Krönika/Reportage SGP Bydgoszcz

Krönika/Reportage SGP Bydgoszcz

Fyra heat behövde VM-ledande Jason Crump på sig för att igår säkra VM-titeln. Efter hans fjärde heat kom han upp i de åtta poäng som behövdes för att säkra guldet och en tung börda föll säkert från hans bröst. Fram till dess gjorde Tomasz Gollob vad han kunde för att närma sig Crump och den lilla chans han hade på VM-titeln.

Spänning både på och utanför banan
Gårdagskvällen inleddes med fem raka heatsegrar från gul ytterbana, återigen började man fundera på om det som ”vanligt” var en bana som gällde ännu en gång. Men efter heat sex skiftade det över till röd innerbana där heatsegrar i fem av de följande sex heaten kördes in. De banor som gällde denna kväll var den ”vanliga” röda innerbanan samt gul ytterbana. Stundtals tyckte i alla fall undertecknad att speedwayen var långtråkig, många följa john heat och mycket avsaknad av spänning. Men mycket säkert beroende på att det var just sista deltävlingen, förarna ville inte riskera något utan körde mer på säkerhet. Spänningen märktes av både på banan och även i depån, den känslan fick man till sig via televisionen.

Kampen om åttonde platsen
Förutom kampen om VM-titeln så var det än mer spänning kring kampen om den åttonde platsen där fem förare tävlade sinsemellan inför kvällen i ett spann på sju poäng mellan varandra. Bland dessa fem var det den danska duon Nicki Pedersen och Kenneth Bjerre samt Rune Holta som lyckades bäst och gick till semifinal. Däremot hade Hans Andersen och Fredrik Lindgren varsin nattsvart kväll där det mest gick dem emot. Väl i semi tog det stopp för Bjerre medans Nicki Pedersen och Rune Holta båda två tog steget till final.

Holta imponerade stort
Just Rune Holta har i höst visat att han konserverat formen till slutet, hans sanslösa form i de fyra sista VM-deltävlingarna är imponerande. En semifinalplats samt tre finalplatser har hans resultat varit. Även om gårdagen ”bara” innebar en sista plats i finalen så körde ändå den ”gamle” Holta oerhört imponerande. En ny direktplats till nästa års GP-serie är därmed infriad, men som han själv sade i intervjun efter tävlingen så är han själv inte säker på om han vill fortsätta i GP-cirkusen. Då även GP-serien utökas nästa år med en tävling ytterligare så är det förstås än mer påfrestande för de äldre förarna, Holta blir ju ändå 37 år nästa år och han har som han själv sade i intervjun flera år i GP-serien bakom sig.

Sista tävlingen för legenden Adams
En legend lämnade igår den internationella speedwayscenen, Leigh Adams som kört i GP-serien sedan debuten 1996. Gårdagens race från den gode Adams sida var det bästa han visat upp från vad som visade sig vara hans sista säsong i VM-serien. Han höll sånär på att knipa segern från fjolårets världsmästare Nicki Pedersen. Man nästan ändå hoppades att den gamle Adams skulle få vinna i sitt sista race, på samma sätt som man ”höll” lite extra på Hans Nielsen i hans sista GP-race 1999. Då vanns finalheatet av vår svenske dominant Tony Rickardsson.

Emil – årets stora utropstecken
VM-seriens stora stora utropstecken säsongen 2009 har varit det ryska ”underbarnet” Emil Sajfutdinov. I hans första hela GP-säsong så kommer han trea totalt i VM, helt sanslöst bra. Och den körning som Emil har bjudit på har varit magnifik, gårdagen var inte heller något undantag. Mot Rune Holta i det fjärde heatet så letade Emil spår runt om Holta ideligen för att kunna passera. Enormt kul att se förare som hela tiden försöker, som inte ger upp. Förhoppningsvis kommer framtiden GP-serie att bjuda på flera sådana förare. Och Emil Sajfutdinov är i VM-serien för att stanna, den killen har stor potential och kan mycket väl bli den förste ryssen någonsin att vinna VM i framtiden.

Gollobs bästa säsong på tio år
Årets säsong var Tomasz Gollobs bästa på tio år, inte sedan de ständigt heta duellerna med Tony Rickardsson i slutet på 90-talet så har Gollob kört så här bra. Silvermedaljen från i år är egentligen än mer imponerande nu då han är 38 år gammal mot senast för tio år sedan. Och trots sin i höga speedwayålder så är han ännu den störste polacken trots unga polacker som Jaroslaw Hampel, Adrian Miedzinski och Krzysztof Kasprzak har gjort vad de kan för att peta ner honom från den polska speedwaytronen.

Tredje VM-guldet till Crump
Den tredje uppsättningen VM-guld som nu Jason Crump ordnade igår kväll för in honom i historieböckerna bland de stora. Nu är han likvärdig med giganter som Ole Olsen och Erik Gundersen. Frågan är om Jason har suget att plocka än fler VM-titlar och ta sig upp till yppersta finrummet där Ivan Mauger och Tony Rickardsson huserar.

Ålder är ju något som dyker upp titt som tätt i elitidrotten, trist kan tyckas men både kroppsmässigt tenderar det att bli sämre med åren, även suget till titlarna blir mindre. Så länge Jason känner att han har en verklig chans på fler VM-titlar så kommer han fortsätta och jag hoppas att han fortsätter bjuda oss speedwayfans på många härliga VM-heat i framtiden. Han är en utav de få äldre som ständigt kör på en hög nivå, de andra är Tomasz Gollob och Greg Hancock. Denna trio blir bättre och bättre med åren och då ska de med all rätt köra vidare i VM-serien.

