Lagbanner
Spaccanapoli: Laget tycks ha fått en rejäl nytändning
En flygande start för Napoli och Victor-Jet

Spaccanapoli: Laget tycks ha fått en rejäl nytändning

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Inledningen av årets säsong är nu över och Napoli har fått en flygande start. Dina reflektioner kring laget efter nio tävlingsmatcher?

Clarence: 
Hur kan det inte vara över förväntan? Som alla här på redaktionen hade jag också mina tvivel gällande Spalletti, som jag än så länge helt fått vända på. Jag flaggade ju förvisso i inför-spaccan för att det trots allt kanske skulle komma att visa sig vara ett riktigt bra drag att ta in Spalletti och få in dennes rutin, då Inter precis då hade gått skilda vägar med Conte, Roma hade tagit in en tveksam Mourinho och Lazio hade en Sarri på bänken. Men att det skulle visa sig vara så här meriterande med en rutinerad mister på tränarbänken, det hade jag inte sett framför mig. Vi får dock kanske ta och hejda oss lite i denna Spalletti-förälskelse som just nu råder. Säsongen har ju trots allt i princip bara börjat, och den stora frågan kring Napoli när det går bra är som alltid om de har det där lilla extra, och främst så i slutet på säsongen, för att hålla det uppe och inte tappa huvudena. Om detta är det ännu alldeles för tidigt att uttala sig om enligt mig, men en bättre start än denna kunde jag knappat ha hoppats på.

Payam: 
Hittills har laget gjort en riktigt bra start. Hade önskat åtminstone 2 poäng mer i EL men har ingenting att klaga på i ligan. Även de matcher som inte varit övertygande så slås jag av den återkommande klyschan "Det krävs skicklighet för att ha tur". Det, tillsammans med en riktigt fin attityd och stabilitet i spelet så känner jag att både lag och tränare får nästintill högsta betyg. Särskilt plus till Rrahmani, Osimhen och nyinkomne Zambo.

Todd: 
Att laget tycks ha fått en rejäl nytändning. Både till följd av poängskörden men troligen främst på grund den nya rösten i omklädningsrummet. Efter ett par månader med Spalletti är känslan att han redan fått ut mer men också kommer få ut mer av den befintliga truppen än vad tidigare tränare fått. Känslan är också att han satt en elva och därtill hittat roller för bänkspelare som Elmas, Ounas och Petagna. Fler spelare tycks delaktiga vilket också syns på antalet målskyttar såhär långt. Detta trots att vi saknat en del spelare som bör vara med och slåss om en startplats. Innermittfältet med Anguissa, Ruiz och Zielinski är supersexigt!

Edin: 
Beslutade inför säsongen att dra ner rejält på mitt Napoli-engagemang. Flera år av någon sorts emotionell misär mynnade till slut ut i att det inte var värt besväret och har därför följt klubben på beskedligt avstånd det senaste halvåret. 
Självklart börjar då laget, som av en slump, gå som tåget igen. Kan självklart inte ändra på ett vinnande koncept och kommer därför att fortsätta hålla mitt intresse på sparlåga. Har inte sett en enda match i sin helhet i år och är övertygad om att vinstsviten kommer brytas så fort jag slår mig ned i TV-soffan.

Fredrik:
Känslan att ha kommit ur 0-0-träsket utan kreativ offensiv förmåga a la Gattuso är underbar! Den tiden då Napoli hade svårt att penetrera vilka motstånd som helst, inte kunde förändra matchbilder är över. Det känns som Spalletti givit Napoli en tydlig taktik framåt, en tydligare plan för hur laget ska bearbeta en match. Å det är i praktiken med samma spelare som under Gattuso. Osimhen är igång som vi alla har önskat. Vi släpper in väldigt lite mål, tre st hittills, det trodde jag inte inför säsongen. Försvaret ser fint ut. Imponerande. Det finns mestadels bara positivt att säga om starten på säsongen.

Sedan ska sägas (såklart) - jag var lätt skeptisk till Spalletti när det börjades tala om honom som ny tränare. Det kan jag fortfarande vara om vi ser honom i ljuset som den som ska leverera en scudetto. Men att rycka upp laget och förlösa de spelare som behöver få ut en högre potential samt nå en ny CL-plats - där är verkligen Spalletti rätt man! 

