Lagbanner

Till Nederländerna

I skuggan av Maradonas död kör vi nu igång igen efter en mindre paus. Som idol, hjälte och ikon betydde Diego väldigt mycket och det har blivit en del gråt under den senaste veckan. Fotbollen kom av sig. Men allt går alltid vidare och för Napolis del gäller det nu att trampa på och försöka vinna borta mot AZ.

Vi på redaktionen blev lätt chockade i onsdags då beskedet om Maradona kom. För egen del skulle jag dra ut några rader om mötet mot Rijeka men tappade allt fokus. Det gick inte. Nu efter några dagar och allt landat lite mer blev det enklare att skriva igen.

Min första kontakt med Diego Maradona var som nioåring då jag öppnade Dagens Nyheters VM-bilaga inför VM 86. Han låg på stranden i Rio och laddade upp inför turneringen och i texten berättade han om att hans lag hade kommit trea i Serie A och han hade gjort elva mål. Vad är Napoli tänkte jag... Sedan kom gruppspelsmatchen mot Italien och jag såg honom göra ett fantastiskt mål. Under resten av turneringen växte kärleken fram.

Efter karriären tog slut och han synts i diverse tränaruppdrag har det alltid dykt upp några rubriker varje år, det har alltid varit något med honom. Inte sällan mer negativa rubriker. Men dessa rubriker och nyheter har gjort att man har vetat att han funnits där, precis som när jag var barn. Han har alltid funnits där. Därför blev det ett chockerande slag i onsdags där en del av ens barndom fick sig en smäll. Han har alltid funnits där, precis som när jag var barn. Plötsligt är det inte så längre. Å jag kände mig plötsligt gammal. Men minnet finns alltid kvar och de har gjort det mycket vackert som satt evighetssymbolen istället för 2020 ihop med hans namn. Han är alltid med oss, vi glömmer aldrig.

Men vi ska ta några rader om EL torsdag kväll då Napoli åker till Nederländerna:

AZ överraskade Napoli i premiären av årets EL då de knep alla poäng nere i Syditalien. Det blev en sådan match då Napoli helt saknade nycklar till att låsa upp ett starkt försvarsspel. Till omgång fem är förutsättningarna annorlunda, Napoli leder gruppen och AZ får inte förlora då det kan betyda uttåg ur EL redan imorgon kväll. Napoli å sin sida kan spela hyfsat avslappnat, det går att gå för seger men det är ingen stress. Gattuso kan nog låta AZ komma upp lite för att få möjlighet till kontringar. Vi vet att han inte direkt trampar full fart framåt i en match av denna kaliber. Men just imorgon kväll måste det inte vara en nackdel.

Men det bästa vore såklart om Gattuso har skaffat rätt nycklar och Napoli lyckas ta tre poäng. Då är avancemanget klart och Napoli skulle kunna koppla av lite mer inför den sista omgången hemma mot Sociedad. Framförallt kan laget i så fall gå all-in mot Crotone och Sampdoria, de två kommande motståndarna där det är så viktigt att ta sex poäng.

Vi lär få se en del rotationer från helgen, i nuläget är det omöjligt att veta vilka som startar. Men jag tror att tex. Maksimovic, Petagna, Lobotka och Politano kommer att få starta.

Truppen: Meret, Ospina, Contini, Di Lorenzo, Ghoulam, Koulibaly, Maksimovic, Manolas, Mario Rui, Demme, Elmas, Lobotka, Fabian Ruiz, Zielinski, Bakayoko, Lozano, Mertens, Petagna, Politano, Insigne.

Avspark torsdag 3 december kl 21.00 Stadio Afas

Fredrik Kreüger2020-12-02 22:22:35
Author

Fler artiklar om Napoli