Bananalys: Brasiliens GP
Förra året fick vi bevittna ett mycket spännande race på Interlagos-banan, som anses vara en tekniskt svår bana som dessutom är ojämn. Fast de brasilianska förarna klagar inte när man har ett oerhört stöd från hemmapubliken.
Historia
Byggd: 1936
Rekord: Juan-Pablo Montoya BWM Williams 1:11.473 (2004)
Senaste vinnaren: Felipe Massa, Ferrari (2008)
Interlagos-banan är känd för att vara skådeplatsen där de brasilianska förarna har ett oerhört stöd från publiken. Samtidigt är den ökänd för att vara svår och fysiskt krävande vilket kräver en hel del från förare och bil. Genom åren har banan bjudit på ett flertal spännande race där den från 2008 kanske tillhör bland de mest osannolika. Felipe Massa tog hem segern men fick se sig snuvad på VM-titeln när Lewis Hamilton i slutet lyckades köra om Timo Glock och tog de poäng som behövdes för att säkra VM-titeln 2008.
Utformning
Längd: 4.309 km
Antal kurvor: 15
Banlayout
En lång start och mål-raka väntar förarna efter starten och s-kurvan ”S do Senna” är första svåra kurvan. En del har dragit paralleller till belgiska kurvan Eau Rouge (Spa-Francorchamps9, bara att Senna-S lutar nedåt. Även om den samtidigt erbjuder bra omkörningsmöjligheter vilket Juan-Pablo Montoys visade 2001, är kurvan bara ett smakprov på vad som väntar. Efter väntar kurva tre som vid torrt väder kanske inte sticker ut men som blir betydligt svårare vid regn då all vatten rinner ned och skapar stora vattenpölar vid det partiet, något som har resulterat i att en hel del bilar åkt av.
Återigen ska förarna ta sig igenom en raksträcka innan de bromsar ned till kurva fyra och omkörningsmöjligheter finns även där. Sen är det slut med bra tillfällen för förarna att ta sig förbi och vinna placeringar då banan mest tekniska partier väntar: Ferradura, Pinheirinho och Bico do Pato, vilket omfattar kurvorna 6 till 11. När det partiet väl är avklarat måste förarna ta sig igenom ytterligare två svårare kurvor: 12 och 13. Alltför för ivriga förare brukar begå misstag som straffar sig hårt på den ojämna banan och därefter trycker förarna ned gasen till max, även om det svänger behöver inte förarna bromsa innan de återigen har kommit till start och mål-rakan.
Kuriosa
Precis som i Turkiet, kör förarna ”anti-clockwise” dvs. åt motsatt håll och Interlagos anses vara en av de mest krävande banorna på hela säsongen och förarna tvingas ha på sig knäskydd. Banan tillhör bland de ojämnaste i hela kalendern och kombinationen värme, tekniskt svåra och utmanande kurvor, ojämn bana och att förarna kör ”anti-clockwise” kräver att förarna har en mycket bra fysik.
Banan är väldigt fysiskt krävande till den grad att Jos Verstappen i 2000 års Brasiliens GP blev så pass utmattad att stallchefen för Arrows (som han tävlade för) fick honom att börja träna med ett rugbylag. Holländarens kondition var för usel för en hel säsong helt enkelt, vilket banan avslöjade.
Officiellt heter banan Autodromo Jose Carlos Pace, upkallad efter Jose Carlos Pace som var en F1-förare från Brasilien som tävlade under 1970-talet fram tills att han avled i en flygkrasch 1977.
Interlagos betyder ”mellan sjöarna” på portugisiska då landets regering skapade två sjöar för att kunna förse staden Sao Paolo med vatten. Området var tänkt att ha bostäder men då ansågs terrängen vara alltför ojämn och racingbanan byggdes istället.
Fast staden Sao Paolo har på senare år vuxit till den grad att bostäder finns runtomkring banan. Även om den lokala befolkningen gör sitt bästa för att stötta sina hemmaförare, anses området runt banan vara farlig och genom åren har ett flertal F1-anställda råkat illa ut.
Även om det anses vara en charmig bana, är faciliteterna dåliga jämfört med de nyare banorna och de europeiska. 2001 var det nära att Jaguars stallchef Bobby Rahal fick en kamera på sig, hade den träffat amerikanen hade han med all sannolikhet blivit dödad och året innan hade arrangörerna problem med hundar som sprang in på banan samt reklamskyltar som ramlade ned på banan.
Sträckan som förarna åker i depåområdet tillhör F1-cirkusens längsta och man har byggt om ingången för att öka säkerheten.