Solo:
Såklart man är nöjd och nästan lite förvånad. Det är ett par delar här jag dock vill lyfta fram. Först Anguissa, som verkligen tagit sig an mittfältsrollen med bravur. Han är teknisk, stark och företagsam. Offensiv när han behöver och defensiv när det behövs. Sen Osimhen som verkligen verkar få sitt lilla genoombrott nu. Killens rappa steg och styrka är verkligen roligt att titta på. Bara han blir mer slipad med humöret så kommer han också undvika de onödiga avstängningarna framöver.

Sen har vi Ospinha som vi faktiskt inte hyllar nog tycker jag. Han har vid vissa tillfällen varit helt avgörande för lagets momentum. Och till sist då Mr Spandau Ballet. En taktiker av rang och om en matchbild inte är till hans belåtenhet då gör han också förändringar. Det ska också nämnas att förändringarna i tränar- och ledarstaben också kan ha en inverkan på det vi sett hittills.

Givetvis har det inte bara varit dur i Napolis spel då förlusten mot Spartak lämnade mer att önska men där tror jag vi hade kommit undan med en pinne om inte Rui blivit utvisad. Det ska bli kul att se hur vi står oss mot de andra topplagen framöver.


Din prognos om den kommande månaden, återigen väntar många matcher på kort tid innan nästa uppehåll.

Clarence: 
Spelschemat denna månad är ganska förlåtande, där det egentligen bara är Roma som är den största matchen att vänta. Jag har ännu inte sett några tecken på att denna trend inte ska kunna hålla i sig, och således tror jag att det fortsatt kommer vara en bra trend. Om inte mot Roma så har jag svårt att se Napoli åtminstone förlora en match under denna månad, men en enpoängare kan mycket väl stå för dörren (och nästan välkommet det). Brasklapp inför ännu ett landslagsuppehåll dock, och ett ganska långt sådant, som mycket väl kan påverka den positiva form och kontinuitet som byggts upp.

Payam: 
Svårt att säga, hittills har Spalletti lyckats bra med ganska sparsam rotering i truppen och vi minns alla hur det såg ut för några år sen när den gode Sarri gjorde liknande. Då lyckades vi inte hålla uppe uthålligheten säsongen ut och brukade totalt dimpa under våren. Förhoppningsvis klarar vår nye mister av att rotera effektivt och i rätt matcher. 

Todd: 
Tuffa matcher absolut men också motstånd vi på en bra dag ska besegra. T.ex Torino har vi inte förlorat mot på 13 möten, om det nu säger något. Roma blir knepigt men kul där jag tror vi har alla möjligheter. Men det är klart, för varje seger ökar risken för den första plumpen i ligan. Men jag hoppas och tror att vi kan hålla segersviten vid liv ett tag till. Det blir intressant att se hur man tacklar fortsättningen i Europa League. Personligen kan jag tycka att ”B-laget” ska spela i dubbelmötet med Legia, trots den poängmässigt knackiga starten där.

Edin: 
Landslagsuppehållet kommer tyvärr lite olägligt, vi har ett bra flow för tillfället. Tror bestämt på att laget kommer tappa poäng den närmsta månaden, kanske redan mot Torino. Men så länge förlusterna kan undvikas är mycket vunnet. Hög lägstanivå är viktigare än höga toppar vilket vi tyvärr fått smaka på själva flertalet gånger de senaste fem åren.

Fredrik:
Det täta spelschemat kommer att ge poängförluster förutsatt att laget inte vaskar EL och gör de dåliga resultaten där. I Serie A kan det bli de klassiska motivation vs. klassproblemen, Napoli möter (förutom Roma) på pappret klart svagare lag som laget i sin nuvarande form ska besegra. Det är såklart lite lurigt och kan bli problem. Tre vinster och två kryss i ligan, både vinst och förlust mot Legia är inte ett otroligt facit. Givetvis hoppas jag på mer. Men vågar inte tro på fem raka till i Serie A.

Solo:
Det kommer bli tufft men känslan är ändå fortsatt bra. Så länge vi kan undvika skador och onödiga utvisningar så.


Kommentarer om Serie A och ligastarten i övrigt (som ej rör Napoli).

