Lagbanner
Spaccanapoli: Nedmontering av klubben?

Spaccanapoli: Nedmontering av klubben?

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Spaccanapoli är tillbaks igen och delar av redaktionen har taggat till igen.

ADLs härjningar har fortsatt denna sommar. Känner du en oro att det är en nedmontering av klubben?

Fredrik:
Nja, det är snarare den vanliga insikten som kommer, den jag får över att inga kliv framåt i form av satsning görs...i år heller. Nu trodde jag inte att det skulle ske heller, men ändå. En önskan om en större satsning finns alltid.
Nej, årets spelaromsättning ger inte mig oro för Napoli och klubbens position, för mig känns det här ungefär som 2013 och 2016 när det också fanns stora frågetecken efter spelaromsättningar och skyttekungsförsäljningar. Minns att jag fruktade att det skulle bli en spikrak resa ner då. Så ADLs trista och arroganta behandling och ickeförlängningar/försäljning av Insigne, Mertens och Koulibaly behöver inte betyda slutet vare sig för Napoli som topplag eller för ADLs ägande av klubben. ADL har efter varje avslutat kapitel med spelare och tränare träffat rätt med nya bekantskaper vilket han lika gärna kan lyckas med även denna gång. 
Sedan kan en alltid fråga sig varför han vill göra sig så impopulär? Å varför han inte tycker att en förlängning av ett par nyckelspelare kan bli billigare än att investera i nytt? Sedan har vi såklart ägandefrågan med Bari, det tar givetvis ett fokus från Napoli. Vad har han för plan längre fram?


Todd: 
Klart man känner sig oroad. Nog har vi sett tydliga tendenser till nedmonteringar förr, men aldrig såhär tydliga. Nu har fönstret förvisso inte stängt men känslan är att vi passerats av både en och tre klubbar under den här mercaton.

Payam: 
Definitivt oroväckande men samtidigt har gubbstollen på något sätt hållet skutan flytande i 15+ år så jag skulle inte ta ut något i förskott vad gäller hans planer för klubben eller vad det innebär i praktiken. Det enda han konsekvent gjort och sagt tydligt är att han inte kommer driva en klubb som ständigt hamnar minus och det har han ju hållt med konsekvens att vi aldrig riktigt tar det där sista steget från inhemskt storlag till mästarlag. Det jag är mest oroad för just nu är väl om ADL känner att det är slutet och lite väl mycket satsar på en sista vinstpenning innan försäljning vidare. 

Solo:
Ja det gör jag. Inte ekonomiskt men definitivt sportsligt. Det finns figurer i Filmauro (ADL´s filmbolag) som vet hur man driver ett företag och de är väldigt duktiga på det. Däremot så fungerar inte deras förhandlingar när det kommer till fotbollsspelare. Det är för utdragna förhandlingar, konstiga krav och avbetalningslösningar som endast gynnar Napoli, väldigt sällan kompromisser.  Det ÄR en nedmontering av klubben sportsligt och konkurrensmässigt sett gällande vad som kommer att ske på planen. Det är fakta.


Hur mycket betyder förlusterna av Koulibaly, Insigne och Mertens?

Fredrik:
Det återstår att se. Som jag skrev på förra frågan har Napoli tidigare ersatt spelare på bra sätt. En förnyelse och föryngring kan ofta vara positivt för ett lag. Kanske kan avsaknaden av dessa tre bli mer symbolisk än sportsligt? Åtminstone på längre sikt. 
Dock är det vågat att släppa alla tre samtidigt. Att en eller två går hade kanske inte påverkat så mycket, nu finns risk att hålet blir stort. Koulibaly har varit en av ligans främste, Insigne garanterar tio plus tio varje säsong, Mertens gör sina mål. Ersättarna måste hitta form hyfsat fort. Så såklart kan det märkas, speciellt i början av säsongen. Å tappar Napoli CL-platsen är det tydligt att klubbens snålhet har kostat för mycket. Låt oss summera längre fram. 


Todd: 
Sportsligt, mycket. Symboliskt, väldigt jävla mycket. Tre spelare som varit garanter på och utanför planen under så lång tid. Jag kommer knappt ihåg ett Napoli utan dessa på planen. Nu blir vi av med stora delar av lagets ryggrad och de tre stora (och enda?) kulturbärarna. Insigne, Mertens och Koulibaly har varit naven i Napoli det senaste decenniet, typ. Vilka ska vi luta oss mot nu när det blåser?

