Lagbanner
Bananalys: Hockenheim
Hemmabana för Mercedes GP som har en sponsrad läktare. Kan stallet briljera på hemmaplan eller kommer det att stå mellan systerstallet McLaren alternativt rivalen Red Bull?

Bananalys: Hockenheim

I år är det Hockenheimring som arrangerar Tysklands GP efter utflykten på Nürburgring i fjol. Förr ökänd för sina långa raksträckor långt inne i skogen är dagens Hockenheim en kortare men betydligt mer publikvänlig bana som brukar bjuda på bra race.

Historia
Byggd: 1932

I början av 1930-talet byggdes en bana som kom att bli mycket känd för sina höga hastigheter: Hockenheimring. Banan gjorde debut i Formel 1 1970 när förarna ansåg att klassikern Nürburgring var alldeles för farlig och uppdateringar i säkerheten behövdes. 1971 återvände Tysklands GP till ”det gröna helvetet” innan Niki Laudas olycka 1976 som nästa kostade honom livet innebar slutet för Nürburgring. Med undantag för 1985 har Hockenheimring varit värd som Tysklands GP medan Nürburgrings GP-bana har tävlats under Europas GP. Sedan Valencia fick ta över det racet bestämdes det att Nürburgring skulle arrangera Tysklands GP medan det är Hockenheimrings tur i år.

Den gamla banan från 1932 hade nästan åtta kilometer lång raksträcka med enbart två kurvor och genomgick förändringar efter att legenden Jim Clark omkommit i en olycka. Skyddsräcken så kallade Armco-barriär samt chikaner lades till för att minska hastigheten men förutom förändringar av chikanerna såg banan nästa likadan ut fram tills 2002. För att banan skulle få vara kvar och mer publikvänlig bestämdes det för att de långa rakorna skulle bort och antalet varv skulle öka vilket skulle få publiken att se bilarna än mer.

Traditionalisterna gillade inte beslutet medan andra såg fram emot en roligare Hockenheimring och idag är det få som saknar den gamla banan även om det finns de som tyckte det var fel att ta bort den gamla delen istället för att låta det vara kvar som i Monza, Italien. Kritiker mot den nuvarande designen finns kvar där en hel del har stört sig på att Hermann Tilke fick designa den.

Utformning

Efter den första kurvan som brukar bjuda på mycket spännande ingångar där krascher har skett åker förarna igenom en raksträcka i drygt 300 km/h innan de tvingas bromsa kraftigt på den andra kurvan som brukar bjuda på omkörningstillfälligheter. Parabolika som den svängande raksträckan kallas är inte den svåraste av alla sektioner inom Formel 1 men direkt efter väntar ännu en kraftig inbromsning med en skarp u-kurva som även den kan bjuda om omkörningar.

Innan stadionområdet väntar måste förarna ta sig igenom kurviga partier som inte alls är långsamma utan tvärtom snabba och tas i drygt 200 km/h. Däcken kan slita väldigt mycket beroende på vilken inställning bilen har men bra grepp är ett måste genom kurva fem, sex och sju. Området i stadion där många av åskådarna sitter är betydligt långsammare och tajtare där misstag kan kosta ett bra varv i kvalet alternativt att man blir omkörd av rivalen. Förr var det ett stort problem för förarna att hitta en bra inställning på grund av de långa rakorna som krävde lite downforce medan stadionområdet krävde mer för bra grepp. Idag handlar det om att klara av den utan större problem och få en bra ingång till start & mål-sträckan för att ett bra varv.

Kuriosa

När Jim Clark dog i Hockenheim 1965 var många övertygad om att en punktering eller annat mekaniskt fel var orsaken. Han ansågs vara en så pass talangfull och nästan övermänsklig bra förare att inte minst kollegorna inte trodde att skotten kunde ha dött av ett förarfel. Trots en utredning är orsaken än idag ej fastställt där en del tror att ett motorfel på Cosworth DFV gjorde att bilen åkte av i de höga hastigheterna.

Förr fanns en gravsten eller rättare sagt en minnessten på platsen där Jim Clark dog. Efter att sektionerna med raksträckorna försvann är platsen idag betydligt svårare att nå och enbart utmarkerad med kors tillverkade att träplankor.

Tävlingen år 2000 var startskottet på debatten kring Hockenheims framtid. Rubens Barrichello startade från 18:e plats men vann racet där vädret skiftade många gånger. De flesta omkörningar skedde i skogsområdet vilket åskådarna inte fick se. Dessutom var Jean Alesi iblandade i en otäck krasch med Pedro Diniz där fransmannen spann okontrollerat och var yr i tre dagar efteråt. En före detta anställds hos Mercedes som fått sparken tog sig in på banan för att protestera mot beslutet vilket tvingade arrangörerna att kalla ut säkerhetsbilen. Alla dessa händelser gjorde att man ett år senare tog beslutet om att göra om banan helt.

Xavier Ladu2010-07-22 20:00:00
Author

Fler artiklar om Pitstop