Inter - Napoli
1 - 0

Svag insats med noll poäng från Milano
Piraten Gattuso kom med enbart ett aktivt öga idag, kanske han inte såg hur styltigt vi spelade?

En relativt tillknäppt historia de första 70 minuterna exploderar sista 20 med många missade chanser.

Inför matchen var läget relativt okej, kändes så klart inte helt 100 med Mertens längd mot Inters resliga trio där bak. Finns mycket som kommer, och bör, diskuteras i efterhand som också rör domare Massas insats. Första halvlek präglas av ett relativt tillåtande dömande där Massa låter bli att blåsa på ganska många dueller, även om vissa var rätt grova, för att sedan i andra halvlek bjuda på 8 kort, varav de sista 4 gula korten är på Inter-spelare efter minut 80.

Primo tempo
En relativt dämpad halvlek som bjöd på några halvchanser från bägge lagen och första 20 minuterna präglas främst av att Mertens, i minut 12, lyckas vrida in ett inlägg på ett alldeles omänskligt sätt, vilket också leder till en väldigt smärtsam vridning i fotleden. Mertens får avbryta matchen med tårar och leds av, Petflaskan kommer in redan i 16 minuten. Inter har satt en hög press inledningsvis, vilket också leder till en felpassning från K2 strax utanför eget straffområde i 17 minuten, bollen letar sig in till en fri Martinez som skjuter strax utanför Ospinas vänstra stolprot. Första halvan av halvleken är en svag fördel Inter. Napoli försöker att lugnt och metodiskt spela sig fram men med både Demme och Bakayoko inne blir det väldigt lite som leder hela vägen fram. Insigne plockar boll nere vid halvplan och Rui befinner sig nästan alltid framför Insigne, medveten taktik? I minut 27 kommer en flipperboll in i Inters straffområde och Rui kommer in från vänster sida och touchar bollen på Handanovic. Strax därefter får Napoli till ett bra flow i passningsspelet och Lozano får till ett fint inlägg på Petagna men avslutet höll inte. Första frågetecknet kring domarinsatsen dyker upp i minut 30 där Barella blir lite väl hårt uppvaktad av K2 men frias och i samma kontring står Zielinskis tröja rakt ut när Brozovic drar i den. Detta frias inte, men ett tydligt spelförstörande som inte resulterar i kort, båda domsluten är enligt mig märkliga. I minut 33 uppstår den farligaste chansen för Napoli i första halvlek, Inter börjar med ett fint anfall och bra passningsspel fram till Lukaku men Ospina är med och startar kontring där Lozano drar in bollen mot Petagna som skarvar vidare till Zielinski. Polacken får till ett bra tryck men siktet hamnar lite för snett. Zielinski är Napolis hetaste spelare i första halvlek med en mängd bra dribblingar och får till 3-4 adekvata avslut. Även Insigne får till en okej chans när han väggspelar med Rui i 40 minuten som resulterar i hörna. I halvlekens sista minuter pressar Inter hårt och i minut 45 får vi ytterligare ett frågetecken där Martinez får ett inlägg mot sig och nickar vidare men går in hårt på Di Lorenzos rygg, domaren släpper dock detta och Lukaku blir frispelad ca 2 meter från mål och sätter den rakt i luften utanför buren. Tursamt för honom, då linjedomaren/VAR flaggar för offside. Innan halvleken är slut lyckas greken Manolas att stressa sig till en rensning som ger Inter en hörna som avslut på halvleken men den resulterar inte i något avslut.

Secondo tempo
Andra halvlek hade knappt börjat när Insigne får in en 'Insigne' till Lozano som tar ner på bröstet och sedan träbenar över bollen, blåses dock av för offside. Fram till minut 69 är det rätt avslaget med en del felpassningar och ganska säkert spel från båda lagen, just då får Di Lorenzo in bollen till Zielinski som drar till hårt, lågt inspel från höger kant och Insigne lyckas reagera med en fin klack men Handanovic lyckas reagera ännu lika fint, även om avslutet är relativt rakt på. Nu till matchens avgörande - i minut 71 blir det ett inspel från vänster sida av Inter, mot Darmian, och Ospina reagerar lite för sent när han kommer ut, han lyckas dock high-fivea Darmians högra doja. Massa tyckte inte det var lika vänligt och gav Ospina ett gult kort och straff Inter, tycker själv att det var hårt med dubbelbestraffning men det var inte det som avgjorde matchen utan det var eftersnacket där Insigne på något vänster lyckas PRATA sig till ett rött kort. Imponerande, även om jag inte är imponerad av domarinsatsen i matchen så krävs det nog rätt mycket till att få direkt rött på enbart tjafs - men vi vet också historier om Calcion där märkliga domslut faller lite oftare mot vissa lag, jag väljer dock att inte tro på det idag. Straffen slås av Lukaku i minut 73, kyligt och otagbart i Ospinas högra nätmaskor. Minuten därpå fortsätter Massa sitt Kor(t)ståg och delar ut gult till Lozano som klagar på en duell där han upplevde att han gick in axel-axel. I samma veva kommer Ruiz och Politano in för Bakayoko och Zielinski. Inter spelar runt boll och drar ner på tempot. Napoli börjar först nu att dra upp tempo och spela mer öppet. Manolas öppnar med en fantastisk passning mot Lozano i minut 80, han spelar in snettinåtbakåt mot Politano som avslutar högt men rakt på mål så Handanovic hinner reagera med en hand. Sista 10 är ett Napoli som desperat försöker få till avslut och Inter satsar på så många spelavbrott som möjligt. Minut 85 kommer de sista bytena i form av Ghoulam och Elmas in, istället för Rui och Demme. Napoli får till en del halvchanser och på stopptid, 90+2, får Petagna in bollen på foten felvänd, men vänder snyggt och lägger bollen på klassiskt Napoli-manér - stolpe ut.

Debatten om domarinsats, Insignes prestation, Gattusos spelplan(?) och Napolis allmänna chansbrännande lämnar jag åt en annan dag. Nu är jag trött på detta och känner att den här dagen har gjort tillräckligt.

Vi ses imorgon med förnyade drömmar om en fortsatt avlägsen scudetto.