Tre säkra poäng i Bergamo

Napoli hamnade under hård press av Atalanta men vann enligt plan med 3-1.

Till dagens match satte Spalletti Zanoli som vikarie för skadade Di Lorenzo, Juan Jesus och Mertens för avstängde Rrahmani och Osimhen. I övrigt angrep Napoli Atalanta med i stort sett ordinarie lag. För båda lagen var matchen viktig i deras respektive ambition och möjligt mål i årets sluttabell.

Direkt visade hemmalaget att de gick för vinsten med en hård press och en jakt på ett ledningsmål. Atalanta var aggresiva från början och satte en hög press mot Napolis uppspel (en press som höll i 75 minuter) och kunde på så sätt hålla det mesta spel på gästernas planhalva nästan hela tiden och framförallt första 20. Napoli hade svårt att skapa ett eget offensivt spel, men samtidigt lyckades man hålla Bergamolaget från riktigt heta möjligheter. Därför var det överraskande, men inte ologiskt att Napoli gjorde 0-1 efter en knapp kvart. Det låg i luften (åtminstone i min luft) att Napoli skulle lösa mål i det här bortamötet om man bara plockade fram sin klass. Nu skickade man en längre boll, Mertens blev nergjord och Insigne placerade in straffen. Därefter fick Napoli lite mer fart, kom upp lite högre i planen och Politano gjorde 0-2.

I andra halvlek fortsatte Atalanta att pressa högt och fick till slut utdelning då De Roon nickade in reduceringen. Då var känslan att Napoli hade sjunkit för lågt och tillät hemmalaget att styra för mycket. Napoli kom under en period inte över mittplan.

Men efter 1-2 blev det förändring. Napoli klev upp högre, Elmas och Fabian Ruiz kom in och Napoli var inte längre lika tillbakapressade. Istället försökte man gå för ett tredje mål och efter dryga 80 minuter kontrade man in 1-3. Därefter var saken klar.

Det kändes sedan länge givet att Napoli skulle vinna mot Atalanta borta den här söndagen. Napoli skulle ta revansch, Atalanta tänkte Europa, Atalanta är i svag form, Napoli är ett bättre lag när det stämmer osv - det skulle bli tre poäng. Då Osimhen, Rrahmani och Di LOrenzo blev kallade till frånvaro kändes det som det låg närmare med ett kryss. När Napoli tog ledningen idag var det dock som det ursprungliga tipset skulle gå in och i mina ögon gör laget en bra insats. Visserligen var Napoli lite för låsta av Atalantas fina press och ordentligt pressade, men det var främst i andra halvlek den pressen gav oro. I övrigt levererar Napoli och Spalletti en fin seger. Det här var inget Daylightrobbery - det var en seger med klass.

ATALANTA (3-4-1-2): Musso; Scalvini, Palomino, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Zappacosta; Koopmeiners; Malinovskyi, Muriel.
NAPOLI (4-3-3): Ospina; Zanoli, Juan Jesus, Koulibaly, Mario Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Politano, Mertens, Insigne.