Tony Ring: "Hur tråkig kan en F1-bana bli?"
Hur tråkig kan en tävlingsbana bli? Håller Herman Tilke på att kväva Formel 1? De frågorna ställer sig krönikören, tillika kommentatorn, Tony Ring sig efter Europas Grand Prix i Valencia.
Att dagens Formel 1 bilar inte direkt ger de bästa förutsättningarna för ”close racing” och omkörningar är bekant men vad är det som gör att vissa av banorna som besöks av Formel 1 cirkusen nästan alltid bjuder på spännande och ovissa race medan andra banor tenderar till att alltid producera tråkiga processioner?
Med Kanadas Grand Prix färskt i minne blir kontrasten slående när vi bara 14 dagar senare besöker Valencias stadsbana som slår rekord i tråkighet framför allt på grund av att det är nästan helt omöjligt att köra om.
Vad är det då som avgör om en bana är bra ur tävlingssynpunkt och ger både förare och publik valuta för pengarna? Vad är den stora skillnaden mellan banan i Spanien och andra mer lyckade banor?
I Valencia är de få raksträckor som finns är förutom att vara för korta också lätt böjda åt fel håll med tanke på efterföljande kurvor och även den avslutande delen som på pappret ser intressant ut är helt fel konstruerad. Jämför man med klassiker som Spa Francorchamps, Monza och Suzuka finns där ett antal alternativ spår i kurvkombinationer som i sin tur ger bra omkörningsmöjligheter i samband med inbromsningen efter längre raksträckor. Just knepet att som använda ett långt rakt parti som avslutas med en tvär kurva var något som den legendariska bankonstruktören John Hugenholz använde sig av och såväl Suzuka, Zandvoort som Jarama banorna har fantastiska partier som alltid ger möjligheter till förarna att hitta alternativ för att passera den framförvarande konkurrenten.
Herman Tilke som ligger bakom många av de nyare banorna som idag används i Formel 1 sammanhang är hjärnan bakom banan i Valencia och dessvärre kan man konstatera att den teknik som konstruktörerna har till sitt förfogande nuförtiden med avancerad datasimulering kanske till viss del har ersatt fingertoppskänslan och erfarenheten som gamla tiders konstruktörer var tvungna att ha. Herman Tilke har fått utstå mycket kritik för att designa banor som precis som i Valencia producerar ointressanta race men vi får ändå i rättvisans namn kreditera Tilke för vissa lyckade resultat, ombyggnaden av Hockenheim som många befarade skulle förstöra en klassisk bana anses idag ha förändrats till det bättre och återigen är det partiet ner mot spetskurvan och därefter som ger de bästa möjligheterna för fin racing, alltså Hugenholz gamla recept.
En annan aspekt som i hög grad har påverkat utvecklingen är förståss arbetet med att få sporten säkrare vilket gör att en modern anläggning inte kan ta ut svängarna på samma sätt som de banor som byggdes under 1920-talet och framåt, att idag presentera en original layout som för Spa eller Nürburgring skulle vara helt omöjligt.
Enda undantaget är Monte Carlo som också ofta bjuder på köåkning i två timmar men som lever på lyx och glamour och som inte känns aktuell att lyfta ur tävlingskalendern. Med tanke på det och dagens tävling kan man konstatera att det känns otroligt korkat att istället för att använda riktiga körbara banor så har man i Valencia bara skapat ett mindre smutsigare Monte Carlo som jag kan garantera att få skulle sakna om tävlingen försvann från Formel 1 VM. Nu ser vi fram emot Englands Grand Prix som passande nog kommer att köras på en delvis ombyggd Silverstone bana, vi håller tummarna för att Herman Tilke inte har varit inblandad…