MAPEI Stadium - Città del Tricolore, 2021-12-01 20:45

Sassuolo - Napoli
2 - 2

Tungt poängtapp mot Sassuolo

Säsongens andra förlust var nära när Napoli, med VAR:s undsättning, bara får med sig en poäng från Mapei Stadium.

Primo tempo
Napoli börjar kontrollerat, varken en rivstart ur startblocken som senast mot Lazio eller att man inte kommer in i matchen. Man kontrollerar spelet utan att riktigt göra några helhjärtade attacker, och spelar mest runt mellan backlinje och mittfält. Insigne och Mertens försöker hitta sitt rutinmässiga gamla lir, vilket går sådär. Nämnde Insigne får även Napolis bästa chans under halvleken, då det gamla Napoli-träbenet Vlad Chiriches strular med bollen vilket ger Napolikaptenen en djupledslöpning som ganska snabbt hinns upp för att avslutas med en relativt tam tåpaj.Sassuolo å sin sida kommer inte till mycket lägen, och det är några enstaka chanser som ges efter fasta situationer. Matchen känns i första halvlek ganska låst, och Napoli fortsätter Napoli visa upp det stabila försvarsspel som man hittills under säsongen visat.

Secondo tempo
Det märks att Napoli vet att man måste gå framåt lite mer, givet resultatet, och så gör man också. Däremot så är det ingen attack på alla fronter, utan snarare en strategisk lite påtryckning i offensiv väg som kopplar ett lite tightare grepp om matchen ur napolitansk synvinkel. Snabbt inpå ger det också utdelning i form av Dries Mertens som kan pressa loss bollen från Traore, varpå bollen landar hos Zielinski som sätter upp Fabian Ruiz i bra läge och 1-0 Napoli är ett faktum. Efter målet fortsätter egentligen den kontroll som Napoli under hela matchen hittills mer eller mindre visat upp, och känslan är att ett definitivt “spiken-i-kistan”-mål snart ligger för dörren. Vilket det också gör, men som det i efterhand kom att visa sig inte var ett “spiken-i-kistan” sådant. Mertens får i alla fall fortsätta sin fina mål och spelform då han i minut 60 är bra placerad i straffområdet och bestämt sätter dit 2-0. Och här tänker åtminstone undertecknad att saken bör vara klar. Dels med tanke på hur matchbilden hittills sett ut, dels med tanke på den stabilitet som vi så tydligt visat upp hittills under säsongen. Skador och flertalet byten sätter dock Napolis grepp om matchen i gungning, då kapten Insigne får bytas i paus och Ruiz och senare även Koulibaly får bytas ut med skador. Napoli tappar sitt flow och i minut 71 sätter Scamacca in ett riktigt klassmål, varpå det tydligt märks att Napoli är skakiga. Så fortsätter också matchen, och det är nu snarare ett Sassuolo-mål som hänger i luften än att Napoli ens skulle vara nära ett sådant. Så sant som det var sagt (och känts) kommer det också, då mittback Ferrari får nicka in den från en frispark, en mycket tveksam sådan, och raset är ett faktum efter att inbytte Juan Jesus helt tappar markering på nämnde Ferrari. Innan visslan ljuder skall även Domenico Berardi hinna med att sno bollen från Rrahmani för att sätta upp bollen till Defrel som gör det 3-2 till Sassuolo, tills VAR går in och kollar på situationen och mycket riktigt ser en nedsparkning från Berardis sida, resulterandes i bortdömt mål.

Ja, så här i efterhand vet jag inte riktigt om jag ska vara glad över den enstaka poängen eller frustrerad över att vi tappar en säker 2-0-ledning. Det är nog både och, även om det tippar över åt det senare. På lördag väntar en ännu svårare match i Atalanta hemma i Neapel, och känslan just nu är att vi kan vi få se förstaplatsen i tabellen byta ägare.