Lagbanner
Spaccanapoli: Maktbalans

Spaccanapoli: Maktbalans

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Hur vill du summera Napolis mercato?
Edin Bajramovic:
Mercaton får ändå betraktas som väl godkänd. Man har löst den anfallsproblematik som plågat laget i flera år genom att ta in Osimhen och Petflaskan, två spelare som passar väl in i truppen.
Kanske viktigast av allt är det faktum att man lyckats behålla sina bästa spelare. Koulibaly och Fabián spelar båda i Napoli i minst ett år till vilket kan visa sig vara avgörande i kampen om topp 4. Huruvida det är ett misstag att inte sälja när man kan få mycket betalt, lex Allan, får vi se i efterhand.
Det enda som skaver är faktumet att man inte lyckats sälja av Milik, men där är det svårt att klandra Napoli som verkligen gjort allt för att tvinga bort polacken.


Todd Åkesson: 
På det hela taget, bra. Vi lyckas behålla K2 och samtidigt bredda upp laget ytterligare i form av Rrahmani och Bakayoko. Nu har vi minst två alternativ på alla positioner vilket såklart är att föredra. Osimhen verkar göra valuta för pengarna per omgående och lär både utvecklas och bidra under säsongen. Synd bara att man inte fick iväg odågan Milik.

Fredrik Kreüger: 
Sett till världsläget, förutsättningarna inför säsongen med avsaknad av CL-spel samt erfarenheter av ADLs tidigare fönster blev sommarens mercato bra. Napoli har bytt ut en del i offensiven, där det har funnits behov av nytt blod. Osimhen har redan visat på intressanta saker och känns trots avsaknad av mål som en riktigt bra värvning. Samtliga nyförvärv känns som startelvaspelare i Serie A, sedan kanske inte alla är topptrespelare. Är Napoli en topptreklubb i år? Dock, poängen är att värvningarna ger en spets i Osimhen och Rahmani och bredd i Babayoko och Petagna. Alla kommer att kunna tillföra något till skillnad från Ounas och Younes som inte tillförde något där fram. Klubben har även lyckats låna ut en del annat löst folk. Tyvärr sitter Milik och LIorente kvar med dyra kontrakt och det hade varit bra att bli av med dessa. I övrigt var det dags att släppa Allan och Callejon som haft höga löneposter.

Payam Zehtab: 
Vi får in en, förhoppningsvis, nyckelpjäs i form av Osimhen samt Petagna som får ses som viktiga värvningar då vi enbart haft Milik (och Llorente?) som andra alternativ framåt än ettriga små illrar. I övrigt tror jag att resterande värvningar i form av Bakayoko och Rrahmani får ses som breddande värvningar. Återigen har ADL flaggat för 4-5 "stora" värvningar men i år har vi faktiskt fått en iallafall. Det viktigaste ur mina ögon är dock inte vilka som kommit in, snarare vilka som INTE gått iväg. Koulibaly först och främst, mannen lever Napoli och så länge han vill vara kvar så tycker jag att klubben bör ta tillvara på det! 
Jag hade dock önskat, för tredje året i rad, en uppgradering på vänsterbacken. Hysaj har faktiskt imponerat på mig i inledningen, sett stabil ut och faktiskt helt okej teknik och spelsinne utöver helt adekvata defensiva kvalitéer. Rui har jag en stark åsikt om och ser helst i andra färger, Ghoulam är vänsterbacken som jag önskar hade fått vara skadefri och gjuten i laget. Vi har inte gjort några drastiska förändringar, vilket kan ses som både positivt och kanske lite konstigt utifrån förra säsongens "myteri" och en ny tränare som kanske hade haft andra tankar kring vilken väg laget ska gå.
Överlag får jag säga svagt + på denna mercato, hade önskat mer men vi hade också kunnat få mycket mindre.


Solonapoli:
Lite som jag varit inne på innan. Mycket hängde på om vår kolibri lämnade eller inte. Jag är så klart glad att han stannat och hoppas att laget och organisationen nu tar vara på denna chans man fått i o m att en av världens bästa försvarare valt att stanna hos Vesuvius tappra krigare. Osimhen har börjat bra och även om han bara gjort mål under försäsongen så har hans löpningar och spelstil dragit isär försvar. Förvisso "bara" Parma och Genoas, men ändå. Han kommer att bli viktig om han bara ges chansen och Gattuso tror på honom. Jag hoppas det kommer att funka. Vill så gärna att det blir bra det där. Babayoko eller "No Yoko Ono" som han också kallats för hemma i Paris kan bli den bredd och det alternativ som vi behöver. Hoppas han är motiverad och hungrig, för det kommer både bli kärlek, pasta och kaffe i mängder för vår parisare nu framöver.
Jag kommer så klart att sakna "Ullan" och "Calle" men det var dags att gå vidare. Ska både bli konstigt och roligt att se den lille matadoren i Violas färger. Men på det stora hela är jag nöjd med mercaton, vi borde sålt Milik så detta är dock ett misslyckande.