Clarence: 
En väldigt intressant och rolig start tycker jag. Det finns många "case" som man gärna stannar upp vid och diskuterar. Juventus för tröga säsongsstart är givetvis en av dom. Jag förväntade mig inte att Juventus plötsligt skulle se ut som i gamla Allegri-dagar, men förväntade mig inte heller en sådan kräftgång som de nu går. Sakta börjar de dock komma igång, och den bekante Serie A-realisten bör inte förvänta sig så mycket annat än att Juve snart är uppe och åtminstone befinner sig inom en armlängds avstånd om topplatserna. Milanoklubbarna ser fortsatt bra ut och kommer vara de givna titelutmanarna denna säsong. Roma lite bättre än förväntat, Lazio likaså. Innan jag avslutar detta stycke vill jag dock stanna upp lite vid Atalanta och Cagliari, som sticker ut lite. Är detta säsongen som Gasperinis pojkar missar champions-plats? Jag håller det för mycket troligt. Även Europaplatserna blir en tuff kamp för dom, med ett Fiorentina som jag tycker verkar kunna stå upp med bättre och mer resolut motstånd än tidigare säsonger. Pessina fortsatt skadad och Gosens likaså hjälper ju inte för tillfället, och risken är att de i takt med gruppspelet i Champions League tappar lite för mycket mark i jakten om Europaplatserna. Avslutningsvis Cagliari. Detta fina ö-lag som jag personligen skulle vilja se det gå bättre för än vad det nu gör. Med spelarmaterialet som de har är det egentligen en gåta att de inte presterar bättre, men fotboll är ju å andra sidan inte bara de elva spelarna på planen (och speciellt inte i Italien). President Giulinis senaste tid har sannerligen inte varit stabil, och med sportchef Capozucca och Mazzarri vid rodret blir det antingen rutinen (och Joao Pedro) som räddar dom, eller så blir det helt enkelt för mossigt och en kommande säsong i serie B. Om man skall vara iskallt cynisk finns det dock i det fallet många fina spelare att fynda, men ännu är vi inte där. Mycket finns det som sagt att diskutera och kommentera om denna säsongs inledning, och så lär det fortsätta. 

Payam: 
Tror att denna säsong kan bli en av ligans mest spännande säsonger på åtminstone ett decennium. I år finns det många lag som på riktigt är bra och inte bara uppstickare. Förutom oss, Juventus, Inter, Milan så har vi Lazio, Roma och Atalanta som också kan vara med och fajtas. Sen har vi ytterligare några dark horses, framför allt Fiorentina som skulle kunna bjuda upp till dans utifrån deras start på säsongen och deras trupp. 

Todd: 
Det första jag slås av är det blivit väldigt mycket mål. Lite ovanligt för att vara Italien. Vad det beror på vet jag inte. Kanske att 12 klubbar har nya tränare som vill visa upp sig och gasar här i inledningen. Eller bristande försvarsspel till följd av just de nya tränarna. I övrigt ganska väntat bortsett Juventus. Jag tror Inter under Inzaghi blir det största hotet över tid.

Edin: 
Vi har ett jävligt bra slagläge i år får man ändå säga. Inter är sämre än för sex månader sedan och Milan saknar kanske det där lilla extra. Atalanta och Lazio ser ut att ha tappat en stor del av sitt momentum. Och den gamla damen...ja, vad ska man ens säga om Juventus i år. Nu får de betala priset för flera år av dåliga beslut och jag finner egentligen lika stor glädje i deras förfall som jag gör i Napolis framgångar.
I övrigt så är Fiorentina det klart mest intressanta projektet i år. Är i mina ögon en stark topp sex-kandidat. Håller extra koll på de lila och på våra spännande nykomlingar. 

Fredrik:
Det har inletts ungefär som jag hade förväntat mig. Juves svaga start kanske var lite överraskande, men nu är de på gång och lär senast efter jul parkera bredvid Inter i striden om Scudetton. Fiorentinas uppvaknande och förvandling till ett vinstlag sticker ut, men på ett härligt sätt. Det är så här de ska se ut, inte på det sätt de gjort de senaste åren. I övrigt känns det fantastiskt med publik igen.

Solo:
Tycker ligan blivit än mer jämn. Det finns fler lag som kan slå varandra. Det är roligt. Sen att Juventus går dåligt just nu är liksom inget att bry sig om egentligen då de definitivt kommer att få upp farten. Det kommer dock bli tufft för dem och alla andra i toppen just nu framåt vintern och början av våren. I botten hoppas jag att Mazzarri lyckas att rädda kvar Cagliari. Med det laget och de spelarna de har ska de vara ett mittenlag kan jag tycka. Förhoppningsvis lyckas Bologna också klamra sig kvar trots en svår backförlust. Det kommer bli en hård säsong även om starten varit flygande för vissa lag, oss inkluderat.

Spaccanapoli återkommer igen inom kort.

Redaktionen2021-10-07 22:48:00
Author

Fler artiklar om Napoli