Lagbanner
Spaccanapoli: Hur har vi landat och vad är en rimlig målsättning?

Spaccanapoli: Hur har vi landat och vad är en rimlig målsättning?

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Napoli gick förra året från att ha varit underdog till att bli ligamästare. Hur har du landat i och hanterat den fantastiska scudetton så här månaderna efteråt? 

Clarence: Lite svårt att greppa är det fortfarande, och det trots att undertecknad var på plats vid sista ligamatchen. Hemma har det fortsatt firats med bland annat meloncello, men det har såklart avtagit i och med att försäsongen började. När det slutligen blev officiellt med att Spalletti klev av tåget och när sedan Rudi Garcia tog över fick åtminstone jag mig ett uppvaknande från scudetto-febern. Lite av en käftsmäll var det, och då syftar jag inte på Spallettis resignering, då den ju var väntad. Men när det blev just Rudi Garcia som bekräftades som ny tränare, ja då kändes det onekligen som en käftsmäll. Återstår att se, om den känslan kvarstår...

Payam: Personligen otrolig glädje till en början och sedan haft några förvirrade månader där jag inte riktigt vetat hur jag ska hantera situationen. Ska vi börja skapa en vinnarmentalitet i klubben på ADL-vis så är jag helt på men känns inte riktigt som att hans recept för framgång kommer att vara långsiktig framgång i den bemärkelsen att vi fortsätter vinna. Jag kommer starkt hävda och tro att vi fortsatt är underdogs ett tag till. En vinst är fint men en gång är inte något som man kan övertala någon statistiker med. Om nästa scudetto kommer inom 5 år (och inte 33), då kan vi börja prata samband och trender/ändrad mentalitet osv men det är för tidigt för mig.

Fredrik: Det onårbara och svåra målet blev nått och allt en hoppats på sedan ADL tog över var plötsligt verklighet. Det har varit helt galet, konstigt och helt underbart. Det är inte längre det där roliga poplaget (som aldrig vinner) utan istället ett lag och klubb som lyckas leverera en titel. Helt overkligt. Nu så här lagom till en ny säsong känns det dock som Napoli ändå blir lite underdog eftersom det är svårt att vinna två år i rad, Napoli är ovana vinnare (kan framgång hanteras?), de klubbar från norr med mer pengar är alltid större favoriter. 

Todd: Jag vet nog inte riktigt om jag har landat i det. Hur gör man det? Jag har sedan en tid tillbaka förlikat mig med att de lag jag sympatiserar med inte vinner saker. Åtminstone inte ligatitlar. Men tanke på ingångsvärdena inför fjolåret var det en högst sensationell scudetto som i slutändan blev väldigt självklar och tämligen överlägsen. På så sätt blev det konstigt. En mycket märklig men bra känsla må jag säga. På ett sätt kan jag känna att jag blir hungrig efter mer. På ett annat känner jag att jag är lite mätt och nöjd. Jag hoppas klubben lutar mer åt det förstnämnda hållet.

Solo: Ja hur har jag landat. Jag vet inte riktigt. Det har varit lite från att ha gått i så många år och aldrig riktigt trott på det till att vid några tillfällen känna doften av guldet till att helt plötsligt kunna ta på guldet i flera månader i förväg. Det blev för mycket för mig att hantera så jag levde lite i en förnekelse i våras. Jag sa stenhårt att ligan levde tills domaren blåste av i Udine. När det väl var klart så infann sig inget eufori, utan bara en lättnad, en känsla som både var fantastisk men också utmattande. Jag var glad att det matematiskt var över men liksom "checkade ut" mentalt. Och där har jag varit till nu i slutet av sommaren. På semester från Napoli.


Vad tror du om spelarförändringarna i truppen hittills? För stor/liten rotation av spelare, vilken skillnad i kvalitet nya vs de som har lämnat? 

Clarence: På transfermarknaden hittills har det varken varit fenomenalt eller katastrof. Det som har hänt är ju att Kim dragit, som var väntat, och Natan har där ersatt. Ett (förmodat) extremt stort glapp mellan dessa två spelare givetvis, och gällande Natan har jag inga som helst aningar. Det kan bli en ny Kim, eller så blir det total pannkaka. Egentligen är det bara ett stort frågetecken, som vi fortfarande väntar på att räta ut. 
Vidare så har det inte hänt så mycket, förutom Cajuste förstås som kommit in som backup till Anguissa/Lobotka. En bra värvning, och extra rolig ur svensk-perspektiv förstås. Annars så verkar Zielinski dessvärre vara närmare Saudiarabien än någonsin tidigare. Ett trist tapp såklart, om det går igenom, men för honom verkar vi dock få 30 miljoner in på kontot. 30 miljoner, som sedan kan användas för att förhoppningsvis lösa Gabri Veiga från Celta. Om detta sker, kan jag sträcka mig till att det är en klart godkänd transfersommar.


Payam: Väldigt tråkigt men väntat med Kims farväl, dock betydligt mer imponerad över att övriga truppen är i princip orörd och snarare fått spännande tillägg. Natan har jag inte den blekaste om varken spelstil eller förmåga, Cajuste är i nuläget inget mer än truppbreddare men att ADL köpte loss Cholito är väldigt trevligt för även om Osimhen är klart förstaval så är argentinaren extremt vass och klinisk där fram på många andra sätt och öppnar upp för bra rotation om (eller när) Osimhen blir skadad/hamnar i svacka. Nu väntar vi på att Gabri Veiga blir klar så får vi se vad som händer sen. Fortsatta rykten om Koopmeiners och att vi är sugna på Samardzic efter att hans Inter-deal föll men jag är väl mer intresserad av att få in en tydlig högerytter som inte bara utmanar om startplatsen, utan tar den klart från både Politano och, om han blir kvar, Lozano. 
Överlag okej mercato där det viktigaste inte har varit vilka vi köpt in, utan snarare vilka vi inte har sålt. Jag hoppas att Zielinski också stannar men det verkar hans fru ha ordnat med. De positioner jag ändå hade önskat lite mer på är en mittback (fast om Natan är bra så har dom redan löst det), högerytter och gärna en ung talang att börja skugga firma DiLo, Olivera och Rui på ytterbackspositionerna. 


