

Payam: 
Helst De Zerbi eller Insaghi men ärligt talat är jag nöjd med vem som helst av dom. Jag har hakat upp mig på Montella, minns hans första sejour i Fiorentina och gillade verkligen det jag såg men han verkar ha försvunnit sedan hans senaste stint i Firenze. 

Todd: 
Jag är skeptisk till återkomster och därför kommer Sarri som högst tvåa på den där listan. Jag tycker det vore riktigt spännande att se vad De Zerbi skulle kunna uträtta med den här Napolitruppen över tid.

Clarence: 
De tränare som återfinns på den potentiella anställningslistan är alla intressanta och bra namn tycker jag. Det enligt mig mest troliga, samt även det mest logiska, är Roberto De Zerbi, och det av flera anledningar. De Zerbis situation är ganska lik den Maurizio Sarri befann sig i när han kom från Empoli. Denna likhet går för övrigt att applicera både på Italiano och Juric också, men gör sig enligt mig bäst i fallet De Zerbi. Det spel som De Zerbi uppvisat sedan han tog över Sassuolo är verkligen imponerande, och Sassuolo är definitivt ett av de lag i Serie A som jag njuter mest av att se, om inte mest. Jag tycker verkligen att likheterna mellan de båda (läs Sarri och De Zerbi) är slående. De Zerbi har, likt det Sarri gjorde i Empoli, fått sitt lag att spela en väldigt attraktiv och bra fotboll, samt fått sina spelare att lyfta till nya höjder. Manuel Locatelli, Ciccio Caputo och Jeremie Boga är bara några av de spelare som fått enorma uppsving likt de som Lorenzo Tonelli, Mirko Valdifiori och Elseid Hysaj upplevde under sina respektive tider i Empoli. Av dessa skäl är De Zerbi mitt förstaval om hjärnan får välja, men svaret blir ett annat om hjärtat får välja...
Det går nog inte att bortse från min kärlek till Maurizio Sarri efter att ha läst frågorna här. Av den anledningen är han också mitt förstaval om hjärtat får välja. Med Sarri är allting förlåtet för mig, och så även om han skulle komma tillbaka och krascha totalt. Det skulle inte förstöra ett dugg av hans arv i Napoli för mig, på samma sätt som det varit intakt under dessa år trots juventus-eskapaden. Återkomster blir sällan, om än aldrig, bra. Åtminstone blir de aldrig som den första, och det är den främsta anledningen till varför logiken säger nej här. Om jag kort skall kommentera de andra alternativen som finns på bordet, Italiano, Inzaghi och Juric, så landar jag i att alla dessa tre är bättre än Gattuso. Med Gattuso har vi nått ett tak som vi inte kommer att spränga så länge som det är han som styr skutan. Med Italiano, Inzaghi och Juric ser jag dock en potential i alla dessa tre att slå detta glastak. Bortsett från Inzaghi så är givetvis Italiano och Juric stora chansningar, och framför allt i Italianos fall så är hans track record inte det längsta. Men uppsidan är desto större, och av den anledningen så välkomnar jag alla dessa tre namn med öppna armar, och rullar ut den röda mattan för de två ovanstående...


Fredrik:
Svårt val. Jag kan nog vara lite sugen på något nytt och fräscht så kanske De Zerbi eller Inzaghi? Återkomster blir sällan bra så jag står hellre över Sarri. Men såklart, är det Sarri eller att behålla Gattuso blir valet självklart. Jag skulle även hellre ta Sarri igen än att slänga in någon gammal tränarräv från mittenregionerna.
ADL har oftast gjort bra försök med nysatsningar så jag hoppas att han vill göra ett nytt försök med en ny start, med en ny intressant tränare och längre fram med nya spelare.


Edin:
Jag älskade Sarri men en återkomst...är jag skeptisk till. Om vi lyckas få Jorginho samtidigt så tycker jag att det är värt ett försök men annars ser jag mycket hellre någon annan. De Zerbi är mer etablerad än exv. Italiano och Inzaghi som jag inte riktigt ser som redo för att ta en klubb av Napolis storlek. Så varför inte Sassuolos fotbollsideolog? Min åsikt är att hans fotboll hade passat perfekt för Napoli.

Solo:
Egentligen ingen av de som nämns. Jag älskar Sarri men anser att en återkomst ligger alldeles för nära det abrupta avskedet. Jag tror inte allt är löst mellan honom och ADL. Men om han kommer tillbaks har jag gärna fel. Jag vill helst se Allegri men tror kanske att Napoli inte ligger i hans synfält. Som en önsketvåa hade jag velat se Gasperini men återigen, jag har svårt att se honom ha Napoli i sitt synfält. Och om jag måste välja någon av alternativen och ta bort Sarri får det bli De Zerbi. Han har gjort ett kanonjobb hos Sassuolo och har ett förflutet i Napoli vilket är ett plus. Stan är inte som alla andra städer och jag tror han skulle vara mentalt förberedd för stålbadet.

Spaccanapoli återkommer under året med fler aktuella frågeställningar.

Redaktionen2021-03-30 22:30:00
Author

Fler artiklar om Napoli