Trist speedway
Men gårdagskvällen var ännu ett bevis på att 2009 års säsong varit en trist säsong med alltför många banor där starten är väldigt viktig. Förhoppningsvis kan vi få fler racingbanor nästa år så att inte starterna blir så viktiga som den varit i årets säsong. Vems skuld som ska läggas på detta är oklar, det har talats om att Ole Olsen ligger bakom dessa hala trista banor, kanske är så men nu när den gode Ole lämnat över till svenske Tony Olsson så kan vi väl då hoppas att hala banor utan möjlighet till omkörning är ett minne blott.

Den gamle Gollob visade sig i semin
Den enda hetta som skedde igår var i den andra semifinalen då Nicki Pedersen lite bryskt tog sig förbi Tomasz Gollob. Då visade sig den gamle Gollob återigen, han ställde helt sonika cykeln på startrakan och heatet bröts. Han uteslöts och stämningen i publiken var allt annat än bra. Men här ser man skillnaden mellan speedway och fotboll, speedwaypubliken börjar inte slåss, visst finns starka känslor där men inget slagsmål. Hade det varit fotboll, till exempel ett stockholmsderby i allsvenskan så hade risken för bråk varit väldigt stor.

Säsongen 2010
Då både Fredrik Lindgren och Hans Andersen missade toppåtta och kom nia respektive tia i VM-serien så vore det väldigt märkligt om de inte får varsitt wildcard till nästa års GP-serie. De brittiska förarna Chris Harris och Scott Nicholls har med önskvärd tydlighet visat att de inte hör hemma i VM-serien. När det gäller Nicholls så har han ju själv deklarerat att han avstår att köra i VM-serien nästa säsong, även om han skulle få ett eventuellt wildcard. BSI som äger rättigheterna till VM-serien lär tyvärr nog ge Chris Harris ett wildcard, förvisso har han stundtals gjort bra resultat ifrån sig under den andra halvan av årets säsong. Men som helhet hör han inte hemma i VM-serien och han kan inte leva på sin GP-seger från Cardiff -07 hur länge som helst.

Dessutom finns det i mina ögon två britter som mer bör vara kandidater till varsitt wildcard, och det är unge Tai Woffinden och Lee Richardson. Så får undertecknad bestämma om hur wildcarden ska delas ut så varsitt till Fredrik Lindgren och Hans Andersen samt minst ett brittiskt. Hade väl hellre velat ge ett fjärde wildcard till antingen Adrian Miedzinski, Antonio Lindbäck eller Grigory Laguta. Men BSI vill säkert ha med minst två britter i VM-serien och då bör det ju självklart vara Lee Richardson och Tai Woffinden. 

Av de som kvalat in så ska det bli kul att se vad Jaroslaw Hampel och Chris Holder kan åstadkomma, vi har ju sett i elitserien att de har stor potential. När det gäller veteranen Magnus "Zorro" Zetterström så återstår det att se om han verkligen har att göra i VM-serien. Personligen hoppas jag att han visar alla tvivlare inklusive undertecknad att vi har fel, att han inte blir en ny Kaj Laukkanen, Piotr Protasiewicz eller Ales Dryml.

Resultat VM-deltävling 11 – Bydgoszcz

1. Nicki Pedersen, Danmark 18 poäng 
2. Leigh Adams, Australien 15 poäng 
3. Sebastian Ulamek, Polen 16 poäng 
4. Rune Holta, Polen 14 poäng
5. Andreas Jonsson, Sverige 12 poäng 
6. Tomasz Gollob, Polen 11 poäng
7. Jason Crump, Australien 9 poäng
8. Kenneth Bjerre, Danmark 8 poäng
9. Greg Hancock, USA 8 poäng
10. Emil Sajfutdinov, Ryssland 8 poäng
11. Adrian Miedzinski, Polen 6 poäng
12. Fredrik Lindgren, Sverige 6 poäng
13. Scott Nicholls, Storbritannien 4 poäng
14. Chris Harris, Storbritannien 4 poäng
15. Grzegorz Walasek, Polen 3 poäng
16. Hans Andersen, Danmark 3 poäng

Total slutställning VM-serien 2009 

GRATTIS TILL VM-GULDET JASON CRUMP!

1. Jason Crump, Australien 159 poäng
2. Tomasz Gollob, Polen 144 poäng
3. Emil Sajfutdinov, Ryssland 139 poäng
4. Greg Hancock, USA 121 poäng
5. Andreas Jonsson, Sverige 116 poäng
6. Nicki Pedersen, Danmark 110 poäng
7. Rune Holta, Polen 99 poäng
8. Kenneth Bjerre, Danmark 98 poäng
9. Fredrik Lindgren, Sverige 94 poäng
10. Hans Andersen, Danmark 91 poäng
11. Leigh Adams, Australien 81 poäng
12. Sebastian Ulamek, Polen 75 poäng
13. Grzegorz Walasek, Polen 66 poäng
14. Chris Harris, Storbritannien 62 poäng
15. Scott Nicholls, Storbritannien 45 poäng
16. Antonio Lindbäck, Sverige 27 poäng *wildcard*
17. Niels-Kristian Iversen, Danmark 20 poäng *wildcard*
18. Jaroslaw Hampel, Polen 9 poäng *wildcard* 
19. Matej Zagar, Slovenien 7 poäng *wildcard*
20. Grigory Laguta, Ryssland 6 poäng *wildcard* 
21. Adrian Miedzinski, Polen 6 poäng *wildcard* 
22. Edward Kennett, Storbritannien 4 poäng *wildcard* 
23. Guglielmo Franchetti, Italien 2 poäng *wildcard* 
24. Matej Kus, Tjeckien 1 poäng *wildcard*





Anders Stein2009-10-18 15:11:00
Author

Fler artiklar om Speedwaydepån