Intresset för GP urlakas för varje tävling som går

Intresset för GP urlakas för varje tävling som går

Något måste göras innan det är för sent – det tänkte säkert många förare inför gårdagens GP-tävling i Slovenska Krško, men var det någon som verkligen borde ha anammat detta så var det tävlingschefen ”Race Directorn” vid namn Ole Olsen som styr VM-serien med järnhand.

FIM SLOVENIAN SPEEDWAY GRAND PRIX
12.09.2009

Bara en bana i särklass
Detta var en märklig tävling som gav en déjà vu-upplevelse ifrån Målillas GP, nämligen att bana ett dominerade fullständigt även denna afton, i alla fall i första halvan av tävlingen. Enda undantaget på de tolv första heaten var i det fjärde när kvällens raket, Emil Sayfutdinov, rundade hela startfältet ifrån sin ytterbana och därmed även Fredrik Lindgren på innerspåret.
15 av 23 heat vanns ifrån röd bana, 4 ifrån blå, 2 ifrån vit och 2 ifrån gul.

Hal och hård bana IGEN
Banan var även mycket hal och hård och omkörningarna var därmed lätträknade denna tävling. Detta är inte första gången och sker ingen förändring kommer allt fler att tappa intresset för GP-cirkusen.

Inför deltävlingen i Leszno den nionde maj utspelade sig följande scenario; efter att arrangörsklubben Unia Leszno preparerat banan som de brukar inför seriematcherna, bestämde den danske tävlingsdirektören att förändra radikalt på tävlingsdagens morgon.
Direktiven: en hård och hal bana.
Sagt och gjort. Efter ett varv till fots runt den 330 meter långa ovalen kunde expert Peter Nahlin konstatera följande:
– Det märks att de har vältat banan rejält. Sparsamt vattnad och som gjord för startsnabba inneråkare. Åtminstone i början av kvällen.

De som känner banan bäst borde vara arrangörsklubbarnas respektive funktionärer, låt dem preparera de permanenta banorna så förarna kan välja olika spår för att över huvudtaget kunna köra om.

Var har alla hårda dueller, härliga omkörningar och dramatiken tagit vägen?
Underhållningsvärdet blir inte särskilt högt när banan och startspåren är som de har varit i allt för många deltävlingar genom åren. Detta är ett stort problem som jag anser måste göras något åt. Jag kan acceptera att man måste göra vissa åtgärder med de tillfälliga banorna som t.ex. i Cardiff för att minska skaderisken och förebygga allvarliga olyckor, men det borde finnas andra möjligheter än att göra banorna hala och hårda. Förarna på denna nivå behärskar de flesta underlag och så länge materialet håller och inte en massa djupa gropar bildas så tror jag att de även skulle behärska banor med mer omkörningsmöjligheter.

Endast TRE förare lyckades bemästra vit och gul bana i grundomgången
Åter till den aktuella tävlingen där Jason Crump, Rune Holta och Emil Sayfutdinov var de enda förarna som lyckades vinna från de mycket svårbemästrade banorna tre och fyra och mycket rättvist var det också de förarna som hade samlat ihop flest poäng efter grundtävlingen då ställningen var följande:

Emil Sayfutdinov 15 (3-3-3-3-3)
Rune Holta 12 (2-3-2-2-3)
Jason Crump 11 (3-2-0-3-3)
Leigh Adams 9 (2-0-3-3-1)
Nicki Pedersen 8 (0-2-3-1-2)
Greg Hancock 8 (2-2-1-3-0)
Tomasz Gollob 8 (3-2-1-2-0)
Scott Nicholls 7 (0-3-2-2-0)
________________________________________
Kenneth Bjerre 7 (0-0-3-2-2)
Matej Zagar 7 (0-3-2-0-2)
Grzegorz Walasek 6 (3-1-1-0-1)
Fredrik Lindgren 6 (2-1-2-0-1)
Hans Andersen 5 (1-0-0-1-3)
Andreas Jonsson 5 (1-1-1-1-1)
Chris Harris 4 (1-1-0-0-2)
Sebastian Ulamek 2 (1-0-0-1-0)

Detta innebar att Emil och Rune fick välja bana först och gissa vilken bana de valde?

Greg Hancock fick pröva på speedway-rodeo
Något som bör nämnas är även incidenten i heat 19 då Greg Hancock fick ett kraftfullt res på cykeln, vilken for iväg rakt mot Kenneth Bjerre som körde på utsidan av honom, men lyckligtvis så träffade endast framhjulet på Gregs cykel bara lite av Bjerres hjälm.
Greg själv slungades av cykeln och föll mitt i banan men undkom pååkningar och skador som tur var.

Scott Nicholls och Leigh Adams tog sig oväntat till semifinal
Scott Nicholls överraskade nog på många när han tog sig till semifinal med minsta möjliga marginal mot både Kenneth Bjerre och Matej Zagar.
Det var en nytänd engelsman som visade upp bra starter, tuffhet, vilja och maskiner som hängde med - kul! Men i semifinalen väntade bana fyra och så var den dagen över.

