Sverige till final i LagVM efter sanslöst drama
Antonio Lindbäck var en utav hjältarna ikväll när Sverige hämtade upp ett stort underläge och gick till final i LagVM.

Sverige till final i LagVM efter sanslöst drama

Tidernas drama utspelade sig i Leszno tidigare ikväll när ett vilt kämpande Sverige tog den andra finalplatsen efter att länge har legat långt efter Storbritannien. Vann Raceoff gjorde Australien som var i en klass för sig. Den svenska duon Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson var de två som till slut tog Sverige till återigen en efterlängtad final i LagVM.

Inledningsvis var det dock inga muntra miner, banlottningen hade för Sveriges del inte slutat lyckligt och vi fick inleda de två första heaten från bana 4 vilket gav sämsta tänkbara resultat med två nollor. Denna tuffa start bar svenskarna med sig länge, trots en klar höjning i de efterföljande fyra heaten efter de två inledningsheaten. Men återigen kom svenskarna in i en tung svacka mellan heat 7-11 då blott fem poäng kördes in, jämfört med 14 poäng för Storbritannien som seglade iväg som klar tvåa.

Men Sverige åt upp avståndet sakta men säkert genom tävlingen även om David Ruud och Jonas Davidsson hade något utav sina mest tunga kvällar rent speedwaymässigt. Även Fredrik Lindgren stod inte att känna igen och där fick vi inte se en enda heatseger tävlingen igenom. De som lyfte Sverige ur svackan var lagkaptenen Andreas Jonsson men även Antonio Lindbäck även om han inledningsvis hade det väldigt tungt. Det som överlag verkade vara det stora problemet för svenskarna var motorerna som inte alls verkade vara inställda för banan.

Därför kändes det som en stor anledning till att Sverige inte alls hängde med i två tredjedelar av tävlingen. Men att skylla på fel motorinställningar är förstås en dålig ursäkt, förarna bör ju veta vad för inställningar som krävs i Leszno. Men med facit i hand så kom sedan rätt inställningar på cyklarna och farten kom fram från flera förare i det svenska laget.

Diverse incidenter skedde i kvällens tävling, en var i heat 16 där Australiens Chris Holder föll direkt efter start i startkurvan efter att Antonio Lindbäcks bakhjul varit i kontakt med Holders framhjul. Men domaren tyckte att Holder skulle uteslutas, rätt eller fel är svårt att säga. TV-bilderna kan ju vid första anblicken ge Holder rätt men samtidigt så borde han sett att Antonio fick ett res på sin cykel och då anpassat sin körning i kurvan på ett annat sätt.

Den märkligaste incidenten skedde dock i heat 22 där Antonio Lindbäck först vann heatet på ett storartat sätt mot Jason Crump men där heatet sedan fick köras om. Allt pågrund av att danske Hans Andersen och britten Tai Woffinden stått på fel bana. Engelsmännen och danskarna protesterade och fick följaktligen igenom sin protest. Hur domaren och startassistenten kunde missa från första början att förarna stod på fel bana är ju en gåta i sig. Angående domaren så är det samma domare som Nicki gick hårt mot i ett GP, så nog kan man säga att domarnivån inom världsspeedwayen är allt annat än bra. Kanske dags för lite självinsikt från domarkåren både internationellt men även nationellt.

Omkörningen blev samma placeringar på plats 1 & 2, där Lindbäck återigen slog Crump, men där det kändes som att Crump inte ville förstöra för Antonio, sedan var ju inte heller australiensaren tvungen att vinna heatet. Den enda förändringen i heatet var att britterna fick en gratispinne genom Tai Woffinden. Denna incident tände dock Sverige än mer och avslutningen blev en enorm svensk succé där vi först genom Andreas Jonsson tog en tactical jokerseger och sedan via två tunga andraplatser i de två avslutande heaten säkrade en finalplats.

