Lagbanner
Spaccanapoli: Tiotusenkronorsfrågan

Spaccanapoli: Tiotusenkronorsfrågan

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Vågar du säga att det är klart?

Todd: Tro det eller ej men jag vågar nog fan göra det nu. Det ser för bra ut medan konkurrenterna läcker poäng till såväl höger som vänster. I och med detta svar kan vi nu räkna med ett obskyrt poängavdrag medan Juve får tillbaka sina 15. Sorry!

Payam: Ja. Även om det matematiskt inte är klart så är det enda som teoretiskt skulle kunna påverka och utmana Napoli anno 22/23 ett Juventus som får tillbaka 15 poäng och ångar på. Även om det inte är en omöjlighet det heller så är allt annat än första plats, just nu, ett otroligt fiasko sett till hur säsongen spelat ut sig hittills. Min haka sticker inte ut så mycket som jag hade önskat att den gjorde men jag släpper på bromsen nu och yttrar de förbannade orden. Vi kommer ta scudetton i år. Så. Då har ni en syndabock om stjärnorna skulle vända sig mot oss nu i slutet. 

Fredrik: Det är helt klart. Jag räknar med att Juventus får tillbaka sina 15 poäng och att de kommer att vara närmast, vilket såklart är hotfullt. Men Napoli ska se till att vinna drygt hälften av resterande matcher, alternativt inte förlora mot Juve och Inter. De kan inte tappa det. Det skulle i så fall vara ett galet fall, klart värre än Newcastles fiasko då de tappade tolv poängs ledning i PL på 90-talet.. Nej, detta är klart.

Clarence: Tiotusenkronors-frågan va? Nej, jag vågar inte säga att det är helt klart ännu, även om sannolikheten att Napoli skulle tappa detta är nästan försvinnande liten. Samtidigt, och detta kan man argumentera för vara en mer eller mindre subjektiv känsla, så känns det ju som att om det är något lag, någon stad, som kan tappa ett sådant här försprång så är det Napoli. Det är fortfarande några omgånger till som behövs innan det blir matematiskt klart, och matcherna som väntar framöver är av blandad karaktär. Milan först, sedan Lecce och Hellas som båda fightas för sin överlevnad. Säg så här: innan det är matematiskt klart vågar jag inte yttra de där orden, men om Napoli efter de kommande tre matcherna har åtminstone 6 poäng, då påbörjar jag åtminstone meningen...

Solonapoli: Absolut inte. Det är enligt mig helt öppet än. Jag förstår poängförsprånget på 19 pinnar just nu och mot Juventus på 15 pinnar (ja, de kommer få tillbaks de poäng de fått avdrag för) men det är 33 poäng kvar att spela om och därmed 33 potentiella poäng att förlora. Inget är klart där vi står nu, april kommer bli en tuff månad och kan vi klara oss hyfsat helskinnade med både poäng och att lagen i topp fortsätter att blanda och ge, ja då ser det väldigt ljust ut. Det erkänner jag.


Napoli har ett stort försprång - är laget så överlägset bra eller är ligan svag i år?

Todd: Som jag var inne på i föregående svar, en kombination. Napoli är överlägsna sett till såväl höjd som stabilitet och detta förstärks i och med att Inter, Milan och Juve alla är sämre än förväntat.

Payam: Lite av en kombination skulle jag vilja påstå. I år har laget verkligen lyckats leva upp till att hantera ett favoritskap i mindre matcher och även vunnit de matcher som "ska" vinnas med rutin snarare än skönspel, vilket är ett måste om man ska vara i toppen och kunna slåss om flera tävlingar samtidigt. Sen kan vi inte heller blunda för att alla andra större lag i ligan har tappat poäng mot mindre lag och slarvat oerhört mycket. Sen vill jag nog påstå att ligan i år ser mycket mer balanserad ut än på väldigt länge. Många lag med högre lägstanivå och jag tror också det är en anledning till tabellens utseende just i år. Sen har de italienska lagen i CL inte haft de svåraste motståndarna men vi har ändå levererat och har 3 lag i sista 8 vilket inte är en enkel bedrift oavsett vem man möter i 1/8-final. Tyvärr har vi inte möjlighet till italienskt derby i finalen men det hade nog oavsett inte blivit ett sannolikt utfall när man tittar på andra sidans 4 lag. 

Fredrik: Nja, svårt att säga. Ja, eftersom de randiga tappar många onödiga poäng hela tiden och har givit Napoli detta försprång. Samtidigt har de ljusblå gjort en suverän prestation. Det är dock inte säkert att det blir någon exceptionell hög skillnad i poängställningen i slutändan. Har svårt att se att det slutar på 15 poängs försprång i omgång 38. 
Plus, de italienska lagen gör en riktigt bra säsong i Europa vilket ger en viss indikation på att ligan inte är svagare än vanligt. Men - Inter, Milan och Juventus borde inte vara så många poäng bakom. Napoli möter alla tre under våren och då kan poängskillnaden som sagt minska.