Dina åsikter om den ickespelade matchen Juve-Napoli?
Edin Bajramovic: 
Det är naturligtvis en stor besvikelse att matchen inte spelades. Felet ligger såklart hos Kampaniens hälsomyndighet som stoppar Napoli från att resa upp till Turin, troligtvis helt i onödan eftersom det fanns ett tydligt protokoll att följa. 
Napoli försattes därmed i en svår situation. Åker man upp ändå och riskerar åtal, eller stannar man hemma och riskerar en skrivbordsförlust? Självklart cirkulerar nu en massa konspirationsteorier om att De Laurentiis själv ska ha fått myndigheten att stoppa Napoli från att åka upp, då laget hade ett par skador och således ska ha tjänat på att få matchen uppskjuten. Det scenariot får väl ses som osannolikt - varför riskera en skrivbordsförlust och ännu tätare spelschema senare under säsongen?
Nu lär det hela sluta i någon sorts kompromiss (typ, litet poängavdrag och omspel) men summa summarum så känns hela situationen sjukt ovärdig och och jävligt mycket TII - This Is Italy.


Todd Åkesson: 
Ja, vad ska man säga som inte redan sagts? Otroligt konstigt på alla plan. Att folkhälsomyndigheten och det italienska fotbollsförbundet inte kan föra en bättre dialog och ha en mer likartad hållning är underligt. Att proceduren dessutom får pågå utan någon som helst kommunikation utåt är ännu märkligare.
Det sista ordet är säkerligen inte sagt och min personliga känsla är att matchen kommer skjutas upp och till slut spelas.


Fredrik Kreüger:
Det är en röra! Först är jag besviken på att matchen inte blev av, är övertygad om att Napoli hade gjort bra resultat där. Det är nu de ska möta ett nytt Juve under ny tränare. Dessutom såg Napolis start fin ut. Så om ADL hade något finger med i spelet för att Napoli inte skulle möta Juve tycker jag han gjorde helt fel. 
Men nu verkar det som Napoli faktiskt inte fick resa och med tanke på vad som skedde i Genoalaget dagarna efter deras resa till Napoli så är det inte konstigt att hälsomyndigheten agerade.
Dock kan jag känna att Italien behöver lösa detta så att inte säsongen förstörs. Fjolårets hack får inte upprepas och denna inställda match får inte öppna upp för flera liknande situationer.


Payam Zehtab: 
Jag kanske är partisk men jag kan inte förstå varför Juve och ligan skulle ha något spel för galleriet, hela Italien och Europa visste att Napoli var kvar i Neapel och Juve trampar ut på plan som små ledsna valpar, Agnelli gråter sedan en skvätt om hur Juve har följt alla regler (underförstått att Napoli inte har det). Så klart tar ligan Juves rygg som sitt favoritbarn. Jag är dock överraskad, och glad, över att disciplinnämnden väljer att faktiskt kolla upp vad som är vad. Juventus, samt många andra lag i ligan samt Napoli, har inte följt ligans protokoll och regler kring isolering vid positiv smitta. De flesta har gjort lite som man tänkt passar och Napoli har blivit den första klubben som praktiskt genomför en "bubbla" inne på Castel Volturno där spelare/ledare ej får lämna området eftersom man genomför träningar kollektivt. Jag hoppas att det blir en rättvis dom där matchen får spelas om och Napoli slipper några repressalier. MEN, nu snackar vi Calcio så om jag ändå ska gissa hamnar vi på minus 1-3 poäng för att vi brutit mot protokollet men matchen spelas vid annat tillfälle. Jag har ju dock blivit överraskad tidigare så vi får se.

Solonapoli:
Det är ett solklart fall av maktbalans i dagens Italien. Hade detta hänt för 10 år sedan och Juventus varit det laget som inte åkt iväg hade det överhuvudtaget inte ifrågasatts. Juventus visste att Napoli inte skulle åka upp pga lokala Corona-restriktioner, men tvingar så klart fram en WO genom att ändå ställa upp på plan. Det är både vidrigt, osolidariskt och egentligen ovärdigt en klubb som redan är 30-40 år före alla andra klubbar i Italien. Men att då sjunka så här lågt genom att sparka på ett lag som redan blivit förbjudna att åka, samt förkasta en hel region och dessutom med sin handling elda på redan strukturella spänningar visar på avsaknad av ryggrad.

Jag brukar kritisera ADL för mycket men tycker att han handlat och agerat helt rätt i detta läge genom att se till att Napoli följer de restriktioner som ges. Konspirationen att han skulle ha påverkat de lokala myndigheterna är bara ett billigt försök av Juventus att skyla över sin historia av fusk.


Spaccanapoli återkommer med mer aktuella frågeställningar.
 

Redaktionen2020-10-13 08:26:00
Author

Fler artiklar om Napoli