Tony Ring: "Webber får energi när Red Bull favoriserar Vettel"
"Det vi såg under dagens tävling på Silverstone har många likheter med vissa av tävlingarna från 1977 och Mark Webber deklarerade att han inte hade förlängt sitt kontrakt med Red Bull om han hade kunnat förutse det som hände på kvalificeringen", skriver Tony Ring.
Återigen har diskussionen om huruvida Red Bull-teamet favoriserar Sebastian Vettel tagit fart och det hela började med att Vettel under den sista fria träningen inför kvalet i går fick problem med den uppdaterade varianten av Red Bull-bilens frontvinge. Eftersom det bara fanns två exemplar utgick de flesta ifrån att Mark Webber skulle köra med den nya varianten och Vettel med den gamla men till mångas förvåning valde teamet att helt sonika skruva av den nya från Webber och ge den till Vettel.
Den officiella förklaringen var att Vettel låg bäst till i VM-tabellen men det var en förklaring som kändes tveksam och som framför allt Webber inte tycktes gilla. Med facit i hand verkar det som händelsen gav Webber den tändvätska som behövdes och som hjälpte australiensaren till en av årets bästa starter som i sin tur bäddade för ytterligare en seger. Att Sebastian Vettel i processen hamnade i kläm och helt höll på att bli utan poäng är nog inget som bekymrar Webber nämnvärt.
Frågan om att favorisera en av två förare och ge rena teamorder har alltid varit en het potatis och historien är full av intressanta exempel på olika sätt att tillämpa taktiken.
I modern tid har vi flera exempel där Ferraris otroliga beslutsamhet i att låta Michael Schumacher vinna till vilket pris som helst bidragit till att teamorder är förbjudna.
Även spelet kring teamkamraterna Hamilton och Alsonso i McLaren-teamet för några år sedan fascinerar och ledde indirekt fram till att VM-titeln istället hamnade hos Kimi Raikkonen och Ferrari framför näsan på en snopen Ron Dennis.
För alla svenskar som på 1970-talet mer än något annat hoppades på att Ronnie Peterson skulle lyckas vinna Formel 1 VM var 1978 ett ödes år på alla sätt och vis. Ronnies kontrakt med Lotus tillät inte svensken att vinna så länge Mario Andretti hade en chans att segra i en tävling och det var en omständighet som Ronnie var väl medveten om men som framför allt svenska media hade svårt att acceptera.
Det man ofta glömmer är att Ronnies första år med Lotus blev en kamp med Emerson Fittipaldi där Lotus- chaufförerna hade det överlägsna materialet men genom att vinna vart annat lopp och ta poäng av varandra gav man bort VM-titeln till Jackie Stewart.
En klassisk intern uppgörelse som det fortfarande spekuleras kring är förhållandet mellan Gilles Villeneuve och Didier Pironi hos Ferrari 1982, ytterligare ett exempel på när taktiken slagit fel och en till synes säker VM seger förbyttes till tragik.
Påtagligt ofta återfinns Ferrari som hemvist för bittra fejder mellan förarna och anledningen till det är delvis en mycket hierarkiskt ledarstil som härstammar från tiden då Enzo Ferrari vid rodret. Ett favoritexempel på fördelningen av resurserna i teamet är från 1977 då Enzo helt plötsligt hade en förare för mycket i teamet. Förvissad om att Niki Lauda inte skulle komma tillbaka efter sin fruktansvärda krasch på Nürburgring 1976 skrev Enzo kontrakt med Carlos Reutemann veckan efter olyckan men som genom ett under repade Lauda livskraft och kom tillbaka redan under samma säsong.
Den som på pappret fick stryka på foten inför säsongen 1977 var Clay Reggazoni men internt behandlades Lauda mycket illa och fick finna sig i en roll som ren andreförare.
Inte minst genom att överleva kraschen hade Niki Lauda visat en enorm viljestyrka och hela säsongen blev ytterligare ett prov på den varan, trots sämre material och förutsättningar sopade Lauda-banan med såväl stallkompisen som resten av förarna.
Efter avslutat varv och ytterligare en VM -titel bad han Enzo att fara och flyga!
Det vi såg under dagens tävling på Silverstone har många likheter med vissa av tävlingarna från 1977 och Mark Webber deklarerade att han inte hade förlängt sitt kontrakt med Red Bull om han hade kunnat förutse det som hände på kvalificeringen.
Webbers meddelande på radion till teamet efter det att han passerat mållinjen som segrare tycker jag sammanfattar läget på ett brilliant sätt – ” not bad for a number two driver”. Webber har glimten i ögat och vi kan fortsätta att se fram emot många spännande fighter, inte minst mellan stallkamraterna i Red Bull.