Clarence: Det är en blandning av båda. Napolis maskineri ser numera lika väloljat ut som det gjorde under Sarris bästa dagar - men nu har man även lyckats addera en mentalitet och vägvinnande självsäkerhet som inte fanns då. Det kan man se på laget - oavsett det motstånd som vi mött på. Men ja, sen är det enligt mig ganska uppenbart att inget av de lag Napoli stött på under den här säsongen (med främst storklubbarna man mött i åtanke) har varit i någon slags toppform. I vissa fall långt därifrån, se exempelvis Liverpool och Juventus. Och det är faktiskt med lite smolk i bägaren som jag konstaterar detta - i all den glädje som man trots allt befinner sig i nu som Napolisupporter. För att återigen dra parallellerna till Sarris tid så var det en helt annan nivå på motståndet, framförallt med Juventus i ligan, Real Madrid och Manchester City i CL. Jag välkomnar en rejäl uppsving från resterande randiga nordlag nästa säsong för att få en verklig kraftmätare.

Solonapoli: Alltså, vi har ju ändå tre italienska lag i kvarten i Champions League, det om något indikerar på att italienska ligan börjar ta mark igen. Men visst, hemmavid i ligan har många topplag blandat och gett mer än vanligt och detta har ju då passat Napoli som gått väldigt bra sett över stora delar av säsongen. Napoli är lite bättre och lite jämnare än de var under Sarri-peaken och samtidigt har de övriga topplagen gjort fler bottennapp än vanligt helt enkelt.


Spekulationer om försäljningar av Osimhen och/eller Kvaratskhelia har pågått hela säsongen. Hur ska Napoli göra i sommar då oundvikliga bud lär komma?

Todd: En svår avvägning. Att båda stannar känns, tyvärr, som en smärre omöjlighet. Di Laurentiis har möjlighet att casha in big time och det bör han inte vara sen med att vilja göra. Särskilt om (läs när) han nu också lyckats vinna scudetton med Napoli. Osimhen till United och Kvaratskhelia till Real? Suck.

Payam: Om ADL kan så är jag, som han också uttryckt sig tidigare, väldigt benägen att behålla stjärnspelare som investering i en "vinnande cykel" och fortsätta med att bygga vidare med den otroligt talangfulla grund vi har nu. Sen är det klart att om det finns klausuler eller helt sinnessjuka bud som skamlägger ett nej så är jag väl inte heller helt oförstående till att en eller båda försvinner. Helst av allt skulle jag se att båda är kvar. Osimhen var, inför säsongen, ett stort frågetecken för mig. Hans talang var tydlig med hans attityd mer omogen. I år har han verkligen lyckats balansera sin vilja och sina handlingar utan att gå in för hårt och taggat. Om Spalletti är kvar så tror jag att vi har en alldeles utmärkt grund för att kunna ta just den typen av talanger (som ADL också verkar vilja göra) och utveckla dom det sista med lite polering och formande. Kvara har blivit en så stor favoritpojke för mig med sitt alldeles unika självförtroende och förmåga att utmana vem som helst. Även där finns det kvar att polera och slipa på men båda dessa ynglingar har möjligheten nu att kunna gå vidare till större vatten och sannolikt behöva konkurrera med otroligt större fiskar eller fortsätta växa och eventuellt bli de där legendariska fiskarna i den lilla dammen. Skulle de vara kvar i fler säsonger och även ta fler titlar i ligan (och Europa) så kan jag lova att jag själv börjar bygga altare, om inte hela neapel redan gjort det, jämte den störstes. Långa svaret på en enkel fråga men sammanfattningsvis är min åsikt att behålla dom är min största prio jämte Meret( som varit en riktig hjälte i år), Anguissa, Lobotka och Kim. Där har vi den solida grunden att bygga vidare på.

Fredrik: Min ena halva säger att klubben bör försöka binda upp en av de med ett längre avtal med hög lön och kanske sälja den andra. Min andra (starkare) halva säger sälj båda två. ADL missbedömde situationen med Koulibaly och trodde det kunde bli 80+ miljoner ett par år efter 100miljonersryktet. Nu tror jag han vill sälja tidigare. 
Men ett huvudargument från min sida varför de ska säljas är att Napoli aldrig kommer vinna Serie A igen nästa år, tror på en rejäl baksmälla. Även om ADL skulle chocka världen och plocka in två eller tre 85-miljoners stjärnor samt behålla Osi och Kvara skulle Napoli drabbas av baksmälla. Det finns inte en chans att Napoli gör en sådan här säsong nästa år. Som klubb är de för ovana att vinna och vara så här bra.
Då är det bättre att casha in och plocka in nytt som kan leverera om ett par år igen. Osimhen vill dessutom vidare redan nu, tror jag.


Clarence: Det känns som någonting som man får diskutera då. Men om man trots allt ska besvära sig att kommentera sådana tristheter, så är känslan att det är Osimhen som åker, och att Kvicha stannar. Jag tror ADL har styrkan i att hålla kvar honom åtminstone en säsong till, men Osimhen blir svårare. Om bud på Osimhen för över 1,2 miljarder kommer, tycker jag man bör sälja. Kvaratskhelia bör man hålla i oavsett, enligt mig.