Mycket om Sverige så här inledningsvis av min rapport men laget som vann ikväll var Australien och de imponerade oerhört mycket med säker körning från fyra av fem förare, det var enbart Adams Shields som var mycket upp och ner. Men VM-ledaren Jason Crump måste vara i något utav den bästa form han någonsin varit i. Australien kanske på fullt allvar kan vara med och utmana om LagVM-guldet i år.

När det gäller regerande lagvärldsmästarna Danmark så sänktes de av sina tunga skadeposter på Nicki Pedersen som inte körde men även på Hans Andersen som valde att köra, men som med facit i hand skulle låtit bli. Men däremot så visade de danska ungdomarna Patrick Hougaard och Nicolai Klindt upp en bra och orädd åkning och bäst i laget återigen var ju förstås Kenneth Bjerre med 17 inkörda poäng varav en tactical jokerseger.

Engelsmännen imponerade och anförda av rutinerade duon Lee Richardson med 17 inkörda poäng (varav 6 p tactical joker) och Chris ”Bomber” Harris med 9 inkörda poäng så fick de med sig de yngre i laget och var nära en praktskräll. Dock var det enbart Tai Woffinden som plockade en del poäng av de yngre i Storbritannien ikväll. Men de överraskade stort och var väldigt väldigt nära att ta en finalplats.

Måste avslutningsvis säga att det här var något utav det mest spännande och hetaste jag sett i speedwayväg med mängder med omkörningar, heta och täta dueller, racingincidenter och domarmissar. På detta kryddat med ett kommentatorspar från SVT som höll allt annat än hög klass. SVT:s motorankare Johan Ejeborg har väl säkert semester nu men nog måste det väl finnas något bättre än den kommentator de skickat tillsammans med Stefan Andersson (lagledare i Piraterna). Men var väl i alla fall tur att Sverige tog sig till final så att vi på lördag kan få se en rafflande final där Sverige förhoppningsvis återigen kan skrälla. Personligen tror jag mycket väl att Sverige kan ta medalj. Om guldet tror jag det står mellan Polen och Australien, Ryssland tror jag tyvärr för deras del kommer få en motreaktion och floppa i finalen.

Slutställning Raceoff i Leszno, Polen

1. Australien 51 poäng
2. Sverige 39 poäng
3. Storbritannien 35 poäng
4. Danmark 34 poäng

Poäng per lag

1. Australien 51 poäng

1. Davey Watt (3,3,2,1,2) 11 poäng
2. Adam Shields (1,1,2,0,0) 5 poäng
3. Leigh Adams (kapten) (3,2,2,1,3) 11 poäng
4. Chris Holder (3,2,0,3,3) 11 poäng
5. Jason Crump (3,3,3,3,2) 14 poäng

2. Sverige 39 poäng

1. Antonio Lindbäck (0,1,3,1,3,2) 10 poäng
2. David Ruud (0,1,1,0) 2 poäng
3. Fredrik Lindgren (2,2,0,2,2) 8 poäng
4. Jonas Davidsson (2,0,1,0) 3 poäng
5. Andreas Jonsson (kapten) (2,2,3,3,0,6*) 16 poäng *tactical joker

3. Storbritannien 35 poäng

1. Chris Harris (kapten) (1,3,2,1,2,0) 9 poäng
2. Lee Richardson (3,3,6*,1,2,2) 17 poäng *tactical joker
3. Lewis Bridger (0,0,0) 0 poäng
4. Daniel King (0,0,1,0) 1 poäng
5. Tai Woffinden (0,2,2,2,1,1) 8 poäng

4. Danmark 34 poäng

1. Patrick Hougaard (2,1,0,2,1) 6 poäng
2. Nicolai Klindt (2,1,0,0,3) 6 poäng
3. Niels-Kristian Iversen (1,0,1,1,1) 4 poäng
4. Hans Andersen (kapten) (1,0,0,0) 1 poäng
5. Kenneth Bjerre (1,3,3,6*,3,1) 17 poäng *tactical joker

Anders Stein2009-07-16 23:14:00
Author

Fler artiklar om Speedwaydepån