Inför: Italiens Grand Prix 2010
Monza har, sedan sportens begynnelse varit platsen för Italiens Grand Prix, och i helgen är det dags för banan att fira sitt sextioårsjubileum. Den hypersnabba banan belägen en bit utanför Milano är den sista av sitt slag, och med sina långa raksträckor och tajta chikaner är den det ultimata testet för såväl motor som bromsar. Tillsammans med sin anrika historia och den passionerade tifosin bjuder Monza alltid på race att minnas. Vi tittar närmare på vad vi har att vänta oss från Scuderians hemmarace.
När vi nu intar Monza, eller ”The Temple of Speed” som den också brukar kallas är förväntan hög. Det är sista racet för säsongen som körs på europeisk mark, men det är också sista racet för säsongen som inte är en "Red Bull-bana". I Spa för två veckor sedan möte man i det österrikiska stallet hårt motstånd från speciellt McLaren, vars bil stortrivdes i de halv blöta underlaget. Men en stor del av McLarens plötsliga vändning i from var tack vare banan och dess karaktär. Och mycket tyder på att status quo kommer råda i Italien. I Spa var Red Bulls akilleshäl de de långa raksträckorna och bristen på de långa svepande svängar där de verkligen kan utnyttja sitt aerodynamisk övertag. Monza med sina oändligt långa raksträckor och tajta chikaner lär alltså skapa en del huvudbry för energidrycks stallet.
Sebastian Vettel har fått utstå en hel del kritik över sitt minst sagt händelserika race i Spa för två veckor sedan. Frågan många ställer sig är om tysken har det som krävs för att sy ihop en hel titelvinande säsong. Hittills har vi sätt en hel del misstag från Vettels sida, jag tänker inte minst på Istanbul, Budapest och Spa. Men i samtliga av dessa fall tycker jag att oerfarenhet kan beskyllas som orsak, och tid att mogna har den unge tysken gott om. Men frågan är om han kan tysta sina kritiker den här helgen, och leverera att lika bländande resultat som han gjorde för två år sedan. Då han tog sin karriärs första seger i Toro Rosso:n.
McLarens störta bekymmer inför Monza-helgen är deras f-duct – som fram till nu varit deras främsta vapen. Årets bil, deras MP4-25 är designad runt systemet och det brittiska stallets står nu inför ett dilemma. Monza är trots sina långa raksträckor en bana där en f-duct kanske inte är fördelaktig, här körs bilarna med så låga downforce nivåer att speciella aero paket utvecklas specifikt för banan. Men många stall är ännu osäkra på om huruvida systemet kommer att användas i söndagens race, och något beslut kommer inte fattas förens tester gjorts under fredagens träningar.
Jenson Buttons chanser att försvara världsmästartiteln försämrades kraftigt när han blev tvungen att bryta i Belgien, och ska britten kunna ha någon som helst chans att förbli en av mästerskaps kombattanterna måste nästan en seger till nu i helgen.
Ferrari anländer hem med mycket att bevisa. I Belgien fann man sig – till sin besvikelse – på längre avstånd till konkurrenterna än tidigare. Vad det beror på har inte offentliggjorts men enligt Ferrari ska orsakerna ha identifierats och skall nu vara lösta lagom till hemmaracet.
Det italienska stallet kunde i veckan dra en lättnadens suck åt att ha sluppit vidare bestraffningar för sina nu omtalade handlingar i Hockenheim – där ledande Felipe Massa på order av stallet släppte förbi stallkamraten Fernando Alonso och där med gav segern till spanjoren. Så den lilla gnutta mästerskapshopp som finns kvar kan leva vidare, i alla fall ett tag till.
Alonsos titelchanser fick sig en ordenlig törn i Spa när spanjoren kraschade ur, och likt Button så duger inget annat än en framskjuten placering för spanjoren, om titelchanserna inte ska gå upp i rök. Detta kan kanske vara Ferraris sista vassa chans till stordåd innan säsongens slut, inte minst för att Red Bull inte förväntas dominera utan även för att de röda bilarna alltid gått bra runt Monza. Inget annat stall har vunnit så många gånger här som Ferrari. Alonso själv vann här 2007, men då i en McLaren. Felipe Massa stod för en stabil körning på Spa, men det är ingen hemlighet att han har den otacksamma uppgiften att hjälpa Alonso om så behövs.
Hela 73 procent av varvet spenderas under full gas, så att ha en stark motor som kan ge bra driv ut ur de långsamma kurvorna ut på rakorna är alltså avgörande. Bieffekten blir att motorerna får jobba på övertid och vi såg redan det första offret av åtta-motorer-per-säsong-regeln i Spa, då Pedro De La Rosa blev tvungen att utnyttja sin nionde motor. Tidpunkten är något olycklig då stallen den här helgen är i desperat behov av att få så många varv som möjligt under bältet på träningarna – då de utvärderar f-duct:en och testar engångs aeropaketet. Den otroligt låga downfroce nivån på bilarna här i Monza har inte så stor inverkan på kurvtagningen – då banan saknar kurvor som tas i högre hastigheter – utan det är vid de hårda inbromsningarna den gör sig hörd. Speciellt in i den första chikanen då bilarna bromsar sig ned från bra över 300 km/h till under 100 km/h. Att låsa upp och få bilen att understyra är inte sällsynt, så att ha en stabil bil under inbromsningarna är A och O. Till följd av att Bridgestone valt att ta med sig sina hårdare däck hit lär inte däckslitaget bli något allvarligt problem.
Force India som toppade toppfarts noteringarna i Spa och lär likt förra året stor trivas i Monza. Mercedes och den femfaldige Monza-vinnaren Schumacher lär alltså få se upp. I Spa visade Schumi med sin uppkörning från 21:a till sjunde att han inte tappat den enastående racecraft han alltid haft, och som så ofta blivit tyskens signum. Men Rosberg visade återigen tecken på kämparglöd då han i racets slutskede bröt sig förbi sin mer erfarne stallkamrat.
Renualt var den stora överraskningen i Belgien och både Kubica och Petrov gjorde bra ifrån sig. Men var det tack vare den nya f-duct:en? Det kan vi få svar på i helgen då vi får anta att de flesta stall väljer att köra utan systemet här. Men polacken Kubica är omöjlig att räkna bort till stordåd om tillfälle ges.