F1-bloggen: "Ecclestones reaktion är inte så förvånande"
Att Formel 1 har tävlat i diktaturer tidigare är ingen hemlighet och att regimer använt sig av sporten är ingen nyhet för den delen heller. Under åren som Apartheid gällde i Sydafrika tävlade Formel 1 och när militären styrde Brasilien samt Argentina under 1970-talet, var Formel 1 på besök. Den chilenske föraren Eliseo Salazar som är mest känd för att ha hamnat i en fight med Nelson Piquet live inför tv-tittare, fick sin F1-karriär betald av Pinochets regim. När finanskrisen slog till i Chile 1983, tvingades Salazar bort från Formel 1 på grund av att regimen inte hade råd att finansiera hans karriär längre.
Läget i Bahrain har dock varit bättre jämfört med andra länder i Mellanöstern och 2001 upphörde landet med tortyr. Men utländsk arbetskraft utnyttjas, invånarna har inte den frihet de bör åtnjuta och diskriminering är ett stort problem där shiamuslimer anklagar sunnimuslimska politiker för att inte göra något åt problemen. Även sunni kommer med liknande anklagelser mot shiamuslimska politiker så även om kungen inte är någon Saddam Hussein eller Hosni Mubarak, finns problemen där vilket protesterna visar. Med kungens styre så har Bernie Ecclestone kunnat förvänta sig att Formel 1 äger rum i ett stabilt land vilket Libanon som kanske hade varit mer attraktiv för sitt geografiska läge, inte skulle kunna ge samma garantier.
Men idrottsevenemang i Mellanöstern, även om det sker i diktaturer eller i betydligt mer liberala länder som Israel, Jordanien eller Libanon, är regionen alltid en oroshärd och oförutsägbar. Så oavsett styre finns risken att någonting händer där och det borde Bernie Ecclestone ha varit medveten om.