Bananalys: Europas GP
Efter Gilles Villeneuve Circuit väntar en ny gatubana och den här gången är det Valencia Street Circuit som förarna ska köra på. Tidigare race har visat att omkörningar nästan är omöjliga och istället måste stallen förlita sig på en bra strategi för att åka därifrån som vinnare.
Historia
Byggd: 2008
Det var juni 2007 som Bernie Ecclestone kom överrens med Valmor Sport om att arrangera Europas GP i Valencia sju år framåt. Istället för att använda den redan existerande Circuit de Valencia där man kör Moto GP, byggdes några vägar exklusivt för racet i hamnområdet och Hermann Tillke fick uppdraget att designa gatubanan som körs i Valencias hamnar. Banan saknar Monacos glamour men är lika svår att köra om på och har kritiserats av publiken för att vara alldeles för tråkig även om de spanska förarna längtar till banan för att kunna tävla inför hemmapubliken.
Tidigare race
2009
När det andra racet skulle genomföras på Valencia fanns det två spännande nyheter i förväg: Nelson Piquet Jr hade ersatts av Romain Grosjean medan Luca Badoer ersatte Felipe Massa som hade skadat sig i det föregående racet i Ungerns GP. Grosjean lyckades förvisso komma till Q2 men imponerade inte och Luca Badoer hamnade sist vilket var en tråkig historia som kom att bli pinsamt lång för hans del då comebacken var långtifrån lyckad.
Visserligen lyckades Baoder klättra men debutanten Grosjean nuddade hans bakvinge och italienaren snurrade medan schweizaren fick åka in i depån för att byta framvinge. Jenson Button som startade på en femte plats var långsam på det första varvet och tappade fyra positioner på en bana som är svår att köra om på. Istället var det hans stallkamrat Rubens Barrichello som hade en minnesvärd dag.
Från sin tredje plats lyckades Barrichello med hjälp av stallet klättra genom fältet tack vare strategin. På det 19:e varvet gick brassen in i depån som visade sig vara lyckad då McLarens andra förare Kovalainen hamnade bakom. Brassen visade sig vara snabbast på banan då han efter det andra stoppet kom ute före Lewis Hamilton som länge ledde racet. Hamilton försökte komma ikapp Barrichello men lyckades aldrig hota och därmed kunde Brawn ta ännu en seger men racets suverän var utan tvekan Rubens Barrichello.
2008
Första racet någonsin på den nybyggda banan och många såg med spänning fram emot säsongen som skulle bjuda på tre gatubanor med Valencia samt Singapore som var två helt nya banor. Dock slutade dagen väldigt tidigt för hemmaföraren Fernando Alonson som på den fjärde kurvan krockade med Nakajima och tvingades bryta racet. Japanen däremot kunde åka in till depån för att få en ny framvinge men i övrigt var hans helg förstörd.
Racet bjöd inte på några som helst spänning när det gäller omkörningar då det visade sig vara svårare än vad många förare hade trott. Däremot vaknade många till när Felipe Massa släpptes iväg av mekanikerna efter sitt depåstopp samtidigt som Force Indias Adrian Sutil var på väg ut och brassen saktade ned efter att ha försökt köra förbi. För Kimi Räikkönen blev helgen nästan förstörd när han åkte iväg från sitt depåstopp alldeles för tidigt och tankriggen satt kvar på bilen.
Medan Felipe Massa bötfälldes men fick behålla sin seger tappade Räikkönen en placering och hamnade till slut på en fjärde plats. McLarens Lewis Hamilton tog andraplatsen och BMW Saubers Robert Kubica hamnade således på en tredje plats före Räikkönen i ett race som bjöd på väldigt lite spänning i övrigt.
Utformning
Banlayout:
Valencias gatubana består av 25 kurvor där 11 svänger åt höger och 14 åt vänster. När det tredje racet ska köras har många konstaterat att det är i princip omöjligt att köra om på Valencia. Många trodde att kurva 12 och kanske kurva 17 skulle erbjuda de bästa chanserna. Istället har racen avgjorts i depån där stallens strategier har varit helt avgörande för hur förarna kommer att klättra genom fältet.
Till skillnad från Monaco eller Singapore är asfalten mycket jämnare även om den inte är perfekt då det handlar om en gatubana. Den har dock många svåra kurvor och kanske hela F1-kalenderns kortaste raksträcka som svänger lite vilket gör att omkörningar inte är att tänka på. Starten får annars ses som det bästa tillfället att köra om på vad som har visat sig vara en knepig bana som kräver hårda inbromsningar.
Kuriosa:
Den f.d. Motorcykelföraren Jorge Martinez Aspar äger Valmor Sport tillsammans med Villarreals president Fernando Roig.
Inför premiärracet protesterade en del Valencia-bor mot kostnaderna för racet och hur det påverkar miljön samt möjligheterna till transport när delar av staden är avspärrad. Även den politiska oppositionen var kritisk mot banan när den styrande majoriteten gav sitt godkännande. Idag är Valencia en av städerna som drabbats värst av finanskrisen i Spanien så frågan är hur de som var emot banan känner idag...
Det finns en närliggande bana som nämnts i artikeln: Circuit de Valencia. Officiellt heter den Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo. Señor Tormo var en spansk motorcykelförare som var framgångsrik under 70- och 80-talet. Han avled 1998 i sviterna av leukemi och Valencias racingbana döptes om för att hedra Ricardo Tormo. Den används av F1-stallen under vintertesterna men anses vara alltför tajt och långsam för Formel 1.