Lagbanner
Stadio Marcantonio Bentegodi, 2022-08-15 18:30

Hellas Verona - Napoli
2 - 5

Verona 2 - 5 Napoli: Bortaseger som start på säsongen men...
Khvicha stod för en fin debut med 1 mål och 1 assist. Här ovan mot några svenskar för några år sedan.

Verona 2 - 5 Napoli: Bortaseger som start på säsongen men...

...Även om statistiken talar om dominans i alla aspekter finns en del att jobba på för det nya lagbygget.

Inför matchen fanns en del farhågor kring försvaret och framförallt målvaktsfrågan från min del men får ändå säga att matchen gav mig lite mer lugn i själen, även om vi får ha i åtanke att det "bara" var mot Hellas.

Primo tempo
Första matchen för säsongen gick av stapeln på Marc'Antonio Bentegodi i Verona där coachen Cioffi stod utan förra årets viktigaste anfallskugge i Simeone som numer får betraktas vara en del av gästernas lag - även om han ej officiellt är Napolispelare ännu. Däremot fanns en del nya spelare på viktiga positioner och hemmalaget visade snabbt att man inte hade mycket att sätta emot bortalaget och vid något tillfälle var bollinnehavet löjliga 20/80 med fördel Napoli. Trots detta övertag och många halvchanser av bl.a Osimhen och Lozano så var det ett hemmamål signerat Lasagnen som öppnade målprotokollet i 29 spelminuten på en hörna efter en viktigt Mereträddning, 1-0. Första läxan för säsongen bör bli "Håll koll på bortre stolpen". Det dröjde dock inte många minuter efter den kallduschen innan Khvicha introducerade sig för Serie A på riktigt. I 37 minuten fick Lozano bollen på sin högerkant och tog sig mot kortlinjen innan han måttade in ett, till synes, för långt inlägg mot Osimhen men tur var väl det för bakom honom kom en flygande Insigne eller jag menar georgier Kvaratsckhelia (notera att jag förmodligen stavar helt fel och har ingen aning om hur jag ska uttala det.. Hur som helst kvitterat och Napoli börjar spela in sig i matchen på nytt, 1-1. Strax innan halvtid så kommer då en hörna från vänster sida som Di Lorenzo skarvar vidare helt perfekt till en helt öppen Osimhen som petar in den som en riktig finisher (eller vem som helst) ska göra, 1-2. Han passar också på att passa tillbaka till hemmafansen med målgest som "gråter" för att de rasistiska apljuden ekat tätt på arenan. Konstigt att domaren inget hörde och att det var fler rubriker om det på DN:s förstasida igår kväll än någonstans i fotbolls-Italien men så ska det väl få fortsätta vara verkar det som. 

Secondo tempo 
Andra halvlek hann knappt starta innan Hellas på nytt lyckas göra hål på Napoli, denna gång med nyförvärvet T.Henry (inte den äldre utan Thomas) som skallade in den bakom en helt chanslös Meret i 48 matchminuten, 2-2. Återigen utjämnat och Verona står för 2 mål på typ 3 chanser, bra effektivitet eller svagt försvar? Napoli fortsätter att dominera i både spel och chanser och det går knappt 10 minuter efter målet för att Napoli ska genomföra en drömkontring signerad Kvara/Zielinski som kan bli en riktigt trevlig duo på vänsterkanten/offensiven. Zielinski skakade av sig förra säsongen och petade kyligt in den bakom Montipo i hemmamålet, 2-3. Sen fortsatte ketchupeffekten med mål i 65 och 79 minuten signerade 'Köttbullen' Lobotka som stod för en helt orimligt fin soloräd och sedan Politano som tiki-takade med Osimhen strax utanför straffområdet. Napoli hann också med att sumpa ett öppet mål när uppflyttade Zerbin (som spenderade förra säsongen i Serie B) fick bollen för långt ifrån sig när han skulle runda Montipo och ett bortdömt mål av Ounas typ 20 sekunder efter att han blev inbytt pga en formell offside på Zerbin men i ärlighetens namn vet jag inte om jag ens skulle säga att det var en formell offside för han hade inte kunnat påverka spelat på så sätt att Montipo skulle kunnat rädda bollen om han inte stod där. Hur som helst så fick vi nöja oss med 5 gjorda bortamål med 5 olika målskyttar vilket alltid är trevligt och får räknas som en smakstart.

Fullt godkänd första match
Stora positiva punkter får räknas som

  • Khvicha (snabb, teknisk och spelsugen)
  • Osimhen (håller kylan bättre än nånsin hittills)
  • Lobotka (ska du förvåna mig och bli en favorit?)
Vad som återstår att se är väl hur transferfönstret slutar. Många olösta trådar fortfarande:
  • Det är fortfarande oklart om Meret kommer att ha sin plats i laget, kommer Navas/Kepa att komma?
  • Är Fabian officiellt PSG-spelare?
  • Kommer Ndombele, ryktas om att dealen med Spurs är klar med €1m i lånavgift och €30m som köpoption?
  • Raspadori?! Ingen aning men Carnevali i Sassuolo säger att det ska bli klart med förhandlingar innan onsdag oavsett resultat så vi får se.
Andra saker att ha med sig efter första matchen är väl att det ser faktiskt ganska så okej ut (även om det bara är en match och mot Hellas) i backlinjen. Kim drog några K2-räder framåt och visade på styrka i försvaret men var kanske lite väl offensiv ibland och öppnade ýtor bakåt. Meret var ganska stabil och målen som släpptes in var snarare dåliga markeringar på fasta situationer och inlägg, ytterligare en läxa till mr Spalletti. Det finns fler småsaker att jobba på men nu ska vi inte älta det efter en fullt godkänd första match i ligan, får komma tillbaka till det om några omgångar när vi har ett komplett lag som gäller för säsongen!

Forza Napoli!

Payam Zehtab2022-08-16 11:28:08
Author

Fler artiklar om Napoli