Solonapoli: Ja vad säger man. Svårt att kanske säga nej till monsterbud från diverse håll. En av dem drar nog tror jag och känslan säger att det blir Osimhen.


Det blev Milan i CLs kvartsfinal. Dina reflektioner om det mötet? Och vad tror du om utgången?

Todd: Bästa möjliga lottning efter förutsättningarna. Med det sagt blir det verkligen ingen Eriksgata till varken semi eller final. Mycket kan hända över 120 minuter. Men visst fan ser man möjligheterna hela vägen fram till en eventuell final?

Payam: Som jag var inne på tidigare, det är enormt mycket mer fördelaktigt med Milan jämfört med de 4 giganter på andra sidan slutspelsträdet men faktum kvarstår att alla behöver kunna vinnas emot för att stå sist kvar. Med det sagt så tror jag att mycket beror på hur ligaspelet och tabellen ter sig. Vi borde definitivt kunna hantera en satsning på CL och samtidigt jonglera med 19p ledning sista 10 matcherna men hur kommer Milan att resonera, full fart i CL eller satsa på CL plats i ligan? Kommer 3p mot de första motståndarna, däribland Milan, eller tappar vi och de andra knappar in? Jag tror att det är för svårt att sia om Spalletti och ledningens tankar om CL om de inte redan bestämt sig för att vi ska och kan hantera båda tävlingarna med lite roterande i ligan. Jag hoppas på det sista men man vet aldrig. Dubbelmötet mot de rödsvarta ska definitivt kunna bärgas sett till hur dagens Napoli ser ut. Jag hoppas, och tror faktiskt också, att ledningen ser på full satsning som det enda alternativet just nu. Vi är redan historiska i år (på många fronter iaf) och det är bara fortsätta skriva historia nu när vinden är med oss. FORZA NAPOLI SEMPRE! 

Fredrik: Det är livsfarligt att möta lag från samma liga. Lagen känner varandra bra och nu är det dubbelmöte i cupformat - läskigt tycker jag. Att Napoli och Milan möts strax före i Serie A gör det ännu sämre - det är svårt att göra "samma" resultat i tre täta matcher mot samma motstånd. Tänk om vi vinner i ligan men förlorar det sammanlagda CL-mötet. Värdelöst enligt mig. Ligan är klar om en dryg månad, tänk vad trist om Napoli inte är kvar i CL då? Det låter drygt och otacksamt, jag vet. Men klubben har pga kvalitet, form och flyt chansen att nå en semifinal i CL. Då ska den tas.
Därför gör det inget om det blir kryss i Serie A-mötet om en vecka så att Napoli är rätt taktiska och motiverade till kvartsfinal i CL ytterligare en vecka senare.


Clarence: Både kul och trist. Trist i bemärkelsen att det är ett italienskt möte, kul i bemärkelsen att det är Milan (och deras därtill halvsvajjiga form). Det hade verkligen varit intressant att se Napoli gå upp mot Bayern eller Real, och även om den möjligheten fortfarande finns, så är det lite som med scudetton - det är för tidigt att uttala sig om sådant... Om man däremot ska tillåta sig själv att se på det rent krasst tycker jag att allt annat än en semifinal faktiskt är underkänt i detta läge. Givet den position som man själv satt sig i nu i ligan så har man möjlighet att fördelaktigt rotera startelvan på ett sätt som både Milan och Inter inte har givet deras knivar mot respektive strupe i CL-spurten i ligan. Och ja, jag räknar med favorit på Inter i en eventuell semifinal. Man skulle faktiskt kunna kräva en finalplats, hur sjukt det än låter att säga som napolisupporter, i detta läge. Men Champions League är en helt annan turnering, och det som under en hel säsong har visats upp i ligan behöver inte nödvändigtvis betyda framgång i CL. Inte heller med tanke på att alla de lag man har, och framöver potentiellt har, att möta alla sitter inne på en betydligt tyngre Champions League-erfarenhet än Napoli. Milan är ju faktiskt det lag av alla dessa som sitter inne på den mesta av denna erfarenhet, näst-mesta CL-vinnare som man är. Upp till bevis, helt enkelt.

Solonapoli: Mardrömslottning. Milan äger Champions League av de italienska lagen och kan detta som Lasse Holm kan skriva hits. Det kan nog bli ett roligt möte dock men jag ger hela mötet en 50/50 chans. Allt hänger på momentum och Napolis förmåga att balansera att gå för allt i ligan och att ta sig vidare i Champions League. Bredden finns där, en bredd vi aldrig sett tidigare, spetsen lika så, grunden och stabiliteten med, men finns nerverna? Traditionen är stark och Milan har gott om tradition i denna turnering. Oavsett utgång kommer det bli två galna möten.

Spaccanapoli återkommer lite senare i vår.
 

Redaktionen2023-03-26 20:25:00
Author

Fler artiklar om Napoli