Lagbanner
Krönika: Se upp Eje!
Eje Elgh och Janne Blomqvist är ett beprövat par, skriver Nicklas Wallberg

Krönika: Se upp Eje!

När man växt upp i Sverige, där F1 inte är speciellt stort, är det svårt att tänka sig hur en TV-sändning med en större budget skulle kunna se ut. BBC har i år fått tillbaka sändningsrättigheterna för Formel 1 i England och jobbar hårt för att ge tittarna vad de vill ha, skriver Nicklas Wallberg.

Erkännande
Sedan januari 2007 är jag bosatt i Perth, Australien. Det medför en rad bekvämligheter som pinsamt bra väder, sandstränder och ett magiskt landskap. Men den kanske största bekvämligheten för mig är möjligtvis att jag nu kan njuta av BBC:s täckning av Formel 1.

Nu ska inget tas ifrån Janne och Eje därhemma. Jag tycker de gör ett mycket bra jobb med de resurser som de har. BBC, med en storpublik, har en helt annan finansiell situation och det är den som gör en stor skillnad. Men innan jag börjar vill jag erkänna en viktig detalj. Jag har inte sett en enda sändning från Viasat i år. Så kommentera mer än gärna de förbättringar som ni tycker Viasat har gjort till detta år.

Vad säger du om det Eje?
Som ni alla vet så har Sverige ett beprövat par i kommentatorboxen med Eje Elgh och Janne Blomqvist. De har jobbat hårt för att höja intresset för F1 i Sverige och är lojala till sporten. På BBC har man i år satsat på en ny konstellation som kommentatorer. James Allen, som tog över efter Murray Walker, har försvunnit eftersom F1 nu visas på BBC och inte på tidigare rättighetshållaren ITV. Istället tar Jonathan Legard över huvudsysslan. Kvar är dock expertkommentatorn och förra F1-föraren Martin Brundle (han körde för bland annat McLaren, Williams och Tyrell).

Brundle är kanon på att beskriva händelser från en förares perspektiv, och hans energi är härlig att se och lyssna på. Här följer ett exempel; Brundle springer runt på startgriden för att intervjua förare innan starten. Han letar febrilt, och när han hittar ett offer väjer han inte för någon. Problemet är bara att en kameraman inte är lika mobil som en glad kommentator, vilket ger otroligt komiska bilder när en kameraman stabblar runt och fruktar för sitt liv medan Brundle hittar nya intervjuobjekt och njuter av hans jobb. Det är engagemang.

Flygande reportrar
Eftersom BBC både har fler tittare och är kända ansikten i paddocken får de enklare tillgång till teamen och dess personal. Under loppet när något händer på banan kan kommentatorerna lämna över till en reporter som har kollat upp med teamet i fråga vad det är som har hänt. Det ger en helt annan insikt i hur teamen tänker och agerar. De var till exempel snabbt nere och kollade med Red Bull när Vettell tappade fart i början av senaste loppet i Monaco. Ted Kravitz och Lee McKenzie heter de reportrarna som gör det jobbet, Kravitz är en personlig favorit.

En bredkäkad skotte och en pratglad irländare
Utöver kompetensen i Brundle har BBC inför årets säsong förstärkt med David Coulthard, den före detta Willams, McLaren och Red Bull-föraren. Han ger under loppet flertalet infallsvinklar och funderingar på varför team gör som de gör och hur de tänker. Sen att han har en skön skotsk dialekt skadar inte.

Bredvid honom sitter Eddie Jordan, grundaren till Jordan-stallet vilket numera heter Force India. Eddie var känd som en glad skit som inte var rädd att ta vågade beslut. Jordan-stallet tog sig an flera unga förare under sin tid, bland annat Michael Schumacher. Coulthard och Eddie sitter i BBC:s studio men ger kommentarer under loppet när chans ges. Det är fantastiskt kul att se skillnaderna mellan stallägarens- och förarens perspektiv.

Downunder
Den australiensiska sändningen använder sig av BBC:s täckning under själva loppet, för att sköta studion och försnacket på hemmaplan. Deras värd Greg Rust är egentligen inte värd att nämnas här, men däremot den reporter de exponerar mest, Peter Windsor. Han är förmodligen den mest kända F1-reportern i paddocken. Som sina arbetsgivare har han bland annat Speed TV (USA) och Channel 10 (Australien). Han sköter även de officiella presskonferenserna efter varje kvalificering och lopp.

Windsor är i min mening är en fantastisk reporter som lyckas hitta balansen mellan tuffa frågor och respekt för intervjuobjektet. Windsor har även jobbat i team som Williams och Ferrari, så hans kompetens på området är det inget fel på. Nästa år är han aktuell med att starta ett eget team, USF1, tillsammans med Ken Anderson, så om ni hör mer om USF1 än andra stall vet ni varför…

Wrap up
Om ni får chansen, slå på BBC och njut av en påkostad sändning som drivs av engagerade personer. Att kunna få direkta svar när något händer ger verkligen en tittare något extra, så jag hoppas BBC fortsätter att utveckla sin sändning och ha lika roligt som de verkar ha just nu.

*           *           *

Något helt annat
Som ni kanske har förstått så har jag varit besatt av F1 under en längre tid. Detta har lett till att man, som svensk, lyssnat timmar på vår käre Eje Elgh. När jag befann mig på årets första lopp i Australien var därför min och mina polares uppdrag att lyckas hitta Eje. Tyvärr lyckades jag inte den gången, trots idoga försök, men nästa år är det dags igen. Därför ber jag er om hjälp. Om ni har något tips på hur man bäst kan få tag på Eje Elgh, skriv en kommentar. Nästa år smäller det, då måste jag bara få träffa Eje!

Nicklas Wallberg2009-05-26 11:00:00
Author

Fler artiklar om Pitstop