Payam: 
Enormt mycket! Kan bara försöka förklara en bråkdel av vad jag tycker om detta nedan. 
-Insigne är, oavsett mina åsikter om hans spelstil, och har varit en viktig del av Napoli det senaste decenniet och är lika delar hatad och älskad av både mig och övriga supportrar tror jag. Han har lyckats vara kapten trots mångas skepticism och det i sig är en bragd utifrån hans återkommande utfall och känslostormar gentemot hemmafansen. Han kommer vara saknad men just hans position finns det en del utmanare på i truppen så jag är inte jätterolig för det spelmässiga där. 
-Mertens är enligt mig det, och den, största som hänt Napoli näst efter arenans namne. Att klubben nekar honom sina sista spelår och möjligen även vidare framtid i klubben nu är bara helt respektlöst. Hade jag haft pengarna skulle jag stått för mellanskillnaden som ADL vägrade betala för även om han inte var kapten så var han en given ledare som i princip alltid bidrog med spelglädje och lyfte sina medspelare konstant vilket också syntes i respekten han fick av de yngre i truppen. Att han sedan också spottar in mål trots sparsmakat med starter och tid är ju bara än mer oförklarligt till varför hans lönekrav inte går att matcha. 
-K2. Den okända mittbacken från en belgisk klubb som kom till södra Italien och totalt dominerade mot varenda stjärnanfallare han ställdes emot. Mittbacken som var längst fram på motståndarnas plan när resten av laget började tappa hoppet. Mannen som konfronterade rasismen i ligan öppet och publikt. Spelaren som alla ville ha men som själv ville vinna med Napoli. Om det finns någon spelare jag unnar en chans att få vinna något med en flytt så är det honom. Jag blir förnärmad å hans vägnar att han varit i klubben så pass länge och i vissa lägen varit ett enmansförsvar som heter duga men som trots det inte fått klubbledningen att på riktigt satsa för en ligavinst med tillräcklig kvalité i lagbygget. Han stod själv för vissa av lagets mest minnesvärda stunder under sin tid i klubben och jag kommer sakna spelaren, ledaren och personen kalidou som man fått lära känna genom sin genomprofessionella och gentlemannapersona som verkligen lyst igenom hela hans väsen.
Kan inte annat än ösa lovord över dessa tre för deras sista år och de sista två för hela deras närvaro i staden och klubben. Grazie per sempre ragazzi! 


Solo:
Sportsligt väldigt mycket. Symbolmässigt med. Jag är faktiskt irriterad över framförallt behandlingen av Mertens. Där gick den sista lilla uns respekt jag hade för ADL. Och för att inte nämna hur Kolibrini fått bära laget på sina axlar utan tillräcklig med support från ledningen. Lagets överprestationer vissa säsonger har räddat ADL på hans position.


Sett till nuvarande trupp (i skrivande stund) - vad saknas i spelarmaterialet för att Napoli ska kunna nå en ny CL-plats?

Fredrik:
Kim måste hyfsat snart leverera på en ok nivå. Rrahmani gjorde en bra säsong men jag har frågetecken för honom utan Koulibaly. Kommer Raspadori plus att laget tar in en mer Spallettikompatibel ytteranfallare än Politano (kan Lozano vara hel och lyfta?) så tror jag att offensiven blir tillräckligt bra för att hålla laget toppfyra. En närvarande Osimhen plus några till målskyttar tror jag blir mest avgörande för säsongen. Där finns en risk att vi kan sakna Insignes stadiga tio (minst) mål. Stannar övriga på mittfältet ser det ok ut. Frågan är om Lobotka gör en lika bra säsong. Utöver det har vi målvaktsfrågan som kan stöka, just nu vet vi inte om det blir Meret eller någon annan förstekeeper.
Givetvis hänger en CL-plats i en skör tråd men jag tror ändå att de kan fixa toppfyra ifall offensiven sitter. 


Todd: 
Ganska mycket, skulle jag säga. Särskilt sett till konkurrensen. Min-Jae och Kvaratskhelia kanske kan bli lyckosamma över tid men jag har mycket svårt att se att de ska kunna leverera på Koulibalys och Insignes nivå per omgående. Vi får väl se om ADL värvat klart, känner jag honom rätt tar man väl in något relativt flashigt namn som får supportrarna att tro att man inte håller på att nedmontera klubben. Blir Zielinski kvar? Ruiz? Osimhen? Meret? Frågetecknen är fler än svaren. Just nu har vi en trupp för Europa League i mina ögon.