Fredrik: Jag skulle gärna se mer förändring i truppen för att få in fräscha och motiverade spelare. Det är synd att de inte släppt Lozano, Mario Rui och Zielinski för lite mindre pengar för att öppna för mer nytt material. Kim blir givetvis en förlust. Men de nya kanske är tillräckligt bra för att starta och då behöver inte truppen ha blivit speciellt sämre.
Dock, i fjol stod stjärnorna mer än rätt. Det lär de inte göra i år troligtvis. Även om truppen och startelvan håller hög kvalitet finns risk att laget presterar sämre eller får med sig färre poäng. Så på ett sätt tror jag att det inte spelar någon roll vad som kommer in denna sommar. Även om vi fått in två-tre superspelare på Osimhennivån i tex backlinje, mittfält, offensiv ytter så kommer det bli tufft att få till samma säsong.


Todd: Att både Osimhen och Kvara finns kvar i truppen känns smått otroligt. Speciellt med tanke på Saudis intåg och pengaströsslande. Skulle de bli kvar ända till fönstret stänger skulle det såklart göra mycket med säsongens förhoppningar även om jag tycker att man borde titta på en/två bra värvningar för att både öka kvaliteten i truppen men också avlasta en del tyngd från historiens bästa nigerianskgeorgiska duos axlar.
I de bakre leden har Kim, som väntat, lämnat. Där fick man in en bra slant och att ersättaren just nu bara heter Natan känns lite tunt. Även om brassen såklart är ett oskrivet kort för många så har jag svårt att se att man ska få samma lyckoträff igen, särskilt när Giuntoli är borta. Över en hel säsong behöver Rrahmani någon bättre än Jesus/Östigård att hålla i handen. Åtminstone om laget vill vara med och nosa där uppe. Om/när Zielinski lämnar behöver han ersättas med lite kvalitet. Jag är generellt för att man ska ersätta/förstärka på ett par positioner inför varje ny säsong. Även om man är regerande ligamästare.


Solo: Som vanligt så blev man besviken på flera saker. Spallettis uttåg var väntad men ändå väldigt tråkig. Speciellt nu när det framgår att han faktiskt behövde semester från just Napoli och inte fotbollen. Sen att vi inte får in en värdig ersättare till Kim Min-Jae är en besvikelse. Likaså att vi inte fick sålt Lozano och cashade in lite på Rui. Det var lite nu eller aldrig med honom. Förstå mig rätt, Rui har varit fantastisk de senaste två åren men ska man få ut lite pengar på honom så var chansen nu. Jag avvaktar med att ge min bedömning på Garcia till vi är en bit in på säsongen.


Ny säsong närmar sig - vad kan en rimlig målsättning vara? 

Clarence: Sett till spelartruppen borde vi absolut kunna utmana om scudetton igen. Milan och Inter blir väl främsta utmanare där, och de har förvisso gjort ganska så respektabla transferfönster, men frågan är om inte vi har den bästa spelartruppen trots allt. Sen har vi däremot Rudi Garcia på sidlinjen numera. Med fransmannen vid rodret får dock förväntningarna sänkas till en CL-plats, allt annat vore totalt underkänt. Frågan är om den gamle avdankade Roma-tränaren har någonting kvar i taktikhjärnan...

Payam: Utifrån de satsningar som resterande klubbar gjort tror jag en top4 position borde vara rimlig och överkomlig men jag är nog nöjd med allt top6, det är ändå ny tränare och helt annan press att försvara en titel än att utmana om den. Laget kommer nog behöva anpassa sig till det en del. 

Fredrik: Det är svårt. Å ena sidan är jag säker på en baksmälla där Napoli vaskar många poäng. Jag tror på en reaktion efter fjolårets framgångar.  Å andra sidan är Osimhen kvar och försäljningar har ersatts med troligtvis tillräckligt bra nya namn. Dessutom känns det som de främsta konkurrenterna inte har vässat tillräckligt under sommaren. Det gör att Napoli har möjlighet att försvara scudetton, eller åtminstone vara med i en guldstrid. Med ny tränare vet vi inte heller vad vi får, det kommer påverka också. I CL tror jag det går sämre än i fjol, tror de inte förstått ännu att de skulle ha satsat mer på Europa i våras. Det var då chansen fanns för en semifinal. Nu luktar det som bäst åttondelsfinal.
Sammanlagt tycker jag topptre i Serie A och avancemang ur CL-gruppen är en rimlig målsättning. Självklart hoppas jag på mer. 


Todd: Allt annat än att åtminstone några av konkurrenterna ska steppa upp från i fjol känns otänkbart. Lägg därtill ett Napoli med en lite förändrad (i nuläget försämrad) trupp och en ny sportslig ledning. Denna cocktail gör säsongen, som alltid, svår att sia kring. Är topp fyra en rimlig målsättning?

Solo: En baksmälla är väl på sin plats även om stora delar av stommen är där. Topp 4 kan nog laget hamna på om man inte faller tillbaka alltför mycket under februari/mars. I Europa har jag svårt att se laget ens kanske ta sig vidare från ett gruppspel men en rimlig målsättning där är väl i alla fall en åttondel.

Spaccanapoli återkommer senare i höst med fler aktuella frågor.
 

Redaktionen2023-08-20 22:55:00
Author

Fler artiklar om Napoli