Även Leigh Adams höjde sig ett snäpp i jämförelse med senaste GP:t i Vojens. Den ytterst kloke och stilåkande australiensaren visade stundtals vad han kan.
Leigh Adams "borde" normalt sett gå till semifinal med den kapaciteten han besitter, men inte om man ser till årets hittills misslyckade GP-säsong. Men semifinalen var inte "hans heat" vilket slutade med en sistaplats.

SEMIFINAL 1
Bana, Placering, Poäng
1. Emil Sayfutdinov 1:a, 3 p
2. Leigh Adams 4:a, 0 p
3. Greg Hancock 3:a, 1 p
4. Tomasz Gollob 2:a, 2 p

Sayfutdinov och Gollob vann första semifinalen ganska enkelt efter ovanligt bleka insatser ifrån duon Adams/Hancock. Starkt av en halvskadad Gollob att bli tvåa trots den svåra bana fyra.

SEMIFINAL 2
Bana, Placering, Poäng
1. Rune Holta 1:a, 3 p
2. Jason Crump, 3:a, 1 p
3. Nicki Pedersen 2:a, 2 p
4. Scott Nicholls 4:a, 0 p

Nicki Pedersen var stentuff
Lika lätt gick det för Holta som kunde vinna komfortabelt efter att ha gjort en stabil start ifrån innerbanan. Jason Crump däremot fick riktigt hårt motstånd av Nicki Pedersen som till slut drog längsta strået efter att ha dragit gasen i botten och satsat allt på att gå innanför Crump. I dessa situationer är Nicki inte lätt att tas med, det ska gudarna veta.

Emil Sayfutdinov gick fram till tant blå - tabbe eller genidrag?
Väl i finalen valde Emil först även där men överraskade nog de flesta genom att ta bana två. Men helt ute och cyklade var han inte för i heat 14-16 bjöd bana två helt plötsligt på det bästa startspåret vilket också resulterade i tre raka heatsegrar för Emil, Greg och Leigh som alla hade blå hjälmfärg. Även i vissa andra heat av tävlingen visade vissa förare att man kunde få till riktigt bra starter ifrån just den banan.
Men Rune såg oerhört förvånad och glad ut när han fick bana ett som ett brev på posten.

FINAL
Bana, Placering, Poäng
1. Rune Holta 2:a, 4 p
2. Emil Sayfutdinov 1:a, 6 p
3. Nicki Pedersen 4 (utesluten) 4:a, 0 p
4. Tomasz Gollob 3:a, 2 p

Holta fick också en kanonstart och seglade iväg medan Nicki, Emil och Tomasz krigade om andraplatsen en bra bit bakom. I andra kurvan på första varvet fick Nicki ett litet res på cykeln och körde rakt in i sidan på Gollob, vilket innebar att Pedersen helt riktigt blev utesluten och omstarten var ett faktum. Som tur var klarade sig Gollob utan allvarliga skador och kunde deltaga i omstarten. Man kan undra vad Holta tänkte när heatet stoppades i det läget?
I omstarten hände det som Emil hade hoppats på i och med valet av ”blå” bana, nämligen att han fick en kanonstart och kunde ohotad vinna sin totalt tredje Grand Prix-seger i den än så korta karriären – imponerande!

Emil och Rune kommer närmare
I och med segern var tävlingen fulländad för den 20-årige ryssen och 24 sköna poäng kunde inkasseras, vilket innebar att han knappade in hela 12 poäng på Jason Crump. Resultatet blåste lite liv i den fortsatta kampen om guldet när två deltävlingar återstår denna säsong, men visst känns det som att en skada är det enda som kan stoppa australiensaren för tillfället.

Rune Holta närmar sig den för honom så viktiga topp åtta för direktavancemang till nästa års GP, för jag är tveksam till att det finns något wild card över till norrmannen när de yngre och lovande förarna har fått sina.

Den 26 september fortsätter dramatiken då Italiens deltävling i Terenzano står på tur. Må bäste man vinna!

Mästerskapsställning
1. Jason Crump, Australien 146
2. Emil Sayfutdinov, Ryssland 120
3. Tomasz Gollob, Polen 110
4. Greg Hancock, USA 106
5. Andreas Jonsson, Sverige 92
6. Kenneth Bjerre, Danmark 85
7. Fredrik Lindgren, Sverige 82
8. Nicki Pedersen, Danmark 80
________________________________________
9. Rune Holta, Polen 77
10. Hans Andersen, Danmark 70
11. Leigh Adams, Australien 63
12. Sebastian Ulamek, Polen 56
13. Grzegorz Walasek, Polen 50
14. Chris Harris, England 48
15. Scott Nicholls, England 35
16. Antonio Lindback*, Sverige 27 (Göteborg, Målilla)
17. Niels-K. Iversen*, Danmark 20 (Köpenhamn, Vojens)
18. Jaroslaw Hampel*, Polen 9 (Leszno)
19. Matej Zagar*, Slovenien 7 (Krško)
20. Grigory Laguta*, Ryssland 6 (Daugavpils)
21. Edward Kennett*, England 4 (Cardiff)
22. Matej Kus*, Tjeckien 1 (Prag)

* Wild card

Kristian Svensson2009-09-13 23:11:00
Author

Fler artiklar om Speedwaydepån