Payam: 
1) Stabil målvakt - jag har svårt att tro på en skadefri och jämn Meret... Kepa på lån kan vara nog för denna säsong men sen då? 
2) lite mer bredd i försvaret. Vi kommer kanske ha ett mittlås med rrahmani och Kim samt ostigård som skuggar dom men sen då? Jesus? Finns det ens några fler som skulle kunna hoppa in vid skada, avstängning, covid? 
Likaså ytterbackarna. Vi har DiLo och Malcuit på HB men på vänster har vi just nu Oliveira och Rui. Det är mer lovande än på länge men jag har inte sett uruguayanen i spel ännu och jag blir bara osäker så länge jag vet att portugisen är kvar i truppen. 
3) om inte Zielinski eller Ruiz försvinner har jag inget att säga om mittfältet. Ser stabilt ut och med bra bredd ! 
4) anfallet - många rykten om att Lozano, Letagna och Politano ska iväg. Om alla tre skeppas iväg inklusive bortfall av insigne och Mertens så har vi kvar osimhen som ensam anfallare och kvicha som tillkommit. Där behöver vi verkligen se över spets och bredd men också lite osäker på vilket system Spalletti tänkt köra i år? Har varit en del rykten om Simeone jr men han är på väg till BVB nu ser det ut som och nu jagas Raspadori som också har tjuve i hasorna så vi får väl se vad som finns kvar när fönstret har stängt. 


Solo:
En ny kvalitetsspelare på samtliga positioner. T o m kanske två på målvaktspositionen.


Osimhen - under sina två säsonger har han missat 14 respektive 11 ligamatcher pga hans "grejer" som omgärdar anfallaren. Kan vi hoppas på att han minskar sin höga frånvarotid och lever upp till potentialen denna säsong och landar in plus 20 mål? Hur många mål i ligan blir det i år?

Fredrik:
Det vore hög tid att Osimhen lär sig värdera bättre och inte alltid rusar rakt in i situationer. Samtidigt är detta hans spelstil och han lever på den. Men nu inför år tre i Serie A hoppas och tror jag att han har polerat lite och då blir det säkert 19 mål.

Todd: 
Hoppet kan man leva bra länge på. Att han har skyttekungspotential tror jag inte någon betvivlar. Han gör 20 prick!

Payam: 
Ja du, vissa spelare drar till sig uppmärksamhet på plan och andra utanför. Osimhen är en hejare på båda två och blandar och ger när det gäller anledningar till uppmärksamheten. Han besitter en ruggig potential att bli en komplett anfallare med kliniska avslut, tekniska kvalitéer och galen speed men jag tycker att det tränarna och Spalletti ska försöka satsa på mest är hans psyke och mindset. Hade en K2 funnits kvar i truppen och fått ner honom på jorden tror jag att vi hade lyckats skapa en diamant i honom men just nu vet jag inte. Tror att han landar på 18 mål i ligan i år.

Solo:
Jag har verkligen haft förhoppningar om Osimhen från "the get go" men jag tänker så här nu. Gör han 15 mål blir jag nöjd och kanske kan vi kräma ut någon hög summa från något Premier League lag nästa år för honom. Hans lite ruffiga oborstade spelstil passar kanske inte i Italien. Men framförallt gör han för lite mål för att det ska kompenserar.


Vad är en realistisk målsättning för Napoli kommande säsong? 

Fredrik:
Jag tror att vi kan ha toppfyra i ligan som målsättning. För det ska gå måste offensiven sitta plus att nyförvärven är tillräckligt bra redan före VM. Tror även att Napoli gynnas av en eventuell baksmälla hos Milan samt att Roma trots alla värvningar inte helt klaffar. Tror dessa klubbar gör upp om plats tre-fem. Förhoppningsvis ska klubben även kunna gå vidare ur sin grupp i CL, frågan är om det blir till vårens slutspel i den turneringen eller om det då blir Europa League? 

Todd: 
Som sagt, som det ser ut just nu tycker jag att man håller Europa League-nivå ungefär. Topp 6 kanske. Bättre än så är en överbedrift i min bok.

Payam: -
Realistiskt är det lite svårt att sia om. Försäsongen pågår ännu och truppen verkar inte riktigt vara helt fastställd men utifrån nuvarande trupp tycker jag att europaspel bör kunna uppnås (top6) i ligan. 
-I CL är jag mycket skeptisk till att vi kommer längre än 8-del om vi ens går vidare från gruppen men det får vi ta ställning till när vi får veta vilka vi möter. Jag skulle dock inte satsa pengar på att vi klarar gruppspelet som etta med en ganska ny trupp med begränsad spelvana i Europa. 
-Italienska cupen kan vi vinna men också åka ut i första spelomgången, får se lite när vi kommer i spel och hur tabellerna i ligan och Europa ser ut vad gäller motivation för den turneringen. Där har vi nog lika stor möjlighet som alltid beroende på övriga lags motivation och ambitioner utifrån övriga turneringar samt vår egen så klart.


Solo:
Realistiskt? Topp 10, kanske någonstans mellan 10-6.


Spaccanapoli återvänder senare under sensommaren.

Redaktionen2022-08-07 13:54:00
Author

Fler artiklar om Napoli